Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parlamentarci: Neko na more, neko na planinu, ali svi na izbore


Ilustrativna fotografija

Nakon poslednje sjednice Skupštine, pred ljetnju pauzu, vodeći crnogorski parlamentarci iz vlasti i opozicije kažu da će odmor provesti radno i u domovini. Neko će na more, a neko na planinu ali svi u pripremama i u predkampanji za predstojeće oktobarske parlamentarne izbore i 'vruću političku jesen'.

Bivši predsjednik Skupštine i lider opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je za RSE da je predizborna kampanja u Crnoj Gori "praktično počela još u decembru prošle godine". Stranački prvaci SDP-a već mjesec dana su na terenu, pa Krivokapić otkriva da će za godošnji odmor promijeniti samo mjesto boravka.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

"Onda ide onaj dio male pauze, moram reći, ali ne pauze u radu, nego pauze u javnim aktivnostima. Onada će odbori da rade razne analitike, od pregledanja biračkih spiskova do priprema pune kampanje od 20. avgusta. Tako da nema pauze. U suštini, ja se i ne sjećam kad je bila pauza u ovom našem poslu. Prošle godine je bio Kongers, pa poslije toga pokušaj spašavanja partije. Tako da je ovo posao non-stop", kazao je Krivokapić.

RSE: A odmor?

Krivokapić: Odmor... Uvijek mi je isti odmor...u Kotoru. Postaviću bazu u Kotoru, a putovaću, umjesto iz Podgorice, iz Kotora. To je jedina razlika.

Lider opozicionog Demosa Miodrag Lekić kaže da je pred tom partijom radno ljeto, a komunikacija sa novinarima i dostupnost bez obzira na ljetnju pauzu biće uobičajena.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

"Biće radno ali ne u onom smislu fraze, kako se može čuti. Radićemo jedno nedjelju dana i negdje sredinom avgusta krećemo zvanično kampanju okupljanjem, početkom političkog djelovanja - neposrednog. Znači, sredinom avgusta je naše veliko okupljanje Demosa. To je vijest", kazao je Lekić.

Visoki funkcioner vladajuće Demokratska partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković će avgust provesti "daleko od gužve i podgoričkih vrućina" i napominje da je to poluodmor, s obzirom da se kampanja za izbore zahuktava.

"Idem u Kolašin. Idem iz Podgorice", kaže Vuković.

RSE: Dakle, na planinu, a da li idete na more?

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

Vuković: Ja, skoro ispod glasa ne bih smio ovo da kažem: na našem primorju nijesam bio zadnjih deset - petnaest godina, iz jednog vrlo lijepog razloga što je svake godine sve veća gužva. Sve više je turista i, kažu, sve više prihoda u našem budžetu. Ali meni je iskreno gužve 'preko glave'. Evo, gužva u Parlamentu i ne samo to inače je, život je jedna organizovana gužva, jel' tako? Tako da, 'šalu na stranu', hoću malo i onoga kolašinskog vazduha...Znate kako kažu: ako osjetite problem sa plućima idite u sredinu đe ste se rodili. Đe ste prvi put udahnuli vazduh i prema tom vazduhu formirali alveole i to. Ja nijesam rođen u Kolašinu ali se porodica, odmah po mom rođenju, preselia sa primorja u Kolašin. U tom gradu sam proveo i boravio dok se nijesam osamostalio i postao svoj čovjek. Najviše mi odgovara taj prostor.

Poslanik opozicione Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović kaže da je ta partija "od osnivanja u izbornoj kampanji", a što se odmora tiče Kaluđerović kaže:

"Dobro, biće koji sat odmora. Ipak, kad se promijeni, što ono kažu, tajming koji je uobičajan opet je to odmor. Ja sam svih ovih godina naučio da ne idem na klasičan godišnji odmor, tako da mi to uopšte neće teško pasti."

Poslanica SDP Draginja Vuksanović provešće ljeto u rodnom Baru "u društvu porodice i ljudi koje voli".

"Potrudiću se da se posvetim mom nučnom radu jer sam to malo zapostavila. Takođe, ću gledati da prošetam da se odmorim, da se posvetim mojoj kćerki i mojoj porodici, a naravno da ću biti i u predizbornoj kampanji", kaže Vuksanović.

RSE: Da li ćete putovati negdje u inostranstvo?

Vuksanović: A nigdje ja mimo Crne Gore ne idem.

Nik Đeljošaj
Nik Đeljošaj

U inostranstvo neće putovati ni poslanik Albanske alneternative (AA) Nik Đeljošaj koji je u Skupštini pokrenuo priče o Rječniku crnogorskog jezika CANU, a koji je prethodnih mjeseci izazvala oštru polemiku u crnogorskoj javnosti. Pa je i definitivno, kako objašnjava Đeljošaj, vrijeme za odmor.

"Naročito prvi dio avgusta dugujem porodici, djeci da im se posvetim. Drugi dio mjeseca će vjerovatno početi aktivnosti oko izborne kampanje. Uglavnom, za sebe znam da sam prvi dio avgusta na odmoru", navodi Đeljošaj.

RSE: Da li ćete za to vrijeme biti dostupni, ono sa plaže da se javite?

Đeljošaj: Mislim da ću koristiti onu opciju da se isključim potpuno i da se posvetim porodici, iako ću biti u Crnoj Gori.

Ako je suditi po najavama poslanika, to što je pauza u Skupštini i inače sezona godišnjih odmora ne znači da će odmora i biti, već se najavljuje 'vrela' druga polovina avgusta kao uvertira za vruću političku jesen.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić procjenjuje: "Ovo će biti najneizvjesniji izbori, a ja sam bio na svim...ovo će biti najneizvjesniji izbori."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG