Dostupni linkovi

Zabraniti Rječnik, ali ne ukidati finansiranje CANU


Uprkos visokom stepenu saglasnosti u vezi sa suštinom Prijedloga rezolucije kojom, zbog uvredljivih elemenata, poslanici albanskih nacionalnih partija Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu traže povlačenje Rječnika crnogorskog jezika, neizvjesno je da li će ovaj dokument biti usvojen.

Prvi tom Rječnika crnogorskog književnog i narodnog jezika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) je, ubrzo nakon objavljivanja prije nekoliko mjeseci, izazvao žestoko negodovanje dijela albanskih nacionalnih partija koje su zahtijevale njegovo povlačenje i uništavanje zbog spornih odrednica koje su ocijenili diskriminatorskim.

Zahtjevu se, potom, pridružila i Bošnjačka stranka (BS) zbog pojedinih odrednica u Rječniku koje, po njihovoj ocjeni, vrijeđaju islamsku religiju, dodajući tome i insistiranje na izvinjenju autora.

Nakon ovih reakcija, uslijedila je žestoka javna polemika u kojoj je iz CANU, ne sporeći da postoje nedostaci koje treba u narednom izdanju ispraviti, poručeno da im ne pada na pamet da povlače rječnik.

Poslanik Nik Đeljošaj, koji je na odgovor CANU reagovao javnim uništavanjem Rječnika aparatom za rezanje papira, u međuvremenu je u parlamentu procesuirao Prijedlog rezolucije kojom bi Skupština "pozvala" Akademiju da uputi izvinjenje i obustavi dalju distribuciju rječnika do novog, korigovanog izdanja.

Za dominantnu članicu vladajuće koalicije, Demokratsku partiju socijalista, suština zahtjeva sadržanih u Prijedlogu rezolucije su prihvatljivi.

Neke od spornih definicija u Rječniku
Neke od spornih definicija u Rječniku

"Za mene su prihvatljivi članovi Predloga rezolucije koji čine suštinu onoga što se želi postići – da se uputi izvinjenje Albancima, Bošnjacima i pripadnicima islamske vjeroispovjesti i zabrana upotrebe, odnosno, obustavljanje distribucija rječnika", kaže funkcionerka vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Branka Tanasijević.

Ona se ne slaže sa članom ovog dokumenta u kom se Vlada poziva da u slučaju da CANU ne uvaži rezoluciju privremeno suspenduje njeno finansiranje, jer, kako kaže, rezolucija ne može propisivati takvu normu.

Tanasijević je navela još jedan razlog za odbacivanje tačke Prijedloga rezolucije o obustavi finansiranja Akademije.

"Ne može se predlagati blokiranje neke institucije, u ovom slučaju CANU, jer bi privremeno suspendovanje finansiranja značilo da se tekući i planirani projekti ne mogu realizovati", napominje Tanasijević.

Dosta praznih riječi

Uz rezerve nekolicine u vezi sa "kaznenom odredbom" rezolucije, svi poslanici koji participiraju u radu skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku i kulturu iskazuju pozitivan odnos prema suštini predloženog dokumenta, osim Jelisave Kalezić, bivše poslanice opozicionog Demokratskog fronta (DF) koja kaže da se neće izjašnjavati o ovom dokumentu, i Branke Bošnjak, funkcionerke DF-a.

"Sebi dajemo za pravo da CANU dajemo nekakva naređenja, pa ako nas ne posluša, da joj Vlada uskrati finansiranje. Kao da se CANU bavi samo Rječnikom i kao da je ovo namjerno urađeno", rekla je Bošnjak, koja je iskazala uvjerenje da tim koji je radio na projektu nije imao zlu namjeru.

"CANU nekako važi za prosrpski orijentisanu instituciju, pa je i njen doskorašnji predsjednik etiketiran kao bliži toj strani", rekla je Bošnjak dodajući da "ima osjećaj da je sve iz toga proizašlo".

Jedan od predlagača rezolucije, Nik Đeljošaj ne pristaje brisanje tačke o suspenziji finansiranja CANU ukoliko se ne odazove apelu rezolucije.

"Ukoliko većina izbriše taj stav, o tome ćemo se naknadno odrediti", rekao je Đeljošaj, čime je ostavio otvorenom mogućnost da Prijedlog rezolucije bude povučen iz procedure.

"Ukoliko je greška, ona se može ispraviti. Ako se radi o namjeri, onda se ne ispravlja", kaže Nik Đeljošaj koji "stoji iza toga da je ovo bio projektni zadatak – da se Albanci predstave na ovaj način".

"Da nije tako, Rječnik bi bio povučen automatski. Vlada Crne Gore je suspendovala finansiranje CANU jer nije htjela da u svoje redove ugura Jevrema Brkovića, Šerba Rastodera, Zuvdiju Hodžića... koji sad imaju zadatak da brane ovaj rječnik, a ne može da suspenduje finansiranje CANU zato što vrijeđa četvrtinu građana Crne Gore. Neprihvatljivo!", kaže Đeljošaj, kome je "dosta praznih riječi" i koji stav da nikako ne prihvata brisanje "kaznene odredbe" obrazlaže potrebom za konkretnom akcijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG