Dostupni linkovi

Crne tačke crnogorskog turizma


Ovako je izgledala gradska plaža u Budvi, u jeku sezone 8. avgusta 2020. prve godine pandemije korona virusa.
Ovako je izgledala gradska plaža u Budvi, u jeku sezone 8. avgusta 2020. prve godine pandemije korona virusa.

Na korak od predsezone, turizam u Crnoj Gori umjesto motora privrede postao je crna tačka, kaže Marko Pribilović, čija porodica živi od iznajmljivanja turističkog smještaja.

“Izgleda kao da više nikom nije stalo za turizam i osjećamo se kao odbačena đeca. Čini mi se kao da smo ostavljeni. Jer, uoči predsezone imamo miks nejasnoća o koroni, avioprevozu i bezbjednosti, odnosno situaciji u zemlji”, navodi ovaj Budvanin u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naime, osim pandemije koja je pogodila sve „turističke“ zemlje crnogorski turizam pogodile su jos najmanje dvije važne stvari: ukidanje nacionalnog avioprevoznika Montenegroerlajnza i gašenje Ministarstva turizma.

Pogled na stari grad u Budvi, grad na crnogorskoj obali, zabilježeno avgusta 2020. pet mjeseci nakon proglašenja pandemije korona virusa.
Pogled na stari grad u Budvi, grad na crnogorskoj obali, zabilježeno avgusta 2020. pet mjeseci nakon proglašenja pandemije korona virusa.

Pitanje bezbjednosti

Markovi potencijalni gosti, koji šalju upite i razmatraju Crnu Goru kao moguću destinaciju za odmor, po prvi put nakon dužeg vremena postavljaju pitanja i o bezbjednosti.

“Imam česta pitanja o sigurnosti u zemlji, a to nismo imali u zadnjih dvadeset godina. Turisti pitaju koliko je bezbjedno, koliko su mogući nemiri. Naročito oni iz Zapadne Evrope”, kaže Pribilović.

Dodatan problem je što još nije izvjesno sa kojim će evropskim tržištima Crna Gora biti povezana preko domaćih i stranih avio konekcija, što je jedan od glavnih preduslova da turisti rezervišu smještaj.

Sagovornik RSE podsjeća i da su zbog pandemije neiskorišćene prošlogodišnje rezervacije mnogi njihovi gosti odložili za ovu godinu, ali je i to dovedeno u pitanje nakon gašenja crnogorskog nacionalnog avioprevoznika.

“Dosta tih gostiju su bili bukirali Montenegro airlines, ali su otkazali dolazak kad su čuli da je kompanija ugašena. I sad treba tim ljudima vraćati pare, ili ih ubjeđivati da umjesto što su htjeli ljetovati ovdje 2020, ponovo odlože dolazak za 2022”, objašnjava Pribilović.

Kriza u agencijskom sektoru

Manjak državne strategije i koordinacije u najtežim okolnostima za turizam tokom poslednjih par decenija, osjećaju i u agencijskom sektoru. Agenciji East West Voyage su u februaru partneri iz Velike Britanije otkazali sve turističke dolaske za ovu godinu.

2.100 otkazanih noćenja, što je veliki gubitak za malu agenciju kao što je naša.
Zorka Raičević, direktorka agencije East West Voyage

“To je minimum 2.100 otkazanih noćenja, što je veliki gubitak za malu agenciju kao što je naša. Možete misliti koliki su gubici kod onih koje su dovodile mnogo veći broj turista”, kaže direktorica agencije Zorka Raičević za RSE.

Kao razloge otkaza, dodaje Raičević, turoperatori su naveli lošu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, iako je riječ o zemlji sa relativno malim brojem stanovnika, gdje bi bilo logično da se zdravstvenom krizom lakše upravlja nego u mnogoljudnim zemljama.

“Takođe kažu da ne nalaze na našim sajtovima dovoljno informacija o strategiji imunizacije i načinu prijema turista u zemlju. Teško im je objasniti i naše epidemiološke mjere: imamo zatvorene gradove, međugradski prevoz je zabranjen, ugostiteljski objekti i hoteli ne rade, a granice su nam otvorene.”

Rajčević ilustruje kao to izgleda u praksi

“Možemo da pođemo na Jahorinu (Bosna i Hercegovina) na skijanje, ali ne možemo u Kolašin, na sjeveru Crne Gore. Možete misliti kako to zvuči nekom strancu koji razmišlja da nas izabere kao destinaciju za odmor”, kaže Raičević.

Srbija donirala Crnoj Gori rusku vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Turizam više nije prioritet

Nova Vlada, koja je izlasana 4. decembra 2020., nakon pobjede na izborima krajem avgusta iste godine, smanjila je broj ministarstava, ukinula Ministarstvo turizma a tu oblast je preuzelo Ministarstva ekonomskog razvoja.

Od njih nijesmo dobili odgovore na pitanja o nepoznanicama sa kojima se suočava turistička privreda, kao ni koje će mjere, osim finansijskih, preduzeti.

Da je turizam, koji je do prošle godine prihodovao četvrtinu BDP-a, nije prioritet primjećuje i predsjednik skupštinskog Odbora za turizam Dragan Krapović.

“Prije svega razmišljamo o zdravstvenoj situaciji i zato nemamo adekvatnu pripremu za sezonu. Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo zdravlja treba da najtješnje sarađuju kako bi se do juna dovela u red epidemiološka situacija, i to je prioritet broj jedan”, kaže Krapović za RSE.

Procjenjuje se da oko 65 posto Evropljana planira da putuje ove godine, pa ukoliko se zdravstvena situacija popravi Krapović vjeruje da bi se moglo ostvariti 40 do 50 posto turističkog prometa iz 2019 godini.

“Ali, dug je put do toga, ovo je jednačina sa mnogo nepoznatih i za mnogo uređenije države nego što je Crna Gora. Umjereni sam optimista da ćemo vidjeti svijetlo na kraju tunela u ovoj godini”, smatra Krapović.

Kako država pomaže?

Podsjetimo, krajem januara je nova Vlada, predstavila paket pomoći ugroženima zbog pandemije, u okviru kojeg i pomoć sektoru turizma koja uključuje subvencije minimalnih plata i turističke vaučere.

Vaučeri u iznosu od 200 eura, dijeliti će se zdravstvenim i prosvjetnim radnicima za boravak u privatnom smještaju do početka juna.

To je za sada je jedina pomoć države privatnim izdavaocima kao što je porodica Pribilović.

S obzirom da je riječ o jednokratnoj vrsti pomoći, pitamo kako finansijski preživjeti nakon kolapsa prošle, a uoči neizvjesne ovogodišnje sezone.

“Ljudi koji žive isključivo od turizma, kao mi, imali su neku ušteđevinu, ali se rezerve krckaju i dovode kraju. U slučaju da propadne i ova sezona, mnogima će kao najcrnji scenario ostati opcija da napuste turizam i prodaju sve ono što su stvarali decenijama”, kaže Marko Pribilović.

A da bi se takav scenario izbjegao, Pribilović očekuju da donosioci odluka budu korak ispred pandemije.

“Naravno da ćemo se strpiti, ali kako ćemo kao destinacija funkcionisati nakon stišavanja epidemije? I druge zemlje imaju i koronu, i političke nestabilnosti, pa opet razmišljaju i planiraju unaprijed. Ali, mi očigledno nismo turistička zemlja, i to je za mene poražavajuće”, kaže Marko Pribilović.

Najgora godina u istoriji turizma

U 2020, koju je Svjetska turistička organizacija proglasila “najgorom godinom u istoriji turizma”, u Crnoj Gori je ostvareno 83 posto manje dolazaka turista nego godinu prije.

Rekordne, 2019 godine Crna Gora je od turizma prihodovala preko milijardu eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG