Dostupni linkovi

Stotinu hiljada građana Crne Gore dobiće pomoć Vlade zbog pandemije


Vlada Crne Gore će u prvom kvartalu ove godine dodijeliti državnu pomoć u vrijednosti od 163 miliona eura.

Četvrti paket mjera pomoći građanima i privredi ugroženim zbog pandemije je kriznog karaktera i omogućiće da se “preživi” prvi kvartal godine, kazao je ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović.

Riječ je o četvrtom po redu, a prvom paketu ekonomske pomoći nove Vlade, koja je oformljena 4. decembra.

Mjerama će biti obuhvaćeno više od 100.000 građana, među kojima su oni sa minimalnim zaradama, penzioneri, nezaposleni i porodice ugroženog socijalnog statusa, a koji će dobiti jednokratnu pomoć od 50 do 100 eura.

Jedna od najvažnijih mjera pomoći privredi su subvencije zarada za ugrožene djelatnosti, kazao je Milatović i dodao da ta lista dopunjena sa 20 novih, te da se sada odnosi na skoro 20.000 zaposlenih.

“Do sada je ovim mjerama bilo obuhvaćeno 3.500 preduzeća sa ukupno 16,5 hiljada zaposlenih. Sada je to 4.500 preduzeća sa ukupno 19.500 zaposlenih”, kazao je Milatović i dodao da se za subvencije do sadamjesečno iz budžeta izdvajalo 4,5 miliona eura, a da će sada ta brojka biti skoro sedam miliona.

Da bi se pomoglo u rješavanju problema nezaposlenih kojih je trenuno u Crnoj Gori oko 47.000, Milatović najavljuje da će se poslodavci, koji do kraja godine zaposle prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, osloboditi poreza i doprinosa u iznosu 90 do 30 posto bruto prosječne zarade u naredne tri godine.

“Za tu mjeru ćemo u trogodišnjem periodu izdvojiti preko 10 miliona eura”, rekao je Milatović.

Kada je riječ o pomoći sektoru turizma, novi paket državne pomoći uključuje umanjenje zakupa Moskog dobra za 50 posto, subvencije turoperatora, ali i nova mjera turističkih vaučera.

Ulicama i plažama Budve pred kraj sezone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

U iznosu od po 200 eura, turističke vaučere će dobiti oko 27.000 zaposlenih u sektoru zdravstva i obrazovanja i moći će ih iskoristiti za boravak kod registrovanih privatnih izdavlaca smještaja do kraja juna.

Ovaj paket državne pomoći predviđa i pomoć sektoru poljoprivrednih proizvoda, te ribarstva i akvakulture u uzkupnom iznosu od 1,7 miliona, kao i podršku kupovini domaćih proizvoda.

U izvještaju Evropske komisije o pregledu ekonomskih kretanja u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, navodi se da je za prvih 11 mjeseci prošle godine u Crnoj Gori javni dug porastao na 78,1 odsto BDP-a, a da je pad turizma zbog pandemije snažno uticao na crnogorsku ekonomiju, u čijem BDP-u turizam učestvuje sa oko 25 posto.

Prema podacima Privredne komore Crne Gore, tokom 2020. broj turističkih dolazaka u Crnu Goru smanjen je za oko 80 posto.

Nova Vlada premijera Zdravka Krivokapića, izabrana 4. decembra, izdala je 9. decembra sedmogodišnje euroobveznice u iznosu od 750 miliona eura (16 odsto BDP-a), sa obrazloženjem da se time pomaže finansiranje godišnjih potreba (oko 520 miliona) i da obezbijeđivanje sredstva za investicije.

XS
SM
MD
LG