Dostupni linkovi

EU neće brojati seminare, nego promjene


Evropa očekuje od Crne Gore i od aktuelne vlasti da se poslije sve te prazne priče i okruglih stolova pređe na djela.
Evropa očekuje od Crne Gore i od aktuelne vlasti da se poslije sve te prazne priče i okruglih stolova pređe na djela.

Komisija za konflikt interesa za nepuna dva mjeseca organizovala čak devet seminara, tako da priče ne nedostaje, ali Crnoj Gori treba konkretna akcija na poboljšanju državne uprave i sudstva, kao i više odlučnosti u eliminisanju organizovanog kriminala i korupcije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, koji je evropski parlament juče ratifikovao i koji stupa na snagu od Nove godine i ukupan napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, ostao je u sjenci brojnih upozorenja predstavnika međunarodne zajednice, da Crne Gora mora poboljšati državnu upravu i sudstvo, ali i eliminisati štetne pojave poput organizovanog kriminala i korupcije. Evropska komisija je u svom izvještaju konstatovala da je pored ove dvije pojave i konflikt interesa jedna od ključnih prepreka u procesu pridruživanja. Crnogorski Zakon o konfliktu interesa koji zadire upravo u interese javnih funkcionera je po opštim ocjenama loš i do sada nije dao značajne rezultate, a u javnosti se često mogu čuti kritike od predstavnika međunarodne zajednice, domaćeg nevladinog sektora i opozicije da se ništa konkretno ne radi na sprječavanju ove pojave. Primjetna je, u posljednjem periodu, pojačana aktivnost Komisije za konflikt interesa. Ipak, ne radi se o upućivanju predmeta državnom tužiocu, već o organizovanju čitave serije seminara. Slobodan Leković, predsjednik Komisije za konflikt interesa, kaže da pored seminara komisija realizuje i anketu sa građanima, a snima se i televizijski spot:

Uradili smo i po prvi put anketu o konfliktu interesa među građanima u Crnoj Gori i upravo sad zavšavamo jedan tv spot, marketinški, opet u vezi konflikta interesa“.

U prethodnom periodu registrovana je prava poplava raznih seminara, okruglih stolova, tribina o konfliktu interesa i drugim srodnim temama. Samo Komisiji za konflikt interesa pripada, za nepuna dva mjeseca, organizacija čak devet seminara. Dio razloga leži i u novcu poreskih obveznika koji je preostao u budžetu, pa ga je valjalo na nešto potrošiti. Naime, kraj godine je vrijeme kada se, ukoliko se registruje višak u budžetu, novac mora raspodijeliti za neke svrhe. Potvrda stiže i od samog predsjednika Komisije za konflikt interesa, Slobodana Lekovića:

„Uspjeli smo da se na vrijeme pripremimo i organizujemo i da realizujemo devet... osam i sad ćemo, u petak sljedeći deveti edukativni seminar. Organizovali smo i za medije, za Vladin sektor, kao i za republičke i opštinske javne funkcionere. Mi smo dobili tek u zadnjih mjesec i po dana, po rebalansu budžeta, određena sredstva od Minnistarstva finansija za realizaciju tih programa i zaokružujemo taj ciklus sa tim malim sredstima, negdje oko 24 hiljade eura, jer ta sredstva bi se inače ugasila krajem mjeseca“.

„Svi ti okrugli stolovi vjerovatno postoje u nekom programu komisije koja u tom slučaju ima obavezu da ih realizuje, ali komisija ima i obavezu sprječavanja konflikta interesa što do sada nije realizovano“, kaže Dejan Milovac, koordinator Mreže za afirmaciju nevladinog sektora:

„Očigledno je da se svim tim aktivnostima, tim prividnim angažovanjem same komisije i ostalih državnih institucija pokušavaju, najblaže rečeno, „zamazati oči“ evropskim zvaničnicima i stvoriti privid nekog angažovanja državnih institucija po pitanju konflikta interesa. Svakako, okrugli stolovi i ova priča o konfliktu interesa će na neki način doprinijeti da i sami građani sa druge strane javni funkcioneri i sama komisija bolje shvate šta je to konflikt interesa i koliko je on štetan, a Evropa očekuje od Crne Gore i od aktuelne vlasti da se sve te prazne priče okruglih stolova pređe na konkretno i da se konačno procesuiraju pravi slučajevi konflikta interesa i da se ispuni sve ono što su zahtjevi Evropske unije“.

XS
SM
MD
LG