Dostupni linkovi

Kako zadovoljiti EU, a da se SAD ne ljute


Mapa Crne Gore
Mapa Crne Gore

Da li će i kada Crna Gora Sporazum o neizručenju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu morati da prilagodi stavovima Evropske unije?

Crna Gora treba da prilagodi sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o imunitetu njenih i američkih državljana pred Međunarodnim krivičnim sudom stavovima Evropske unije, upozorila je Evropska komisija u izvještaju o crnogorskom napretku u pridruživaju Evropskoj uniji. Na pitanje da li je moguće zadovoljiti interese Evropske unije koja se protivi Sporazumu član 98, a kojim se Crna Gora obavezala da neće predavati američke državljane Međunarodnom krivičnom sudu osumnjičenom za ratne zločine i ujedno zadovoljiti interese Sjedinjenih Država koj i ne priznaju Međunarodni krivični sud, generalni sekretar Atlantskog vijeća u Crnoj Gori Savo Kentera kaže da će pravni eksperti naći rješnje kao što ga je našla i Rumunija koja je ujedno članica Evropske unije i sa Sjedinjenim Državama potpisala Sporazum član 98:

„Ako je jedan od zemalja koja je potpisnika Člana 98, konkretno Rumunija i koja je kao članica Evropske unije uspjela da nađe to rješenje da će ga sigurno naći i Crna Gora. Međutim, ono što sigurno treba imati u vidu jeste da ulazak u Evropsku uniju nije nešto što će se desiti u nakom skorijem periodu tako da i Član 98 i usklađivanje tog Člana 98 sa ostalim propisima Evropske unije je svakako samo jedna od stvari koje će Crna Gora morati da uradi. Mislim da ima mnogo prečih stvari, mnogo konkretnijih stvari kao što je u svakom slučaju i vladavina prava i korupcija i na kraju krajeva sam ulazak u NATO Crne Gore koji će po prirodi stvari doći mnogo ranije, tako da u svakom slučaju treba da se fokusiramo trenutno na mnogo važnije stvari nego što je samo usklađivanje Člana 98 sa ostalim pravilima Evropske unije i na kraju neće ni Evropska komisija i Evropska unija insistirati, to je moje mišljenje, upravo na Članu 98 u sigurno nekom skorijem periodu. To je nešto što je moralo po prirodi stvari doći kao jedna preporuka, ali sam siguran da neće u nekom skorijem periodu predstavljati bilo kakvu prepreku, s tim što naravno kažem da će rješenje sigurno biti pronađeno“.

Podsjetimo. Crna Gora je u aprilu ove godine potpisala bilateralni Sporazum o imunitetu sa Sjedinjenim Državama koji obuhvata crnogorske i američke državljane i obezbjeđuje izuzeće iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda. Prethodno Crna Gora je u oktobru 2006. godine potvrdila ratifikaciju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda. Ovaj sporazum nije u skladu sa zajedničkim stavovima Evropske unije o integritetu Rimskog statuta ili sa odgovarajućim smjernicama Evropske unije o bilateralnim sporazumima o imunitetu. Crna Gora treba da se uskladi sa stavom Evropske unije, konstatovano je, između ostalog, u izvještaju Evropske komisije. Komentarišući upozorenje Evropske komisije prema Crnoj Gori predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković, čija se stranka protivila potpisivanju Sporazuma član 98 sa Sjedinjenim Državama, kaže da Crna Gora mora da se prilagodi zahtjevima Evropske unije:

„Iako je opredjeljenje Crne Gore i njenih građana, a definitivno jeste, integrativni procesi u Evropskoj uniji svakako da sporazum koji je Crna Gora zaključila bilateralno sa Sjedinjenim Američkim Državama nije na fonu tih sporazuma i da Crna Gora tu mora pristupiti izmjenama tog sporazuma jer ne postoji ni politika ni život sa duplim aršinima. Standardi se moraju ujednačiti i ovako nešto se mora eliminisati. U potpunosti je opravdan zahtjev komisije Evropske unije i sasvim je sigurno da će Crna Gora to morati uraditi. Takvi izuzeci definitivno ne smiju postojati“.

XS
SM
MD
LG