Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Crne Gore zabrinuto zbog situacije u Ukrajini


Ministrica odbrane Crne Gore Olivera Injac
Ministrica odbrane Crne Gore Olivera Injac

Ministarstvo odbrane Crne Gore izrazilo je zabrinutost zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i narušavanja bezbjednosne situacije.

Kratku Twitter poruku je Ministarstvo odbrane Crne Gore, koja je članica NATO-a, objavilo trećeg dana od odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznanju samostalnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i slanju trupa u tu oblast.

"Ministarstvo odbrane snažno podržava sve napore NATO-a u cilju očuvanja mira i bezbjednosti u Evropi", napisali su na Twitteru ne određujući se o aktu Rusije prema Ukrajini .

Na objavu Ministarstva odbrane reagovao je Dragan Samardžić, bivši dugogodišnji načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore i nekadašnji vojni predstavnik Crne Gore pri NATO-u u Briselu, koji je oštro kritikovao odnos Ministarstva prema Rusiji.

"Gdje je osuda Rusije, zbog čega ne smijete prozvati agresora? Bolje da ste se i dalje pravili mrtvi", napisao je ovaj general u penziji na Twitteru, obraćajući se Ministarstvu odbrane.

Ministarka odbrane Olivera Injac i ranije je bila na meti kritika zbog izjave uoči sastanka ministara odbrane NATO-a, 16. februara u Briselu.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše rusko nagomilavanje vojske na granici sa Ukrajinom, Inac je tada odgovorila da to nije pitanje za nju.

"Ja dolazim iz male zemlje, Crne Gore, i to je pitanje za nekog ko dolazi sa Zapada. Nadamo se da će sve biti OK", izjavila Injac 16. februara.

Injac je jedna od članova Vlade koja je ostala lojalna premijeru Zdravku Krivokapiću čijoj je Vladi 4. februara izglasano nepovjerenje.

Premijer Krivokapić se do sada nije oglašavao povodom ukrajinske krize.

Akte Rusije prema Ukrajini su 22. februara osudili vicepremijer Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji su od ranije u političkom sukobu sa premijerom Krivokapićem.

Predsjednik Milo Đukanović je prvi zvaničnik Crne Gore koji je osudio rusko priznanje separatističkih oblasti u Ukrajini.

Crna Gora je postala članica NATO-a 2017. godine u vrijeme Vlade Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG