Dostupni linkovi

Finiš kampanje pred nedjeljne izbore


Ilustracija
Političke stranke i koalicije ulaze u posljednju nedjelju pred održavanje lokalnih izbora u 12 gradova. Poruke političkih kokurenata su sve oštrije, prepliću se lokalne teme, politika na državnom nivou pa čak i spoljnopolitičke teme. Predizborni skupovi su obilježeni kako lokalnim tako i temama visoke politike.

Mogućnost da lokalni izbori, posebno u Podgorici, budu odlučujući za potencijalnu prekompoziciju političke scene na državnom nivou je teza gotovo svih političkih subjekata koji se nalaze u izbornoj trci.

Tako je predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocjenio da predstojeći izbori nisu izbori samo za lokalnu upravu, optužujući opoziciju da želi da vrati Crnu Goru u devedesete godine:

“Vidimo da se Crna Gora kroz ove izbore suočava i to ne po prvi put sa dilomom da li ići naprijed ili nazad? Kada govorimo naprijed, naravno imamo na umu sve ono što je matična politika DPSa. Nasuprot tome nam se nudi sve ono što smo na žalost imali priliku da vidimo 90tih pa sve do kraja posljednje decenije prošlog vijeka u našem okruženju“, rekao je Đukanović.

Kandidat za gradonačelnika iz Demokratskog fronta Miodrag Lekić vjeruje da će dolazeći izbori biti početak promjena i na državnom nivou:

“Neki nam kažu što se brinemo sada o vlasti u državi kada pričamo o lokalnim temama? Ne, sve su te teme povezane jako povezane i mi ne krijemo da ovi izbori imaju lokalan ali imaju i značaj vjerovatnih, vrlo izvjesnih promjena na državnom niovu“, navodi Lekić.

Predsjednik Socijademokratske partije Ranko Krivokapić je ocjenio da je Crna Gora u opasnosti:

“Okupili smo se jer je domovina opet u opasnosti, po istom obrazcu zavadi pa vladaj, podijeli pa uzmi, izbjegni zakon i podijeli plijen. To je sada nova prijetnja za Crnu Goru i to su poruke onih koji kažu i prijete nestabilnošću. Tumaraju i stalno su nestabilni. Mora se završiti vrijeme kada takozvani investitori više ponesu iz Crne Gore nego što u nju donesu. Mora se završiti vrijeme kada Podgorica ima sve više stanova a sve manje radnih mjesta“, konstatuje Krivokapić.

Srđan Milić predsjednik Socijalističke narodne partije se dotakao fašizma i antifašizma:

“Ne glasa se na ovim izborima ni za Milića ni za Đukanovića, ni za Lekića, ni za Krivokapića.Glasa se za normalan život, glasa se za ono što treba svima nama – jedan dan slobode od onih koji nam otimaju budućnost, jedan dan slobode od onih koji ne znaju što im je istorija. Ja ne sumnjam da u DPS ima i onih koji baštine antifašističku tradiciju ali sam ubijeđen da ih se njihovi preci stide“, navodi Milič.

Kada je riječ o lokalnim temama, kandidat za gradonačelnika Podgorice iz Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović je između ostalog poručio da je ponosan što potiče iz Zete:

“Ja sam Zećanin i ponosim se time. Nije stid nositi vrline i mane svoga kraja i nije stid ostati svoj bez obzira što radio i đe bio, imao poraze ili pobjede u životu", rekao je Stijepović.

Dragan Bogojević iz koalicije Socjademokratske partije i Pozitivne Crne Gore želi nadpartijsku upravu Podgorice:

“Mi zaista želimo da ovaj grad suštinski promijenimo u načinu i funkcionisanju upravljanja njim. Ja vam to garantujem jer želimo nadpartijski interes a ova koalicija je učinila taj korak i poklonila povjerenje nekom ko je uvijek želio i bio iznad golog partijskog interesa“, podsjetio je Bogojević.

U jedanaest gradova se održavaju završni predizborni skupovi, dok u Podgorici kandidate za gradonačelnika pored završnih skupova očekuju dva televizijska sučeljavanja.
XS
SM
MD
LG