Dostupni linkovi

Negativna izborna kampanja i na internetu


Ilustrativna fotografija
Jedanaest dana pred lokalne izbore u 11 crnogorskih opština kampanja dobija na intezitetu a dosadašnje promocije i poruke političkih partija učesnica izbora, obilovale su negativnim tonovima.

No, nije sve tako crno u dosadašnjoj kampanji jer su se i neke pozitivne stvari dogodile, kaže za RSE Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju.

Za razliku od prethodnih godina kada je to bio izuzetak a ne pravilo u ovoj kampanji, bar je to slučaj u Podgorici svi kandidati se trude da govore o lokalnim problemima i da nude određena rješenja.

Ali to je ipak jedan od rijetkih kvaliteta dosadašnje kampanje, kaže nam Kovačević:

“Kampanja je prilično negativna i to je već sada standard za Crnu Goru. Ja opet kažem da je bilo pokušaja afirmacije nekakvih sopstvenih programa više nego ranije međutim, to nije nešto što će opredijeliti birače. Prosto ono što se dešava na nivou međusobnih optužbi u dijelu negativne kampanje to dolazi u prvi plan i vjerovatno će to uticati najviše na opredjeljenje građana.”, smatra Kovačević.

Ono što je posebnost ove izborne kampanje u odnosu na sve prethodne je da se sa ulica, bilborda i konvencija preselila na internet, prvenstveno na društvenu mrežu Fejsbuk koju su od raspisivanja izbora preplavile montirane fotografije i video snimci za ismijavanje i narušavanje ugleda kandidata.

Negativna kampanja usmjerena je prvenstveno na opozicine lidere no na meti je i nosilac liste DPS-a u Podgorici Slavoljub Stijepović čiji se gafovi iz medijskih nastupa pretaču u šaljive fotografije i montaže


Milica Kovačević kaže da je teško procijeniti da li su te karikature i montaže jedni drugima postavljali politički konkurenti na izborima ili su plod želje posjetilaca Fejsbuka da se jednostavno zabave na račun političara:

“Ne može se sada ni procijeniti da li je to dio zvaničnih kampanja partija jer mi nijesmo vidjeli da oni to prihvataju kao svoje. Ne možemo ni tvrditi da su to pojedinačne akcije njihovih simpatizera i koliko one mogu itucati na opredjeljenje birača.”

Na političkoj pozornici najviše negativnih izjava u dosadašnjoj kampanji razmijenili su DPS i Demokratski front ali je čini se u negativnim porukama vladajućih posebno mjesto dobila i koalicija Pozitivne Crne Gore i SDP, koja je iako u vlasti na državnom nivou zajedno sa DPS, toj partiji u Podgorici žestoka konkurencija.

PR SDP Mirko Stanić saglasan je sa ocjenom da je mnogo manje na meti političkih napada njihov kandidat za gradonačelnika a mnogo više sama SDP:

“Shvatamo da SDP zbog sve većeg značaja kojeg ima u političkom životu i Crne Gore i pojedinačnih gradova od Podgorice, Bijelg Polja, Rožaja, Kolašina i tako dalje predstavlja metu za određene političke subjekte. Naravno da je naš cilj u ovoj kampanji da na jedan moderan, kulturan, civilizovan način predstavimo ono što je ponuda SDP, ljudi i programa koje zastupamo a na drugima je da vode kampanju na onaj način na koji misle da će im donijeti najviše poena kod građana.”, smatra Stanić.

Propagandni materijal Socijaldemokratske partije u Bijelom Polju je u proteklih nekoliko dana bio na meti vandala a nešto slično zadesilo je Socijalističku narodnu partiju u Podgorici gdje su oštećeni bilbordi na kojima se nalazi lik njihovog kandidata za gradonačelnika Alekse Bečića.

Danilo Šaranović je član kreativnog tima SNP u izbornoj kampanji i ovako objašnjava taj vandalizam:

“Veoma pozitivne reakcije i simpatije građana Podgorice prema našem nosioci liste i načinu vođenja kampanje izborne liste SNPa izaziva osjećaj straha kod onih kojima je pozitivna kampanaj očito strana. Mi ćemo nastaviti onako kako jedino umijemo a to je dostojanstveno i pozitivno dok će najbolji odgovor na ovakva primitivna djelovanja dati građani Podgorice 25. maja.”, zaključuje Šaranović.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG