Dostupni linkovi

Vrućine još traju: Crveni mjesec iznad Podgorice


Podgorica
U glavnom gradu Crne Gore sunce i mjesec su, zbog neobično crvene boje, naročito u vrijeme izlaska i zalaska, veoma atraktivni za posmatranje i fotografisanje. Fenomen, međutim, nije uzrokovan dešavanjima u svemiru, a još manje predstavlja neko predskazanje.

Značajno povećanje dima u vazduhu na području Podgorice, stvorilo je "filter" koji čini da se boje neba i nebeskih tijela doživljavaju drugačije nego obično, a sve je povezano sa meteorološkim prilikama, odnosno dugotrajnim vrućinama koje pogoduju brojnim požarima.

Afrički talas vrelog vazduha već duže vrijeme uporno prži Crnu Goru, a prema najavama, ostalo je još nekoliko dana paklenih vrućina. Meteorolozi najavljuju da bi iduće nedelje, 18. septembra, maksimalna temperatura konačno trebalo da padne, odnosno, da se kreće u rasponu od 15 u sjevernim dijelovima zemlje, do 29 u Podgorici i Danilovgradu.

Dugotrajan vreo period, obilježen je i velikom sušom, pa se pretpostavlja da će i posljedice biti značajne: štete u poljoprivredi i moguća manja proizvodnja električne energije. Meteorolog Dušan Pavićević kaže da se ozbiljan manjak kiše bilježi već osam mjeseci.

"Mi inače imamo manjak padavina ljeti. Možda ovaj deficit padavina koji se javljao u prethodna dva, tri mjeseca ne bi bio toliko alarmantan
Zbog dugotrajne suše pretpostavlja se da će i posljedice biti značajne: štete u poljoprivredi i moguća manja proizvodnja električne energije.

da se on ne nadovezuje na deficit koji postoji već od početka ove godine. U prethodnih 8 i po mjeseci količina padavina u Podgorici je više nego dvostruko manja od uobičajene. To je posljedica meteoroloških faktora, rasporeda polja pritiska, to je već zavisno od mjeseca do mjeseca i različite su se situacije dešavale. Što je najgore, vodostaji su jako niski a ni u narednih desetak dana ne bi trebalo očekivati neke obilnije padavine. Padavina će biti jer su nestabilnije vremenske prilike nakon nedjelje ali jako teško da mogu popraviti hidrološku situaciju", kaže Pavićević.

Na području Podgorice primjetno je značajno prisustvo dima u vazduhu. Nije bilo moguće dobiti zvanične podatke o nalazima kontrole vazduha od pomoćnika direktora Agencije za zaštitu životne sredine za monitoring Lidije Šćepanović, ali se dim s lakoćom uočava i golim okom i čulom mirisa.

Uzrok su brojni požari kojima pogoduju suvo i toplo vrijeme, a nakupljanje dima na području glavnog grada, vjerovatno je posljedica geografskog položaja, ali i vremenskih prilika.

"Ovdje sada imamo sticaj okolnosti da požara ima dosta u okruženju, dakle da gotovo da imamo iz svakog pravca strujanje vazduha po površini i vjetar bi nanio nešto jer je toliko požara sa svake strane. Vazdušni pritisak je ili u normalni ili blago povišen i to omogućava spuštanje vazduha a ne uzdizanje dalje, tako da je zbog toga prisutna ta povećana količina dima u atmosferi jer može se desiti da i kada ima požara dima nema, ako su drugačiji ovi sinoptički uslovi", kaže meteorolog Dušan Pavićević

Čini se da bi Podgoričanima, inače naviklim na vrućine, ipak prijalo da visoke temperature konačno posustanu:

XS
SM
MD
LG