Dostupni linkovi

Potrošači u Crnoj Gori žrtve obmane i prevara


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Potrošači u Crnoj Gori su ugrožena vrsta koja je prisiljena da trpi posljedice ponašanja ostalih učesnika na tržištu: trgovaca i države, ne raspolažući nikakvim uticajem ili instrumentom zaštite.

Vlada se, iako blagonaklona prema određenim privrednim subjektima koje pomaže desetinama miliona eura, kada je potrebno zaštititi interese građana, poziva na slobodno tržište i ograničen uticaj koji ima na njemu. Nesavjesni trgovci, za to vrijeme, koriste ravnodušnost države i neefikasnost inspekcijskih službi.

Jedna od najproblematičnijih pojava na domaćem tržištu su lažne, netačne, nejasne i nepotpune deklaracije na proizvodima od kojih su mnoge ispisane slovima koja su toliko sitna da se ne mogu pročitati bez optičkih pomagala i dodatnog
Jedna od najproblematičnijih pojava na domaćem tržištu su lažne, netačne, nejasne i nepotpune deklaracije na proizvodima.
svjetla, pa se često dešava da potrošači budu prevareni i za svoj novac dobiju robu koja ne odgovara tvrdnji prodavca.

Najnoviji slučaj kineskog i albanskog namještaja koji se prodavao kao italijanski je samo još jedan primjer, koji je naročito zanimljiv zbog okolnosti da je tržišnoj inspekciji, navodno, bilo potrebno pet mjeseci i 16 kontrola da natjera nadležne u salonu namještaja "Grand" da isprave netačne podatke.

Glavna tržišna inspektorka Rada Marković u srijedu nije bila u mogućnosti da odgovori na naše pitanje - sa kojim se preprekama i teškoćama Tržišna inspekcija suočava, a koje je sprječavaju da sredi stanje na tržištu.

U Ministarstvu ekonomije su nam nezvanično rekli da će se stvari popraviti ali da je za to neophodna realizacija predstojećih organizacionih promjena u inspekcijskim službama.

Ne postoji sistemska zaštita

U NVO Centar za potrošače kažu da slučaj sa namještajem predstavlja krupnu stvar, a da bi varanje potrošača trebalo skupo da košta. Direktorka Centra Olga Nikčević je Vijestima, koje su cio slučaj i objavile, rekla da kupci lažnog italijanskog namještaja sada imaju pravo na naknadu štete ako je od kupovine prošlo manje od šest mjeseci.

Trgovina, ilustrativna fotografija
Trgovina, ilustrativna fotografija
"Potrošači u Crnoj Gori su apsolutno nezaštićena kategorija", kaže predstavnik NVO Centar za zaštitu potrošača Predrag Boljević, koji ukazuje na oblast telekomunikacija, gdje je takodje učestala pojava da se potrošači, efektnim i agresivnim marketinškim kampanjama dovode u zabludu, a pritom nemaju mogućnost da vrate proizvod i traže svoj novac.

"Nijedan regulator u Crnoj Gori nema posebno radno tijelo koje bi koje bi se bavilo prestavkama i pritužbama građana. Znači, ne postoji ništa što je sistematizovano da bi se primijenio dio zakona koji se zove zaštita potrošača. U takvoj klimi koja vlada u Crnoj Gori potrošač je jednostavno ostavljen na milost i nemilost onom ko pruža usluge. Potrošač u Crnoj Gori i dalje se nalazi u poziciji, ne subjekta tržišta već objekta i to je ključ čitavog problema. Kada potrošač postane subjekt na tržištu tek tada ćemo moći da razgovaramo o nekoj primjeni prava i zaštiti potrošača. Trenutno u Crnoj Gori potrošač je apsolutno nezaštićena kategorija", kaže Boljević.

Varanje i dovođenje u zabludu potrošača, u Crnoj Gori je uzelo toliko maha da se u vezi porijekla robe ne može vjerovati ni pijačnim prodavcima. Zavisno
Varanje i dovođenje u zabludu potrošača, u Crnoj Gori je uzelo toliko maha da se u vezi porijekla robe ne može vjerovati ni pijačnim prodavcima.
od proizvoda, navode se razni dijelovi Crne Gore, ali nikad Zeta koja je ustvari najplodnija i najproduktivnija. Razlog je blizina Kombinata aluminijuma koji je veliki zagađivač, što ovom povrtarskom kraju nije dobra preporuka.

Zbog raširenosti i učestalosti pojave dovodjenja u zabludu najveću štetu trpe potrošači, ali opšte nepovjerenje se odražava i na privrednike koji regularno posluju. Toga su, čini se, svjesni i u Uniji poslodavaca.

Menadžer za odnose s javnošću Unije poslodavaca Zvezdana Oluić kaže da loše prakse ne treba pripisivati svim privrednicima, ali da ih Unija poziva da se dodatno edukuju u vezi obaveza koje im pripadaju.

"Unija cijeni da ne postoji oblast društvenog života koja se ne odnosi na potrošače . Svi smo mi negdje potrošači. Čak i oni koji su zaposleni kod privrednika i privrednici naravno kao vlasnici preduzeća su potrošači. Iako Unija nema namjeru da zalazi u poslovanje pojedinih privrednih subjekata podsjećamo na ono što je poznato a to je da interes poslovanja treba da bude poslovanje koje će, uz ostvarivanje profita biti vođeno i zadovoljstvom potrošača koji kupuju proizvode ili usluge konkretnog privrednika. Ukoliko je privrednik zainteresovan za trajan opstanak na tržištu potrebno je da ga potrošači prepoznaju kao onoga koji je okrenut dobroj poslovnoj praksi i ispunjenju zadovoljstva kupaca a ne njihovom obmanjivanju", kaže Zvezdana Oluić.
XS
SM
MD
LG