Dostupni linkovi

Bagiš: Crna Gora treba odlučno da se obračuna sa kriminalom


Egmen Bagiš u Podgorici 10. januara 2011.
Egmen Bagiš u Podgorici 10. januara 2011.
Višegodišnji pregovori Turske o članstvu u EU kao i uporno blokiranje tog procesa od pojedinih članica Unije nijesu pokolebali Ankaru da izgradi sistem u zemlji koji omogućava uspostavljanje i primjenu evropskih standarda i prije ulaska te države u evropsku porodicu naroda.

Glavni pregovarač o članstvu Turske u EU Egemen Bagiš brojnim je predstavnicima političkog i državnog vrha Crne Gore poručio da samo članstvo u EU neće Crnoj Gori i njenim građanima automatski obezbijediti demokratizaciju i ekonomski razvoj, već da to sama Crna Gora mora prethodno da obezbijedi za svoje građane.

Iako još nije postala članica EU Turska uveliko uspostavlja evropske standarde i primjenjuje ih tako da je u ovom trenutku mnoge stvari u društvu uredila po ugledu na praksu u najrazvijenijim članicama EU, rekao je ministar evropskih poslova i glavni pregovarač Turske, Egemen Bagiš.

Bagiš je kazao da je poseban napredak Turska zabilježila u smanjenju neorganskih materijala u poljoprivrednij proizvodnji i proizvodnji hrane.

Bagiš je, gostujući na konferenciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori, rekao da je u pristupnim pregovorima potrebno da se zemlja potrudi da u tančine ispuni sve što EU od nje zahtijeva, jer će, dodao je, sve te reforme zemlju učiniti snažnijom, demokratičnijom i samosvjesnijom.

Podsjećajući da je turska ekonomija najbrže rastuća evropska ekonomija, Bagiš je kazao da bi Crna Gora prioritetno trebalo da se pozabavi pitanjem ekonomskog razvoja, a ne da kalkuliše datumima kada će postati članica Unije

"Posvećenost i odlučnost kroz samopouzdanje i kroz fiskalnu disciplinu mi smo uspjeli da prevaziđemo sve nedaće iz prošlosti i sada smo najbrža rastuća ekonomija u Evropi. To da li ćemo postati članica tri godine kasnije ili ranije ne mora da donese neku veliku promjenu ali stajanje čvrsto na sopstvenim nogama, razvoj jake ekonomije i snažne javne podrške u zemlji i to je ono na šta se treba fokusirati. To je ono štio radi Turska i to je ono što bih ja preporučio i Crnoj Gori da bi trebalo da radi", rekao je Bagiš.

Politika dvostrukih standarda EU prema Turskoj

Sedam je godina od kada je Turska otvorila pregovore o članstvu u EU, ali još nije postala članica i nije izvjesno da će to uskoro postati.

Ankara je otvorila 13 poglavlja i preostalo je još 20. Od tih 20, čak 17 je pod blokadom iz, kako kaže Bagiš, političkih razloga.

Nije pomogla ni ocjena iz posljednjeg izvještaja EK u kojem piše da je Turska napredovala u ispunjavanju standarda iz 32 od ukupno 34 poglavlja. Evropski savjet je u decembru prošle godine saopštio da Turska usporava na putu ka EU.

Bagiš, međutim, smatra da su problem pojedini evropski lideri koji Tursku jednostavno ne žele da vide u porodici evropskih naroda i primjenjuju dvostruke standarde.

"Na žalost neki u EU, a daću vam i konkretno ime – Sarkozi - iskorištavaju pitanje turskog članstva za svoje unutarpolitičke stvari u Francuskoj. On pokušava da iskoristi nelagodu u francuskom društvu zbog snažnog rasta Turske da bi dobio glasove svojih političkih protivnika u predstojećoj izbornoj kampanji . Ja sam ubijeđen da u tome neće uspjeti jer je narod Francuske pametniji od toga. Intelekt naroda Francuske je bogatiji od pojednostavljenog pristupa njihovogo predsjednika Sarkozija", ističe šef turske diplomatije

Zbog politike dvostrukih standarda koju prema Turskoj u procesu eu integracija primjenjuju pojedine članice EU ali i problema u koje je zapala sama Unija, podrška javnosti u Turskoj za njen ulazak u EU drastično je opala.

Gotovo 42 posto građana na referendumu glasalo bi protiv članstva Turske u EU dok bi za članstvo glasalo nešto ispod 51 posto .

Bagiš smatra da su problemi Turske to što njeni građani i dalje moraju da "mole" za vize, kao i da posebnu pažnju moraju posvetiti rješavanju problema Kipra, kao i borbi protiv organizovanog kriminala.

"Svaka zemlja mora da se izbori sa organizovanim kriminalom, a ponavljam da je za vašu dobrobit jako važno da se sa tim problemom suočite što odlučnije", poručio je građanima i vlastima Crne Gore šef diplomatije Turske.

Crna Gora i Turska potpisuju memorandum o saradnji

Crna Gora i Turska potpisuju memorandum o saradnji


Crna Gora i Turska potpisaće uskoro memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija, najavio je u utorak šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, nakon razgovora sa ministrom evropskih poslova Turske, Egemanom Bagišem.

Prema riječima Roćena, posjeta Bagiša realizuje se u veoma važnom trenutku, i utoliko je značajnija što je Turska tradicionalno prijatelj Crne Gore i veoma značajan partner na mnogim poljima.

„Imamo razgranate i razvijene odnose u mnogim oblastima, a posljednjih godina bilježimo respektabilan uspon i kada se radi o političkim kontaktima, i o saradnji na ekonomskom planu“, pojasnio je Roćen.

Roćen je naglasio da su mnogi poslovi u pregovaračkom procesu, kao što su saradnja i komunikacija sa evropskim institucijama i zemljama članicama, uglavnom isti za sve zemlje, i da je zbog toga iskustvo Turske dragocjeno za Crnu Goru.

Roćen je rekao da je bilateralna saradnja Turske i Crne Gore ojačana i činjenicom da su obje uključene u brojne regionalne inicijative, i da su jednako zainteresovane za stabilnost zapadnog Balkana što je, kako je naveo, i preduslov za napredak u procesu integracija.

„Predstojeća posjeta premijera Igora Lukšića Turskoj, značiće dodatni impuls za jačanje saradnje na svim poljima“, smatra Roćen.

Bagiš je kazao da Turska ima 52 godine iskustva u evropskim integracijama i da je „dosta toga naučila“.

„Kao što smo podržavali pristup Crne Gore NATO savezu, tako ćemo biti uz nju i prilikom integracija u EU“, kazao je on.

Bagiš tvrdi da je integracija Crne Gore u EU veoma bitna za Tursku.

„Ulazak Crne Gore je kao da smo i mi ušli u EU“, poručio je šef turske diplomatije.
XS
SM
MD
LG