Dostupni linkovi

Na Sveti Stefan konačno stigli prvi turisti


Sveti Stefan
Sveti Stefan
U grad hotelu Sveti Stefan borave prvi ovosezonski gosti. Ko su i odakle su? Nije nam odgovoreno, nakon što su ostrvo obišli premijer Igor Lukšić i predsjednik kompanije Aman resorts Adrian Zeka.

Predsjednik Vlade posvjedočio je da počinje reanimacija nekada najznačajnijjeg turističkog Brenda Crne Gore.

"Nivo usluge koji će se nuditi na Svetom Stefanu je zaista fantastičan i to je zbilja prva klasa turističkih usluga koje Aman nudi. Ove godine zaista vidimo efekte onoga što smo kao viziju imali prije nekoliko godina, kada je sa Amanom dogovoreno da preuzmu kompleks Miločer i Sveti Stefan na upravljanje i zaista mi je danas bilo drago da sam bio u prilici da vidim da hotel već počinje da radi i prima goste", rekao je Lukšić.

Premijer Lukšić i predsjednik kompanije Aman resorts Adrian Zeka, foto: Jasna Vukićević
Petogodišnje iščelkivanje da singapurski Aman Risorts rekonstruiše grad hotel i otvori njegove kapije obilovalo je ogromnim infratsrukturnim problemima za zakupce, tvrdi predsjednik Aman Risortsa Adrian Zeka.

"Vjerujte da bi bilo mnogo jednostavnije da smo mogli sve da porušimo i da počnemo da gradimo sve iznova", kaže Zeka.

Rekonstrukcija će biti poptuno završena do sredine narednog ljeta ali onda će trebati i par godina da se dostigne nivo usluge, koji očekuju gosti glasovitog singapurskog Brenda najavljuje Zeka.

"Ako je trebalo dvije godine da se fizički završi cjelina, odnosno kompletna zgrada, realnost je takva, da bi ste mogli da pružite adekvatnu uslugu trebati još dvije godine", pojasnio je Zeka.

Gradska plaža ili visokoplatežni gosti

Vlada je prije pet godina dala u zakup nekada najprestižnije crnogorske hotele: Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu. Višegodišnji katanac na ekskluzivnim ljetovalištima i nemogućnost slobodnog pristupa plažama izazvali su proteste mještana i zahtjev da se preispita ugovor o zakupu.

"To je najpoznatiji crnogorski brend koji je jednostavno uništen i mi ćemo sigurno ubuduće tražiti da neko snosi odgovornost za ovo što je napravljeno – da hotel Sveti Stefan ne radi", kaže mještanin Krsto Rađenović.

Budvanski SNP je prošle godine podnosio tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja o legalizaciji pomoćnih objekata za hotel a nakon što je prošle godine upriličeno otvaranje grad hotela, koncertom Andrea Boćelija, bivši ministar turizma Predrag Nenezić je promovisao prve goste na ostrvu.

"Ono što smo vidjeli jeste zbilja impozantno i sreli smo se sa prvim gostima koji će testirati hotel", rekao je tada Nenezić.

Mještani su, međutim, tvrdili da je riječ o igrokazu vlasti.

"Tamo se još izvode radovi tako da Sveti Stefan po nama nije otvoren", kazao je tada jedan od mještana Svetog Stefana.

Nedavno je Sveti Stefan bio u žiži javnosti zbog pokušaja Srpske crkve u Crnoj Gori i dijela mještana da bespravno podignu crkvu na arheološkim ostacima srednjevjekovnog objekta. Premijer Lukšić kaže da je u toku
pribavljanje dokumenata kako bi se na tom mjestu rekonstuisala crkvica Svete Gospođe iz 15. vijeka

"Što znači da je naš Zavod za zaštitu spomenika već u saradnji sa mojim kabinetom u komunikaciji sa arhivima u Austriji i Veneciji kako bi pribavili neophodnu dokumentaciju i rekonstruisali crkvu Svete Gospođe u njenom izvornom obliku", rekao je premijer.

I najnoviji obilazak Svetog Stefana potvrdio je da će jednom, kada dostigne standarde Aman Risortsa, to biti ljetovalište nedostupno za posjetioce. Prilaz je omogućen samo posjetiocima koji odsjedaju na ostrvu a na hotelskoj plaži iznajmljivanje kompletnog imobilijara uz osvježenje košta 50 eura.

Po standardima svjetskog hotelskog brenda, gostima se mora obezbijediti plažni prostor bez gužve. Zato na pitanje hoće li svetostefanske plaže biti dostupne svima, Adrian Zeka odgovara da Crna Gora mora izabrati između gradskih plaža i visoko platežnih gostiju:

"Ne možete imati i jedno i drugo istovremeno", poručio je Zeka.
XS
SM
MD
LG