Dostupni linkovi

Podgorica oštro reagovala na strategiju Srbije


Vlada Crne Gore, foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, foto: Savo Prelević
Konstatujući da bilo koji oblik političkog djelovanja sa strane, koji ima za cilj promjenu ustavnog poretka Crne Gore, kao što je to slučaj sa Strategijom Vlade Srbije, predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore i u potpunoj je suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa, navodi se u zaključku crnogorske Vlade, u kojem se izražava oštar protest zbog ovakvog oblika miješanja u unutrašnje stvari jedne suverene i nezavisne države.

Vlada Crne Gore je reagovala na dokument Vlade Srbije u kojem se traži da srpski narod u Crnoj Gori bude označen konstitutivnim narodom na način što država Srbija treba da uloži značajna diplomatska i finansijska sredstva, da je neophodno dati državljanstvo svim pripadnicima srpskog naroda koji to žele i finansirati sveštenike Srpske pravoslavne crkve radi, kako se kaže, njihove duhovne misije očuvanja nacionalnog identiteta.

Oštar protest Vlade Crne Gore upućen Srbiji predstavlja novinu u smislu institucionalnog reagovanja u zaštiti crnogorskih interesa. U dosadašnjem periodu još od vremena Slobodana Miloševića, reakcije na konfliktne situacije sa Srbijom su stizale uglavnom lično od bivšeg premijera Mila Ðukanovića.

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i predsjednik Savjeta za međunarodne odnose foruma 2010 Branko Lukovac kaže da reakcija Vlade Crne Gore ima mnogo veću težinu i ozbiljnost.

Branko Lukovac, foto: Savo Prelević
To je, da tako kažem, mjera kojom se povećava težina, ozbiljnost, značaj ocjene koju Vlada ima u odnosu na neka pitanja koja ona smatra da zadiru u unutrašnje odnose, pitanje integrtiteta Vlade i njenih ustavnih rješenja. Mislim daje to u odnosima naših zemalja kao bliskih susjednih zemalja, dosta oštro reagovanje", ocjenjuje Lukovac.

Po mišljenju Branka Lukovca, trebalo bi inicirati razgovore na najvišem nivou između Crne Gore i Srbije oko otvorenih pitanja koji bi rezultirali strateškim dokumentom koji bi imao dugoročniji značaj, a iza koga bi stali glavne političke snage obije zemlje.

Kada je riječ o Strategiji Vlade Srbije, taj dokument nije ništa novo u odnosu na raniji period kaže Lukovac.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se sjedne i da se ti odnosi urede. Nema velike koristi od saopštenja, protesta, podizanja temperature. Čini mi se da to ne vodi rješavanju problema. Na žalost, nema nekih velikih promjena, Srbija će morati da mijenja politiku prema susjedima ukoliko želi, a očigledno želi napredak prema evropskim integracijama i mi tu očekujemo neki novi pristup, neku novu politiku, politiku koja će kada je, recimo u pitanju Crna Gora ali i drugi, uvažavati i naš ustavni poredak i naš odnos prema pitanjima kulturnog identiteta nacionalnih zajednica, karaktera države kao nacionalne države", smatra Lukovac.

Tema Strategije Vlade Srbije bila je aktuelna početkom marta kada su mediji objavili njene djelove. Tada su pravni stručnjaci ocjenili za Radio Slobodna Evropa da Strategija Vlade Srbije predstavlja diplomatski prekršaj i pravni promašaj. Profesor Blagota Mitrić je tada rekao:

"Mislim da Srbija pravi ne samo pravni već i diplomatski prekršaj i to na način što nalazi za shodno da pravi neki dokument koji nema pravnu nego političku snagu, ali svejedno ne može da pravi jedan takav dokument da ona uređuje odnose u drugoj državi. Da ona određuje koji su to konstitutivni narodi ili koji će to biti ako ona uloži sredstva u svoj narod."


Vlada Crne Gore je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da, u najkraćem roku, prenese ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori zvaničan stav Vlade Crne Gore po pitanju strategije. Do momenta slanja ovog izvještaja nismo mogli da dobijemo informaciju da li je stav Vlade Crne Gore proslijeđen srpskom ambasadoru.

Ishitren potez


Oštar protest koji je crnogorska Vlade uložila Vladi Srbije, za Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije, koja se dominatno bavi zaštitom interesa Srba u Crnoj Gori, potpuno je neprimjeren.

Goran Danilović
"Najžalosnije je to što Vlada Crne Gore i dalje, iako je promijenila premijera, očigledno vodi anti srpsku politiku. Kako može bit da je neko namjerio da ruši pravni sistem Crne Gore zbog toga što ima javno namjeru da brine o Srbima u regionu. Problem je očigledno što u Crnoj Gori ima puno Srba pa se neko boji da će samim tim što je neko najavio da će se brinuti o njima kupiti i njihovu ljubav. Uostalom, to što je Srbija saopštila kroz strategiju NOVA je upisala u svoj program poodavno. Svaka diskriminacija i svaki atak ovakve vrste na Srbe i na Srbiju kao da to jednom sa drugim nema nikakve veze je samo pokušaj izazivanja mržnje od koje neko treba dobro da živi", kaže Danilović.

Ni Vaslije Lalošević iz Socijalističke narodne partije ne misli da u strategiji Vlade Srbije ima loših namjera ili bilo čega drugog što bi moglo da ima negativne posljedice po Crnu Goru, pa odgovor Lukšićevog kabineta takođe naziva ishitrenim i neprimjerenim.

"Podsjetimo da prilikom proglašavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova Crna Gora tada nije obraćala pažnju na unutrašnji problem Srbije, a objektivno Kosovo je dio Srbije i njen problem. Treba reći i da se samo u Crnoj Gori diže hajka na Strategiju Vlade Srbije čime se vrši pritisak na Srbe uoči popisa u Crnoj Gori. Popis se održava i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini i u Makedoniji i da tamo uopšte nema reakcija vladinih zvaničnika"
, navodi Lalošević.

Poslanica Pokreta za promjene Dušanka Džakula Tušup, pak, smatra kako je reakcija crnogorske Vlade na strategiju Vlade Srbije o vezama matične države sa Srbima u regionu djelimično opravdana ali i prenaglašena.

"Prenaglašema je možda u jednom dijelu ali mislim i da donekle imaju pravo u smislu da ta strategija na neki način implicira sugestiju da se izmijeni crnogorski Ustav, jer Crna Gora je deklarisana kao građanska država a koliko sam shvatila Srbija bi da Srbi budu konstitutivni narod. Mislim da su reakcije prenaglašene i da uopšte ne treba dizati buku oko toga"
, navodi.

Džakula –Tušup dodaje kako forsiranje nacionalnih tema trenutno odgovora vlastima u Beogradu i u Podgorici

"Strategija je inicirana sa namjerom da se skrene pažnja javnosti i odgovor naše vlade je donekle primjeren ali mislim da je ta halabuka koja se digla nakon objavljivanja strategije na neki način odvraća i pažnju crnogorskoj javnosti od životnih problema u Crnoj Gori", smatra Džakula –Tušup.

Vlada Srbije promenila je spornu odredbu o Crnoj Gori

Vlada Srbije promenila spornu odredbu

Vlada Srbije promenila je spornu odredbu o Crnoj Gori iz Strategije odnosa Srbije prema dijaspori i Srbima u regionu, izjavio je u petak za Radio Slobodna Evropa Milivoje Mihajlović.

Crna Gora prethodno je uložila oštar protest na pojedine odredbe ovog dokumenta u kome se traži konstitutivnost srpskog naroda u ovoj susednoj državi.

„Taj problem više ne postoji. Naime, Vlada Srbije je 3. marta ove godine donela odluku o izmenama Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu i taj sporni deo u ovom dokumentu više ne postoji. Vlada Srbije nastoji da unapredi dobrosusedseke odnose, posebno sa Crnom Gorom sa kojom ima viševekovne, istorijske i civilizacijske veze“
, kaže Mihajlović.
XS
SM
MD
LG