Dostupni linkovi

Otopljavaju odnosi Srbije i Crne Gore


Susret predsednika Vujanovića i Tadića tokom istočnoevropskog samita na Cetinju, juni 2009., foto: Savo Prelević
Susret predsednika Vujanovića i Tadića tokom istočnoevropskog samita na Cetinju, juni 2009., foto: Savo Prelević
Poseta gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše Beogradu i predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Crnoj Gori, nagoveštavaju otopljavanaje loših odnosa između dve zemlje, nastalih nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti.

Potpisani Protokol o saradnji dva glavna grada, po oceni njihovih čelnih ljudi, unaprediće međusobnu razmenu i koopreaciju u oblasti kulture, sporta, turizma, infrastrukture…, međutim, ono što je najvažnije, on šalje jasan signal da bi nesuglasice između političkih rukovodstava trebalo da postanu deo prošlosti.

Proglašenje nezavisnosti Crne Gore, učestala oštra politička retorika, različito viđenje kosovske realnosti, povlaćenje ambasadora… samo su neke od snažnijih manifestacija koje su obeležile protekle četiri godine međudržavnih odnosa, pre toga, istorijski izuzetno bliskih susednih zemalja, ili republika. U trenutku kada je, već, postalo evidentno da je, uprkos dobroj ekonomskoj razmeni, Srbija došla na poziciju jedine zemlje u regionu s kojom se Crna Gora teško sporazumeva, stižu jasni nagoveštaji promene političke klime.

Gradonačelnici glavnih gradova Dragan Đilas i Miomir Mugoša potpisuju sporazum koji bi, kako ocenjuju, trebalo da rezultira primerom saradnje u regionu, a predsednici država Boris Tadić i Filip Vujanović za iduću nedelju najavljuju susret, koji bi trebalo da donese dobre informacije i na najvišem političkom nivou.

"Zaista, mnogo toga se promjenilo u čitavom regionu i neke stvari ne prijaju možda nijednoj državi bivše Jugoslavije... ali konačno, tenzije se moraju smanjivati, pogotovo sada kada je krizno vrijeme. Trebalo bi da iskoristimo šansu da sa svakog političkog nivoa odnose relaksiramo. Ne da bi nešto zaboravili, ili stavili ispod tepiha", kaže Miomir Mugoša.

Nešto se desilo i ta vremena su prošla, kaže Dragan Đilas, poručujući da bi, na osnovu nove realnosti, trebalo graditi
"Mislim da ne postoji nijedan razlog za takve odnose i da ćemo, kroz ovu našu saradnju, kroz razmenu ljudi, turističkih sadržaja, kulture, sporta i svega ostalog, mi biti ti nosioci boljih odnosa", ocenjuje gradonačelnik Beograda.
nove odnose:

“Ali da koristimo ono što je dobro i te veze koje postoje. Znate, kada je neko mnogo blizak, onda on može i mnogo da se posvađa. Kada je neko mnogo daleko, teško može da to učini. Mislim da ne postoji nijedan razlog za takve odnose i da ćemo, kroz ovu našu saradnju, kroz razmenu ljudi, turističkih sadržaja, kulture, sporta i svega ostalog, mi biti ti nosioci boljih odnosa, a ovom visokom politikom će se baviti oni koje je narod birao za te pozicije”
, kaže Đilas.

Po oceni gradonačelnika Podgorice, sporazum sa Beogradom je odličan putokaz i za više političke nivoe:

“Mislim da je naš susret nešto što predstavlja stabilizaciju i nešto što su temelji nekih novih relacija, sadržaja i odnosa. Ja se nadam da je ovo jedan od najkonkretnijih dokaza kako stvari treba rješavati”, smatra Mugoša.

Obostrani interesi

Nenad Stevović
, predsednik Crnogorske partije, jedine političke stranke Crnogoraca u Srbiji, veruje da je poseta Miomira Mugoše Beogradu i predstojeća Borsa Tadića Podgorici, odlična prilika za resetovanje međusobnih odnosa:

“Generator loših odnosa između Srbije i Crne Gore definitivno se, poslednje četiri godine, nalazio u Beogradu. Stvar je u tome što Beograd, osim deklarativno, nije bio spreman da i faktički prizna nezavisnost Crne Gore. Mislim da je četiri godine bio dovoljan period da Beograd shvati da život nikad ne staje i da Crnu Goru treba da prihvati kao nezavisnu, suverenu državu i kao svog prijatelja i dobrog susjeda”
, kaže Stevović.

Ili kako kažu dvojica gradonačelnika:

Đilas: “Ovo su dve države koje su usmerene jedna na drugu i, zaista, nema razloga da tako ne bude i u praksi.”

Mugoša: “Ne možemo se premjestiti. Nikako!”

Nenad Stevović, arhiv
Predstojeći razgovori predsednika Tadića i Vujanovića, za Nenada Stevovića imaju poseban značaj, jer smatra da će biti posvećeni temama od obostranog interesa:

“To su, prije svega, dobrosusjedski odnosi, regionalna saradnja i evroatlasnke integracije. Nakon tih razgovora stvoriće se pozitivan politički ambijent da se može razgovarati o temama koje opterećuju odnose između Srbije i Crne Gore. Četiri godine nakon nezavisnosti, i Srbije i Crne Gore, je dovoljno dug period da se sada počnu rješavati nagomilani problemi koje trpe građani obe države”, kaže Stevović.

Nesumnjivo je, da će nagoveštaji otpoljavanja politčkih odnosa Beograda i Podgorice obradovati ogroman broj građana Srbije i Crne Gore, posebno one koji su životno i profesionalno, kao npr. bubnjar Dragoljub Đuričić, vezani za obe zemlje:

“Ja sam očekivao da to malo prije bude. S obzirom na situaciju koja se događala i te političke procese tranzicije itd, to ponekad traje po deset, petnaest ili dvadeset godina, pa se ništa ne dogodi. Ovo je možda, s jedne strane brzo, s druge strane sporo. Ali kada uzmete u obzir da je medicina napredovala prosto nevjerovatno, a da gripu morate da odležite sedam dana, onda je i ovo jedan logičan slijed i naravno je za očekivati. Ja gotovo da ne znam Crnogorca ili Srbina koji nemaju neku, čak, rodbinsku vezu u te dvije države. Mislim da je ova politika morala da ide takvim putem, a kod naroda još nisam primjetio ni osjetio nijedan mali problem, svih ovih godina”, kaže Đuričić.
XS
SM
MD
LG