Dostupni linkovi

Crnogorska Skupština ponovo o slučaju Šarić?


Disko klub Municipium u Pljevljima, vlasništvo Darka Šarića,foto: Savo Prelević
Disko klub Municipium u Pljevljima, vlasništvo Darka Šarića,foto: Savo Prelević
Osam mjeseci nakon što zaključci skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost o potrebi utvrđivanja propusta državnih organa u slučaju Šarić nijesu dali rezultate, predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić izašao je sa novom inicijativom.

On zahtjeva od članova tog odbora da se ponovo sastanu kako bi potom Skupština usvojila njihove zaključke i obavezala Vladu da pokrene proces odgovornosti državnih organa u slučaju Šarić.

No članovi odbora iz opozicionih partija ukazuju da se sve vrti u krug i da je Krivokapić i dosad mogao da sazove sjednicu parlamenta na kojoj bi se o tome raspravljalo.

"Odbor smatra da nije bila dovoljno kvalitetna koordinacija nadležnih državnih organa u slučaju Šarić. Odbor poziva Vladu i nadležne državne organe da razmotre dosadašnje aktivnosti i preduzmu odgovarajuće mjere u cilju otklanjanja propusta i pripremanja dokaza za procesuiranje slučaja."


Osam mjeseci nakon što je Raško Konjević, član parlamentarnog Odbora za bezbjednost iz Socijaldemokratske partije pročitao jednoglasne zaključke og odbora, u jeku afere šverca kokaina, poznate kao 'Balkanski ratnik', sve je palo u zaborav.

Nije bilo konkretnih rezultata u utvrđivanju odgovornosti državnih organa za propuste, niti je u Crnoj Gori bilo procesuiranja za slučaj Darka Šarića, osumjičenog da je rukovodio međunarodnim švercom kokaina, čiji je jedan krak, kako je tvrdio i sam predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić, djelovao u Crnoj Gori.

U međuvremenu, ključni Šarićevi saradnici sa crnogorskim državljanstvom Vuković, Soković i Šekularac, protiv kojih se pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi postupak, nestali su nakon što se Crna Gora prošlog vikenda potpisivanjem sporazuma sa Srbijom obavezala da ih izruči. Predsjednik Pokreta za Promjene Nebojša Medojević u srijedu pred skuštinskom govornicom je primijetio:

Darko Šarić, foto: Savo Prelević
"Tužilac nije našao za shodno da osam mjeseci od otvaranja tog slučaja optuži bilo koga u Crnoj Gori. Nasuprot tome, hapšena su tri čovjeka, puštena zbog nedostatka dokaza. Potpisan je sporazum a opet nema te trojice. Crna Gora nije Rusija, nije ni Amerika. Znači da su oni mogli da se spasu od hapšenja samo ako im je neko iz vrha vlasti, iz vrha policije ili Agencije za nacionalnu bezbjednost dojavio."

Vraćanje na početak


Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić oglasio se potom incijativom da članovi Odbora za odbranu i bezbjednost ponovo raspravljaju o aferi Šarić kako bi Skupština onda, kako je rekao, konvalidovala zaključke od 23. februara i obavezala Đukanovićevu Vladu da utvrdi propuste u hapšenju osumnjičenih za šverc kokaina.

Za člana Odbora iz Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića takva inicijativa je besmislena.

"Odbor je nadležan da vrši parlamentarni nadzor nad tajnim službama, odbranom i policijom. Dakle, nije bilo uopšte potrebno da se to verifikuje na parlamentu tako da je po opisu njegovog posla bilo da, ako mi to već nijesmo uradili, on to stavi na dnevni red. Međutim, ključni problem je u samom predsjedniku Skupštine zbog toga što je on gromoglasno najavljivao neke akcije, neke poteze od kojih je odustao i sada je i njemu poslije osam mjeseci potrebna verifikacija. Sve što je u nadležnosti u vezi sa akcijom 'Balkanski ratnik' nalazi se u okvirima Vlade a na čelu Vlade je gospodin Đukanović. Dakle, on je mogao i bez zaključaka Skupštine da preduzme operativne akcije", kaže Bulatović.

No premijer Đukanović je 10. marta, u okviru tzv. premijerskog sata, na pitanje da li će pokrenuti proces odgovornosti državnih organa nakon zaključka odbora o njihovim propustima i nedovoljnoj koordinaciji u slučaju Šarić, odgovorio da mu to ne pada na pamet sve dok ga ne usvoji Skupština.

Umjesto skupštine, inicijativom Krivokapića sve se, prema riječima Gorana Danilovića člana Odbora za bezbjednost iz Nove srpske demokratije, vraća na početak.

"Ne vidim da Odbor ima ikakve potrebe da raspravlja na istu temu. Smatram da Skupština koja se nije izjasnila o zaključku odbora od prije osam mjeseci da to može uraditi sada. Osim, ukoliko se neko ne nada da Odbor sada može odlučiti drugačije, a to me ne bi začudilo najiskrenije. Nijesam siguran da bi danas Odbor bio jednoglasan kao prošli put, čak ni u jednoj tako blagoj osudi. Bojim se kakav će biti stav DPS-a i SDP-a"
, navodi Danilović.

Predrag Bulatović smatra da umjesto ponovnog izjašnjavanja Odbora, Parlament, kako je to već predložio lider PZP Nebojša Medojević, održi vanrednu sjednicu zatvorenu za javnost na koju bi bili pozvani predstavnici državnih organa, nadležni za aferu 'Balkanski ratnik'.

"Ono što posebno želim da naglasim jeste da moja namjera nije da Šarića i njegov klan vežem za Crnu Goru, amnestirajući bilo koga. To je klan koji je djelovao i u Crnoj Gori i u Srbiji. Srbija radi određene stvari, a Crna Gora se pravi kao da sa tim nema veze. Na kraju, i sam predsjednik Skupštine je rekao da jedan krak toga klana vodi i u Crnu Goru. Ja ne sumnjam da je on dobro informisan i da nije to napamet rekao", zaključuje Bulatović.
XS
SM
MD
LG