Dostupni linkovi

Građani ljuti na političare koji sebi povećavaju plate


Skupština Crne Gore, septembar 2011
Skupština Crne Gore, septembar 2011
Povećanje poslaničkih plata, koje je taman u visini ukupnih mjesečnih primanja nevelikog broja zaposlenih u Crnoj Gori koji imaju sreću da dobijaju platu u visini mjesečnog prosjeka, u domaćoj javnosti je izazvalo brojne negativne reakcije.

Nesrazmjera poslaničkih i ostalih plata naročito je došla do izaražaja kada su i zaposleni u skupštinskim službama zahtijevali povišicu, jer im se plate kreću od 200 do 400 eura.

Uporedo sa poslaničkom povišicom od skoro 500 eura, dogovoreno je i povećanje plate za administrativce od 40 posto, pa će najveća službenička plata u crnogorskom parlamentu iznositi 560 eura.

Predsjednik skupštinskog Sindikata Momir Joksimović, koji kaže da je to rješenje prihvaćeno ali samo kao prelazno rješenje do konačnog, odnosno udvostručenja dosadašnjih primanja, za naš Radio je prokomentarisao odluku poslanika da svoja, ionako visoka primanja, dodatno uvećaju:

"Kada može Vlada, možemo i mi ! To je ta logika. Mislim da ni jedni ni drugi nijesu u pravu s obzirom na to kako se živi i kakav je standard građana u Crnoj Gori."

Sudeći po izjavi generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića, potez poslanika će izazvati opšte nezadovoljstvo, praćeno zahtjevima za povećanje plata svima u javnim službama koji zavise od definisane najniže cijene rada.

Plate su ionako visoke

Srđa Keković
"Ovaj trenutak koji je izabran da ionako visoke plate funkcionera idu još više je neprimjeren. Unija slobodnih sindikata razmišlja ovih dana da podnese hitan zahtjev za povećanje cijene rada, koja je od 2002. godine povećana svega 5 eura", kaže Keković.

Poslanici su htjeli povećanje od 970 eura, ali je to blokirano od strane opozicionog Pokreta za promjene, pa se za sada ostalo na 485, ali je ostavljena otvorena mogućnost da se za nekoliko mjeseci, naknadnim odlukama, dosegne prvobitno planirani iznos.

Više poslanika u četvrtak nije odgovaralo na telefonske pozive. Izuzetak je poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović, koji kaže da su poslaničke plate ionako visoke, a da opšti ambijent ne ide u prilog njihovoj odluci.

"Potpuno sam svjestan društvenog ambijenta i vrlo lako bi me ubijedili da taj ukupni društveni milje nije najsrećniji za donošenje takvih odluka ali neka svi segmenti društva to iskoriste da najžešće kritikuju parlament, ali isto tako pozivam ih da ne zaborave i sve ostale segmente društva, posebno izvršnu vlast koja je to puno ranije i u puno višem iznosu učinila bez argumentacije da to bude drugačije nego što je u parlamentu, a da ne govorim neke druge segmente gdje su zarade zaposlenih ne u procentima 10, 15 ili 20 nego nekoliko puta veće nego što su i uvećane poslaničke plate. Pritom još jednom mislim da su i poslaničke plate u ovakvim društvenim oklnostima velike", naodi Kaluđerović.

"Prosječna poslanička plata biće 20 puta veća od mjesečne socijalne pomoći petočlane porodice, a 51 put veće od najniže penzije", izračunala je Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava, a građani Podgorice kažu da uglavnom zbog odluke poslanika da sebi povećaju platu osjećaju ljutnju:

XS
SM
MD
LG