Dostupni linkovi

Crna Gora: Pretpopisna uputstva vjernicima od susjeda


Rožaje, foto Savo Prelević
Rožaje, foto Savo Prelević
Dan uoči početka popisa u Crnoj Gori u kampanju su se uključili i vjerski poglavari islamskih zajednica susjednih zemlja, reis Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i Muamer Zukorlić, muftija sandžački.

Oni su pozvali pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori da se izjasne kao Bošnjaci, da im vjera bude islamska a jezik bosanski. U pismu koje je u srijedu dijeljeno u Rožajama, Cerić i Zukorlić istakli su kako nedostatak nacionalne države, koja bi štitila čitav bošnjački narod, sve Bošnjake čini obaveznim da se skupe oko svoje nacije, vjere i jezika.

Kako te apele komentarišu u Bošnjačkoj stranci u Crnoj Gori pitanje je bez odgovora, pošto njeni predstavnici nijesu odgovarali na naše telefonske pozive.

Oštra reakcija stiže od Sabrije Vulića, predsjednika Savjeta Matice Muslimana u Crnoj Gori, koji nije iznenađen uplitanjem vjerskih poglavara iz okruženja u unutrašnje stvari Crne Gore.

"To je samo potvrda svega onoga na što smo mnogo puta ranije upozoravali a to je opasnost od velikobošnjačkog pokreta u Crnoj Gori. U svakom slučaju mi vjerujemo da će ovakvi pozivi, a koji su u suprotnosti islamskim načelima, naići na reakciju i građana Crne Gore islamske vjeroispovijesti. U više navrata sam i na to upozoravao reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori da je on reis svih muslimana u Crnoj Gori bez obzira na to da li su oni Bošnjaci, Muslimani, Crnogorci, Romi ili Albanci"
, kaže Vulić.

Prebrojavanje Srba


Nekoliko dana ranije, podsjetimo, Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvala je svoje vjernike da se na popisu upišu kao pravoslavci i da se bez straha, predrasuda i ideološke opterećenosti izjasne o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti.

Sa skupa Srpskog nacionalnog savjeta o popisu u Crnoj Gori, januar 2011
U kampanju prebrojavanja Srba direktnije se uključio sam vrh Srpske crkve. Šta je poručeno sa patrijaršijskog trona prenio nam je đakon Ivica Čairović.

"Patrijarh srpski se obratio svim vernicima, pripadnicima srpskog naroda i srpske zajednice da se slobodno i bez straha odazovu predstojećem popisu stanovništva izjašnjavajući se na njemu kao Srbi pravoslavne vere"
, navbodi Čairović.

Tako su se mnogim političkim i društvenim subjektima u Crnoj Gori, koji su na razne načine u prethodna dva mjeseca ubjeđivali građane kako da se na popisu izjasne, pridružili i najviši predstavnici vjerskih zajednica u regionu, dajući time doprinos atmosferi koja je više nalik predreferendumskoj nego pretpopisnoj.

Teoretičar religije Mirko Đorđević ističe da je nedozvoljivo je da se vjerske zajednice miješaju u popis.

"U celini gledano to nije dobro i vraća nas na početak 90-tih na Balkanu, kada su verski poglavari isto činili. Svaki građanin ima pravo da se iz
Ovi apeli, sa bilo koje strane dolazili, liče na direktno mešanje crkava i verskih organizacija u poslove države", ocjenjuje teoretičar Mirko Đorđević.
jasni, ne vezujući a i ma pravo da se verski neopredeljuje. Sve je to ovde zanemareno tako da mi ovi apeli, sa bilo koje strane dolazili, liče na direktno mešanje crkava i verskih organizacija u poslove države. Ovakvi apeli od strane crkava i verskih zajednica mogu da budu i kontraproduktivni. Moje očekivanje je bilo, a i vidim da će ovo stvoriti dodatne napetosti na Balkanu"
, ocjenjuje Đorđević.

U pretpopisnoj atmosferi u Crnoj Gori upadljivo je kako jedini koji nijesu posezali za bilo kakvom kampanjom jesu politički predstavnici Albanaca.

Komentarišući pretpopisni ambijent, Albanska alternativa ocjenila je da se popis pretvorio u političku borbu i direktan uticaj na građane kako da se izjasne i zaključila kako je “naučno dokazano da hiljade godina treba da se promjeni genetski kod, a nažalost u Crnoj Gori, isti možete promjenjiti jednim uvjerenjem".

Koleginica Lela Šćepanović pitala je stanovnike Nikšića kako gledaju na pretpopisnu propagandu kojoj su izloženi u nazad neko vrijeme sa bilbroda i preko medija ali iz grla vjerskih lidera:

XS
SM
MD
LG