Dostupni linkovi

Počeo popis stanovništva u Crnoj Gori


Jedan od formulara za popis stanovnika
Jedan od formulara za popis stanovnika
Popis u Crnoj Gori počeo je u petak i trajaće do 15. aprila. Prvi zvanični rezultati se mogu očekivati početkom sljedeće godine, dok će rezultate u vezi broja stanovnika, domaćinstava i stanova, državni Zavod za statistiku objaviti već 30 dana nakon popisa.

Građani su obavezni da popisivača puste u kuću i daju sve tražene podatke. Zakon ih obavezuje da u popisne listiće unesu tačne i potpune odgovore.

Svi koji ne žele da se izjasne na pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, odnosno, u vezi jezika koji govore i invalidnosti, imaju pravo da upišu odgovor „ne želi da se izjasni", što će se smatrati potpunim odgovorom.

Popisivači se, prije ulaska u kuću, moraju predstaviti, pokazati ovlašćenje Monstat-a i lični dokument.

,,U 7 sati počeo je popis stanovništva, gotovo 3.884 popisivača u 21 opštini je na terenu. Prema informacijama koje sada imamo, naši popisivači su već do 8 sati obišli neka domaćinstva, najviše u Podgorici. Do kraja dana državni instruktori izvršiće kontrolu upitnika i utvrditi da li je bilo nekih nepravilnosti i na osnovu toga napraviti poseban sastanak sa svim popisivačima i ukazati na dalju dinamiku rada i kvalitet istraživanja", pojašnjava direktorka Monstat-a Gordana Radojević.

Građani Crne Gore su već neko vrijeme predmet klasične političke kampanje u kojoj su pojedine političke stranke, povodom popisa, održavale vanredne partijske skupove. Na elektronskim medijima su emitovani propagandni spotovi i reklame, organizovane su i specijalne TV emisije.

Objavljuju se brošure o nacional-istorijskim istinama, organizovani okrugli stolovi, a poruke se mogu čitati i sa bilborda u svim gradovima.

Statistička a ne politička operacija


Granica je prekoračivana i kroz neprimjerene izjave na račun pojedinih nacija, a država se naglo sjetila da beskompromisno primjenjuje zakon, oduzevši državljanstvo opozicionom političaru, lideru Narodne stranke Predragu Popoviću, jer ima državljanstvo Srbije.

Pretpopisni plakati u Crnoj Gori, Tivat, mart 2011
Direktor Eurostat-a za spoljnu saradnju Peter Everaers za Radio Slobodna Evropa kaže da se situacija u kojoj političke partije vrše agresivnu kampanju da bi građanima sugerisali nacionalno opredjeljenje - nije regularna.

"Ne. Situacija nije regularna, ali je moguća u multikulturalnim društvima. Cenzus prije svega treba shvatiti kao statističku, a ne političku operaciju. Ljudi treba da shvate da je, za kreatore politike, veoma važno da informaciju budu pouzdane. Može se reći - vršenje pritiska na građane je razumljivo, ali ne i regularno"
, navodi Peter Everaers.

Tokom predavanja na Univerzitetu Donja Gorica, predstavnik Eurostat-a je rekao da je generalno zadovoljan načinom na koji je organizovan popis u Crnoj Gori, ali da smatra da je sa pripremama trebalo početi nešto ranije.

"Možda je trebalo početi ranije pripremu popisa na administrativni način. Na tradicionalni način pripreme smo počeli prije možda dvije godine realizacijom probnog popisa 2009. godine. Zakon je usvojen u junu 2010 i mislim da smo uspjeli da stvorimo sve uslove da popis počne normalnim tokom 1. aprila"
, kaže direktorka Monstat-a, Gordana Radojević.

Popisom će biti obuhvaćena sva lica koja žive u Crnoj Gori i osobe koje imaju crnogorsko državljanstvo i čije je mjesto boravka van Crne Gore, na osnovu izjave člana domaćinstva.

Popis će se sprovesti na tradicionalan način, metodom intervjua, koristeći princip od vrata do vrata. Intervjue će obaviti popisivači i oni će lično posjetiti svako domaćinstvo u Crnoj Gori.

Svi odgovori biće zaštićeni, smatraće se anonimnim i koristiće se isključivo u statističke svrhe, a za popisivače predstavljaće službenu tajnu.
XS
SM
MD
LG