Dostupni linkovi

Registracija stanovništva kao izborno glasanje


Podgorica, foto: Savo Prelević
Podgorica, foto: Savo Prelević
Opštinske popisne komisije, koje čine gradonačelnici i partijski funkcioneri DPS-a, SNP-a i Nove, kako prenose podgoričke Vijesti, u srijedu su izabrale popisivače i instruktore po partijskoj mjeri, uz dogovor da kvota zastupljenosti bude približna rezultatima na izborima.

To bi značilo da će registraciju stanovništva u Crnoj Gori obavljati partijski aktivisti i to mahom iz vladajućeg DPS –a kao najjače partije. U Zavodu za statistiku – Monstatu, međutim, ističu kako su zadovoljni aktivnostima na pripremi popisa i kako sve protiče regularno, transparentno i bez mogućnosti kršenja procedure.

"Bilo kakve aktivnosti političkih aktera ne mogu ugroziti projekat jer je popis postavljen na jasnim i međunarodno usaglašenim postulatima a i uokviren je jasnom zakonskom i metodološkom regulativom te višeslojnim kontrolnim mehanizmima. Tako da je i naš cilj i želja da se potpuno politika izoluje iz struke"
, kaže Radomir Đurović, šef Biroa za popis.

Ipak, da je situacija na terenu drugačija upozorava Bošnjačka stranka koja je u Rožajama druga po snazi a nema svog člana u popisnoj komisiji.
U Bošnjačkoj stranci tvrde kako je 'dovoljno pogledati čija su imena tamo i jasno je da se radi o partijskim ljudima, aktivistima DPS-a i o nekakvim drugim vezama unutar DPS-a'.


Ta partija optužila je gradonačelnika Rožaja i predsjednika popisne komisije Nusreta Kalača da je popisivače i instruktore ubacio iz redova DPS-a , svoje i familije bliskih saradnika.

Iako je Kalač to nazvao proizvoljnom i smiješnom pričom, potpredsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Zejnel Klimenta tvrdi:

"Sami najblaži uvid u taj spisak govori dovoljno sam za sebe. Dovoljno je samo pogledati čija su imena tamo i jasno je da se radi o partijskim ljudima, aktivistima DPS-a i o nekakvim drugim vezama unutar DPS-a, čime se izlazi u susret njihovim željama da imaju apsolutni uticaj i na ovaj popis. Naročito je to ovdje kod nas izraženo, čim nam nije omogućeno da imamo svog predstavnika u toj komisiji. Sama ta činjenica baca ružno svjetlo na same pripreme a vjerovatno i na same rezultate popisa u našoj opštini. Očekujemo da se tu ipak nešto promijeni i ne vjerujem da će Crna Gora dozvoliti da svoj teško stečeni ugled pred Evropskom unijom može da se tako lako i jednostavno izgubi."

Mostat odbacuje kritike


Na konkurs za popisivače i instruktore prijavila su gotovo 13.000 kandidata od kojih je izabrano 4.345. Koliko je od te brojke onih sa biroa rada vjerovatno bi bio najbolji indikator iz kojih su struktura regrutovani popisivači i instruktori.

No, kako nam je saopštio direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić oni te podatke nemaju.

"Izbor kandidata su vršili oni koji su raspisali konkursu za izbor popisničara tako da je čitav posao odrađen mimo Zavoda za zapošljavanje"
, kaže Jelić.

Jelić je ipak prokomentarisao spekulacije i kako su sa biroa rada za popisivače birani samo oni koji su partijski lojalni.

"Te podatke da je neko lojalan ili ne to se ne nalazi u Zavodu za zapošljavanje. Pretpostavljam da se u komisiji izabrali najkvalitnetnije i najbolje kandidate u skladu sa pravilima konkursa"
, kaže Jelić.

U isto vrijeme u Monstatu odbacuju pritužbe kako za ovaj popis nijesu pozvali da prednost u izboru popisivača imaju nezaposleni i kako su omogućili da se oni regrutuju po partijskom ključu.

"Dali smo preporuku da prednost imaju lica koja imaju veće akademsko zvanje kao i nezaposlena lica. Prema tome, mi smo apsolutno dali preporuku. Međutim, iz samog broja prijavljenih i izabranih učesnika prirodno je očekivati da će određeni broj nezaposlenih tražiti tako razloge nezadovoljstva ali sa druge strane ako znamo da su kriterijumi ispoštovani onda nema mjesta za špekulacije"
, kaže Radomir Đurović.

Podsjetimo, osim polemike o mogućem političkom uticaju nedoumice u vezi sa popisom stanovništva u Crnoj Gori odnosile su se i na to da li su građani dužni da odgovaraju na identitetska pitanja.

Zabunu su izazivale protivrječne informacije koje su stizale od Monstata. Zavod za statistiku na kraju je izričito saoštio kako o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti ispitanici ne moraju da se izjašnjavaju.
XS
SM
MD
LG