Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na patrijarhovu sahranu o trošku Željezničkog prevoza


Obezbeđen je prevoz za oko 1500 crnogorskih vernika, Foto: Vesna Anđić
Pravoslavni vjernici iz Crne Gore koji žele da prisustvuju sahrani Patrijarha Pavla putovaće vozom u Beograd o trošku Javnog preduzeća Željeznički prevoz.

Zahvaljujući dogovoru Željezničkog prevoza Crne Gore i Železnica Srbije pravoslavni vjernici iz Crne Gore otputovaće na sahranu Patrijarha Pavla u Beograd.

Voz iz Bara će za Beograd krenuti u srijedu u 22 sata. Portparol Željezničkog prevoza Kalina Adrović je rekla da je vanredni voz tražila Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske Pravoslavne Crkve, ali da će troškove putovanja snositi Željeznički prevoz Crne Gore.

Pokušali smo od predstavnika Željezničkog prevoza da dobijemo odgovor na pitanje zašto to preduzeće snosi troškove prevoza i koji je bio njihov interes da na taj način izađe u susret Mitropoliji crnogorsko primorskoj. Nijesmo uspjeli jer Kalina Adrović nije odgovarala na naše pozive.

Mitropolija je tražila 20 vagona, ali je odobreno 14 sa oko 1500 sjedišta. Povratak iz Beograda za Bar predviđen je nakon sahrane Patrijarha Pavla za četvrtak u 18 sati.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori otvorila je povodom smrti Patrijarha Pavla Knjigu žalosti u tom diplomtskom predstavništvu u Podgorici. U 11 sati ispred zgrade Ambasade Srbije zatekli smo tridesetak građana koji su čekali red za upis u Knjigu žalosti.

"Pamtim ga kao jedno mirnog, ugodnog, pobožnog čovjeka, pastira, borca za Pravoslavlje".

RSE: Upisali ste se u Knjigu žalosti?

„Jesam. Napisao sam - Počivaj u miru živi sveče! Vjerovatno da ću i poći na sahranu.“

RSE: Mislite li da je Knjigu žalosti trebalo otvoriti za građene u crkvi, hramu ili nekoj svetkovini?

„Slažem se. Ovdje je veoma skučeno. Mali je prostor, čeka se dugo, tako da je možda trebalo biti bolje da je u hramu.“

RAČUNA SE NA STRPLJENJE

Paroh podgorički Velibor Džomić kaže da Mitropolija Crnogorsko primorska poštuje odluku Vlade Srbije da Knjigu žalosti otvori u svojoj ambasadi u glavnom gradu Crne Gore. Džomić za RSE kaže da nije primjereno da se u svetinjama otvaraju knjige žalosti.

"U pravoslavnim hramovima nije primjereno da se otvaraju knjige žalosti, u pravoslavnim hramovima se pale svijeće. Možda je to moglo da bude na nekom drugom mjestu upravo zbog značaja patrijarha Pavla i činjenice da je on zaista bio poglavar svih pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori bez obzira kako su se oni izjašnjavali i kojoj su političkoj partiji pripadali. U svakom slučaju, ne bih mnogo komentarisao odluke ambasade, ali pretpostavljam da će vjerovatno i oni reagovati, ako već vide da je toliko veliki red", kaže Džomić.

Paroh Džomić računa na strpljenje vjernika koji riječju i slovom žele da se oproste od Patrijarha Pavla.

"Ljudi dugo čekaju i u Beogradu kraj odra Patrijarha Pavla, tako da mislim da je u pitanju jedno tehničko pitanje koje suštinski nema značaja."

Knjiga žalosti je otvorena od danas do 19 novembra od 10 do 15 sati u prostorijama ambasade u Hercegovačkoj ulici u Podgorici.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG