Dostupni linkovi

I Crna Gora žali za patrijarhom Pavlom


Organizovan odlazak na sahranu
Organizovan odlazak na sahranu
Vest o smrti Poglavara Srpske Pravoslavne Crkve Patrijarha Pavla dominira i u crnogorskim medijima, a u hramovima su služene liturgije.

Informativne emisije elektronskih medija započinju vijestima vezanim za smrt srpskog patrijarha, a na naslovnim stranicama štampanih medija takođe dominira vijest o smrti Patrijarha Pavla.

Dnevni list "Dan", koji je uređivačkom politikom najbliži srpskom nacionalnom korpusu u Crnoj Gori, izašao je sa zaglavljem u crnoj boji umjesto u standardnoj crvenoj. Ovaj dnevnik je posvetio tri stranice smrti Patrijarha Pavla, a državni list "Pobjeda" je na cijeloj stranici pored inforamcije o smrti i sahrani Patrijarha Pavla kao i o njegovoj biografiji, objavio i reakcije zapadnih agencija pod naslovom "Blagoslov ratnicima".

Dnevni list "Vijest" je u naslovu teksta o smrti Patrijarha istakao da je mitropolit "Amfilohije čuvar trona". Od juče u svim hramovima i manastirima Mitropolije crnogorsko primorske SPC svakog sata zvonima se objavljuje smrt Patrijarha, saopštio je za naš radio protojerej Velibor Džomić.

"U svim hramovima su služene svete zaupokojene liturgije, mali pomeni Patrijarhu, a narod sa svih strana spontano, baš kakav je i Patrijarh bio i kako je živio, dolaze u hramove, moli se Bogu i pali svijeće za pokoj njegove duše. Takođe, brojne crkvene opštine organizovaće odlazak na sahranu Njegove svetosti u srijedu autobusima iz skoro svih gradova Crne Gore. Interesovanje je veoma veliko, tako da će vjerni narod, sveštenstvo i monaštvo biti prisutno na sahrani njegove Svetosti", rekao je Džomić.

ULOGA U ODNOSIMA

Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Pavle
je bio na tronu u teškom vremenu ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u vremenu koje su obilježili srpsko crnogorski sporovi, konflikti Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve i razdvajanje jedinstvene države. Patrijarh Pavle je više puta dolazio u Crnu Goru, posebno u periodu od 2000. do 2003. godine kada je vođena otvorena kampanja za i protiv zajedničke srpsko-crnogorske države.

Patrijarh Pavle nije izlazio sa radikalnim političkim izjavama kakve su bile karakteristične za mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija. Naime, zapamćeno je samo jedno saopštenje patrijarha Pavla iz septembra 2000. godine u kojima je rečeno: "Državna i politička podjela Srbije i Crne Gore bila bi grijeh pred Bogom, zločin nad narodom i prkos istoriji".

Dva mjeseca nakon toga Patrijarh Pavle je posjetio Crnu Goru gdje je osvještao novoizgrađenu crkvu i konak u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada, gdje se susreo sa tadašnjim predsjednikom Skupštine Svetozarom Marovićem.

Srpski Patrijarh je tada poručio: "Da budemo jedno u Hristu Isusu, to je poruka moja danas i ovde i od Boga Hrista Crnogorcima i Srbima i svima ljudima dobre volje u svetu. I ovo što je nas snalazilo ovih godina, da Gospod sačuva svaki narod i svaku državu u svetu..."

Patrijarh je ponovo došao u Crnu Goru 2003. godine kada je pozvao na zajedništvo i mir.

"Svima nam je, braćo i sestre, mir potreban i nama i neprijateljima našim, samo oni toga nisu svesni, a mi smo svesni jer znamo šta radimo i šta treba da radimo i znamo da i oni treba da rade šta treba, ali još nisu toga dorasli", rekao je tada Patrijarh.
Zoran Lutovac

Takođe je ostala zapamćena i proslava Pravoslavne Nove godine u Pogorici 2001. godine u organizaciji tadašnje Savezne Vlade i Socijalističke narodne partije kojoj je prisustovao i okupljenima se obratio srpski Patrijarh Pavle.

Povodom smrti patrijarha Pavla Ambasada Srbije u Crnoj Gori otvorila je knjigu žalosti u tom diplomatskom predstavništvu u Podgorici. Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Lutovac, kazao je da će molba i vapaj patrijarha Pavla - “budimo ljudi”, ostati upamćena kao simbol njegove društvene angažovanosti.

Telegrame sa izrazima saučešća Sinodu SPC uputili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, kao i lideri opozicionih stranaka, Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije Srđan Milić i Andrija Mandić.

A vanparlamentarna Narodna stranka pozvala je crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića, da povodom smrti patrijarha srpskog Pavla proglase, kako je rečeno bar jedan dan žalosti u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG