Dostupni linkovi

Broj oboljelih daleko od epidemije


Na podgoričkom aerodromu još u maju su poduzete mjere preventive zbog novog gripa, Foto: Savo Prelević
Na podgoričkom aerodromu još u maju su poduzete mjere preventive zbog novog gripa, Foto: Savo Prelević
"Crna Gora je još daleko od proglašenja epidemije novog gripa", izjavio je ministar zdravlja Miograd Radunović.

Ministar kaže da bi prvi kontingent vekcine u Crnu Goru mogao da stigne već u decembru, iako je to najavljivano tek za januar.

"Za sada samo daleko od tog broja koji bi doveo do proglašenja epidemije, govorim o deset posto stanovištva. Mi treba da smo potpuno svjesni da broj onih koji su potvrđeni, to su i preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije (tačno u Crnoj Gori danas 34), ali treba računati da to treba pomnožiti puta deset sa onima koji su nosioci virusa i oni to prođu lako na nogama zato što je virus tu i ne treba se zavaravati. To su one blage forme i treba da se ponašamo onako kao i prema svakom virusu."


Vakcina treba da stigne tek u januaru. Da li će do tada biti kasno. Kako komentarište izjavu ministra zdravlja Finske koja kaže da te vakcine nijesu sigurne?

RADUNOVIĆ: Što se tiče vakcine u Crnoj Gori, svi pregovori koji se obavljaju sa relevantnim i referentnim institucijama koje proizvode vakcine dogovor je da će te vakcine doći u Crnu Goru početkom 2010. godine. Mogu danas najaviti da će možda jedan dio kontingenta potrebe od 100.000 doza biti u Crnoj Gori u decembru mjesecu, ali to je najava i radimo na tome. Nema apsolutno bezbjedne vakcine, ali ni bezbijednog lijeka. Vakcine koje imaju sertifikat Evropske agencije za ljekove apsolutno će biti na ovom tržištu i to su one vakcine koje su nakon kliničkih ispitivanja proglašene bezbijednim za stanovništvo i one će biti na tržištu Crne Gore.
XS
SM
MD
LG