Dostupni linkovi

Drugi kontingent crnogorske vojske otišao u Avganistan


Jedan od vojnika na ispraćaju sa članovima porodice, Danilovgrad, 20. avgust 2010
Jedan od vojnika na ispraćaju sa članovima porodice, Danilovgrad, 20. avgust 2010
Drugi kontingent crnogorskih vojnika preuzeće do kraja avgusta dužnosti u bazi na sjeveru Avganistana, u okviru misije NATO u toj zemlji. Svečani ispraćaj 31 vojnika, organizovan je u petak u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, sa kojeg je poručeno da je svaki pripadnik crnogorskog voda spreman za izvršenje zadataka u Avganistanu.

Trideset i jedan crnogorski vojnik će narednih pola godine provesti u nestabilnom Avganistanu čime će pomoći uspostavljanju mira na najkritičnijem mjestu na planeti, saopštio je ministar obrane Boro Vučinić na ispraćaju drugog kontigenta crnogorskih vojnika koji će do kraja avgusta preuzeti dužnost u bazi na sjeveru Avganistana i zamjeniti svoje kolege koji se od marta nalaze u istoj misiji.

U prisustvu rodbine, prijatelja, vojnog vrha, velikog broja medija i državnih funkcionera, u kasarni u Danilovgradu svečano je ispraćen pješadijski vod od 25 vojnika, tročlani medicinski tim, dva štabna i jedan logistički oficir.
"Pred vama je vrlo složen zadatak i od vas se očekuje ispunjavanje svih obaveza koje sa sobom nosi učešće u takvim mirovnim operacijama", poručio je na ispraćaju vojnicima ministar odbrane Boro Vučinić.


,,Ovi odvažni ljudi idu da pomognu uspostavi globalnog mira na najkritičnijem mjestu na planeti .Crna Gora već šest mjeseci sa 31 pripadnikom svoje vojske na najodgovorniji i najneposredniji način doprinosi da se prilike u napaćenoj afganistanskoj zemlji stabilizuju. Pred vama je vrlo složen zadatak i od vas se očekuje ispunjavanje svih obaveza koje sa sobom nosi učešće u takvim mirovnim operacijama. Siguran sam da će te svoj zadatak ispuniti profesionalno, odgovorno i savjesno na ponos svoje zemlje i svoga naroda. Vaše angažovanje mora biti u duhu svih vrijednosti za koje se zalažu Ujedinjene nacije i Crna Gora kao niihov član"
, kaže ministar Boro Vučinić.

Profesionalni izazov


Prisutnima se obratio komandant drugog crnogorskog kontigenta major Veljko Mališić koji je rekao da odlazak u Avganistan za svakog pripadnika vojske predstavlja veliki profesionalni izazov

,,Želim da vas uvjerim da je svaki pripadnik kontigenta stručno fizički i psihički pripremeljen i materijalno opremljen za izvršenje zadatka na koji se upućuje.Tokom obuke i pripreme za odlazak u misiju izgrađen je čvrst kolektiv sa odnosm najvišeg povjerenja među svim pripadnicima kontigenta. Svjesni smo težine zadatka i odgovornosti koja se postavlja pred nama. Imajući to na umu kao i činjenicu koga predstavljamo i šta naše angažovanje znači za Crnu Goru za nas je dodatni motiv da budemo na visini zadatka"
, rekao je Mališić.

U direktnoj komunikaciji sa novinarima, pripadnici vojske koji odlaze u Avganistan su između ostalog odgovorili na pitanje da li kod njih ima straha:

,,Što je najbitnije straha nema. Postoji samo određena doza neizvjesnosti od nečeg novog što će tamo da se desi. Sve je to za nas veliki izazov u karijeri jer nije mala stvar predstavljati svoju državu časno i pošteno, rame uz rame sa svim svjetskim silama a sve to u službi svjetskog mira.,,


,,Danas sam jako ponosan i jedva čekam da pođem na zadatak. Kao što vidite imam veliku podršku porodice koja je pripremljena da ostane ovdje i da nas sačeka šest mjeseci. Da li nas je strah? Sigurno ne, jer smo puno na tome radili, na pripremama i upoznavanju našeg zadatka i jedva čekamo da odemo i zamijenimo naše kolege tamo koji su u Afganistanu već šest mjeseci.,,


Pored Avganistana, Crna Gora učestvuje u međunarodnim misijama u Liberiji i u vodama Somalije.

*****

Najavu o slanju drugog kontigenta crnogorske vojske u misiju u Avganistanu za razliku od prvog koji je u tu zemlju upućen u martu nije pratila burna polemika u javnosti niti oštro negodovanje opozicije koja je optuživala vlast da sopstvene građane šalje da ginu za tuđe interese, piše u tekstu o reakcijama na odlazak vojnika Dimitrije Jovićević. Tekst, ukoliko želite, možete pročitati OVDJE
XS
SM
MD
LG