Dostupni linkovi

Crna Gora podijeljena u ocjeni odluke o Kosovu


Podgorica
Podgorica
U Crnoj Gori različite su reakcije na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, kojom je rečeno da deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo, rezolucija 1244, ni medjunarodni pravni poredak na Kosovu.

Komentarišući presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti odluke o nezavisnosti Kosova šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je za televiziju Crne Gore rekao da je to novi važni momenat u kosovskom procesu jer će ponuditi odgovore na brojne dileme i da je važno da dvije strane nastave aktivnosti u cilju stabilnosti regiona.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić je ocjenio da je odlukom suda u Hagu Srbija dobila priliku da napravi neophodan istorijski zaokret u politici.

„Pokazalo se da je srpska politika tjerala zeca, a istjerala međeda- što bi se reklo u jednoj dobroj srpskoj poslovici. Dobili su mišljenje koje legitimizuje odluku o Republici Kosovo i nadam se dobili su priliku da naprave neophodan istorijski zaokret u svojoj politici. Da se okrenu budućnosti i da shvate da je Kosovo dio balkanske realnosti i dio budućnosti Srbije na drugi način,” izjavio je Krivokapić.

Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Iz opozicione Nove srpske demokratije je ocjenjeno da je presuda suda u Hagu iznenađujuća i zabrinjavajuća.

„Ni najveći pobornici secesije u Evropi nijesu očekivali tako nedvosmislenu savjetodavnu pravnu podršku separatizmu,” rekao je predsjednik ove stranke Andrija Mandić.

Na drugoj strani profesor Pravnog fakulteta Blagota Mitrić ocjenjuje da je sud prihvatio faktičko stanje i situaciju svršenog čina i da bi takvo mišljenje moglo da dovede do domino efekta u cijelom svijetu.

"Kao prvo i osnovno, kao profesor međunarodnog prava, zaključujem da ovim svijetom vlada sila a ne pravo, a ponajmanje pravda. Dakle, moj utisak je, što se tiče samog Međunarodnog suda pravde da su oni postupili po ovoj faktičkoj činjenici, po svršenom činu. Dakle, prihvatili su faktičko stanje. Što se tiče implikacija pravnih, ja mislim da ovo mišljenje u svemu ruši međunarodno pravni poredak. To može da izazove domino efekat, kako to političari zovu. Što se tiče političkih implikacija, ja mislim da ni sami oni nijesu svjesni kakve sve mogu biti reperkusije na međunarodnom planu, a ne samo između Srbije i Kosova,”
smatra Mitrić.

Izgubljeno mnogo vremena

Sva obrazloženja koja su iznijeta u Međunarodnom sudu pravde kao i odnos glasova deset prema četiri pokazuje koliko je eksplicitan stav suda iako se radi o mišljenju, kaže vojno politički analitičar general Blagoje Grahovac ocjenjujući da bi Srbija trebalo da popravlja svoju dosadašnju politiku.

"Moje mišljenje je, da je do sada izgubljeno mnogo vremena, kada analiziram politiku Srbije, izgubljeno mnogo novca, mnogo energije i što je najteže izgubljeno je mnogo pretpostavki za uspostavljanje prijateljstva sa Kosovom. Po mom dubokom sudu, krajnje je vrijeme da politika Srbije shvati realno i činjenično stanje i da pokuša, koliko je moguće sada popravljati svoju lošu politiku,” kaže Grahovac.
Blagoje Grahovac, Foto: Savo Prelević

Odgovarajući na pitanje da li će presuda Međunarodnog suda pravde kojom kosovska Deklaracija o nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo, uticati na stabilizaciju situacije u regionu, Grahovac kaže:

"Presuda, odnosno mišljenje neće uticati na stabilizaciju stanja u regionu ali će u narednom periodu, ne dugom, doći do traumatičnog političkog stanja u Srbiji gdje će svako svakoga okrivljivati za sve i to će biti za političke potrebe unutar Srbije, koje će i koje mogu izazvati tenzije i nestabilnost u Srbiji.”


Crna Gora i Kosovo su uspostavili diplomatske odnose 15. januara ove godine razmjenom pisama ministara inostranih poslova Milana Roćena i Skendera Hisenija, a prethodno je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova 9. oktobra 2008 godine.

Oba događaja su izazvala negativne posljedice i zategnute odnose između Crne Gore i Srbije. Najprije prilikom priznanja nezavisnosti Kosova, srpska diplomatija je protjerala crnogorsku ambasadorku u Beogradu Anku Vojvodić, a nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova, Srbija je povukla svog ambasadora Zorana Lutovca sa dužnosti u Podgorici.

Sa aspekta punih diplomatskih odnosa između Crne Gore i Kosova ostalo je da se razriješi razmjena ambasadora dvije zemlje. Iako je tak korak bio logičan nakon priznanja i uspostavljanja diplomatskih odnosa, razmjenu ambasadora je blokirao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zahtjevajući da se prethodno poboljša položaj Crnogoraca na Kosovu.

Mediji su u prethodnom periodu objavili da je Vlada predložila da crnogorski ambasador na Kosovu bude Radovan Miljanić bivši direktor radio televizije Crne Gore, a u Podgorici bi trebalo da se nađe Azem Vlasi nekadašnji funkcioner iz doba SFRJ.

*****
Ukoliko vas interesuju reakcije sa Kosova na mišljenje MSP-a, možete ih pronaći u tekstu Nova perspektiva za Kosovo, iz Srbije u prilogu Beograd neće preispitivati svoje stavove, a iz regije u tekstovima
Zagreb pozdravlja mišljenje, Skoplje bez komentara, BiH: Očekuje se veći pritisak za priznavanje Kosova
XS
SM
MD
LG