Dostupni linkovi

Borba protiv korupcije i kriminala preduslov za EU


Leopold Maurer u posjeti Crnoj Gori, Foto: Savo Prelević
Leopold Maurer u posjeti Crnoj Gori, Foto: Savo Prelević
Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Leopold Maurer je povodom 9. maja, Dana Evrope, u ponedjeljak održao konferenciju za novinare tokom koje je, nakon protokolarnog dijela, govorio i o važnim pitanjima u vezi Crne Gore i njenog daljeg napretka ka članstvu u Evropskoj uniji.

Maurer je, tokom današnjeg obraćanja javnosti, istakao da je nakon prvog maja, kada je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji stupio na snagu, nastupio novi pravni odnos.

Pošto je okončan proces ratifikacije u svim parlamentima država članica Unije, Sporazum je zamijenio, do tada važeći privremeni.

Da se ne radi o pukoj formalnosti, Maurer je potvrdio rekavši da Evropska unija sada ima pravni osnov da utiče na neke procese, koji joj do sada nijesu bili pravno dostupni:

"Postoje izvjesni zahtjevi za izvještavanje. Na primjer, ako Vlada sklopi sporazum sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma, ubuduće će morati, odnosno, imaju pravnu obavezu da nas izvještavaju o tome, a mi onda imamo pravo da razgovaramo o tome - da li tu postoji ugrožavanje pravila konkurentnosti. Državna pomoć može uticati na konkurentnost, i to će sve biti stavljeno na sto."

Maurer je konferenciju za novinare organizovao povodom Dana Evrope da bi podsjetio da se ovim praznikom obilježava dan kada je 1950. godine francuski ministar inostranih poslova Robert Schuman predstavio predlog za formiranje nadnacionalne evropske institucije koja bi vodila proizvodnju uglja i čelika, što se smatra začetkom današnjeg oblika Evropske unije.

Tokom obraćanja, Maurer nije propustio da istakne da je sa aspekta procesa integracije Crne Gore, prioritet Evropske unije borba protiv organizovanog kriminala i korupcije:

"Izazovi za Crnu Goru su dosta veliki. Ne samo po pitanju administrativnih kapaciteta, već i zbog neophodnosti da se brojne reforme i zakoni sprovedu i koriste u praksi. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je jedan od glavnih prioriteta za nas i sada je najvažnije da Crna Gora nastavi da punom brzinom sprovodi reforme."

Novinare je zanimala i Maurerova procjena uticaja krize eura na Crnu Goru koja, iako nije formalno član euro-zone, kao platežno sredstvo koristi evropsku valutu.

Maurer smatra da će euro-zona biti stabilna.

"Mislim da je usvajanje paketa pomoći za Grčku pokazalo da EU ima instrumente kojima može da garantuje stabilnost. Svakako to je bio težak proces. Prvi put se desio ovakav slučaj, i to u jednoj, kritičnoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji. Nadam se da će ubuduće, ako se ovakav slučaj ponovi, da će se brže reagovati. Biće uspostavljeni mehanizmi koji će omogućiti da se reaguje prije nego što dodje do neke krizne situacije. Euro je pao u odnosu na dolar, ali mislim da će se oporaviti i da će euro-zona biti stabilna. Smatram da u sljedećih nekoliko mjeseci sigurno neće biti nekih problema."
XS
SM
MD
LG