Dostupni linkovi

Osniva se Matica Srba Crne Gore


U Manastiru Morača 30. avgusta biće održana osnivačka skupština Matice Srba Crne Gore. Koji su stvari razlozi za osnivanje još jedne srpske institucije u Crnoj Gori? Da li to znači da je srpski inicijator Nacionalni savjet nije u dovoljnoj mjeri bio krovna institucija za zaštitu interesa Srba u Crnoj Gori i da li se time Srbi u Crnoj Gori nacionalno podvode pod kategoriju manjine.

U saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta, koji je inicijator osnivanja Matice Srba u Crnoj Gori, navodi se kako će ta institucija programskim sadržajima biti oslonjena na Maticu Srpsku kao na najstariju nacionalnu i kulturnu instituciju srpskog naroda sa ciljem očuvanja jezika, kulture, nauke i umjetnosti Srba u Crnoj Gori.

Savjet navodi kako podrška osim od Matice Srpske iz Novog Sada dolazi i iz vrha srpske crkve u Crnoj Gori i da je osnivačku skupštinu blagoslovio mitropolit Amfilohije. Saopštenjem za javnost, međutim, oglasila se Mitropolija crnogorsko primorska koja to negira. Podgorički paroh Valibor Džomić:

"Mitropolija crnogorsko primorska nije osnivač nevladine organizacije Matica Srba Crne Gore niti je mitropolit crnogorsko primorski gospodin Amfilohije blagoslovio: "Odluku o održavanju osnivačke skupštine Matice Srba", kako je predstavljeno u medijima. Osnivanje kulturnih i nacionalnih organizacija, kao što je poznato, ne spada u nadležnosti Mitropolije ni mitropolita crnogorskog primorskog. Mitropolija je Upravi Manastira Morače odobrila da predstavnicima Srpskog narodnog vijeća po njihovoj molbi omogući korišćenje sale nakon poklonjenja svetinji."


Pozvali smo i Maticu Srpsku sa sjedištem u Novom Sadu kako bismo čuli i njihove stavove o osnivanju Matice Srba u Crnoj Gori, ali nam je sekretarica predsjednika Čedomira Popova, rekla da je Popov na sjednici Predsjednistva.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović kaže za Radio Slobodna Evropa da osnivanje još jedne srpske nacionalne institucije ne znači dodatno podvođenje Srba pod kategoriju nacionalne manjine:

"Osnivanje Matice Srba za Crnu Goru ne znači da je srpski narod u Crnoj Gori manjinski narod. U Crnoj Gori postoji i Matica crnogorska i Matica muslimanska i Matica bošnjačka i 30. avgusta postojaće i Matica Srba za Crnu Goru i ona će se finansirati uglavnom preko određenih donatora koji će uvažavati one projekte sa kojima bude Matica Srba konkurisala i kod nevladinih organizacija, a u ovom slučaju i kod Savjeta srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori."


Vuksanović dodaje kako je cilj da se aktivnost na očuvanju srpskog identiteta u potpunosti izmjeste iz okvira političkih organizacija:

"Da se i na neki način i srpski politički subjekti koji funkcionišu na prostoru Crne Gore usaglase oko najvažnijih pitanja očuvanja nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori, a da o tome vode računa i ljudi koji imaju i kompetencije i znanje."


Funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić, čija se partija po pitanju zaštite srpskih nacionalnih interesa razišla sa Srpskim nacionalnim savjetom, međutim, podržava ideju o formiranju Matice Srba u Crnoj Gori:

"Sada kada srpski narod živi u više država na Balkanu, a u nekima je izložen brutalnoj asimilaciji, postojanje kulturnih ustanova je jako neophodno kako bi se očuvalo kulturno u duhovno jedinstvo, kako bi se afirmisala srpska tradicija, kultura i uopšte kako bi se sačuvao kulturni i nacionalni identitet srpskog naroda i viđećemo rezultate. Što se kaže u Svetom pismu: 'Po djelima ćete ih poznati'."


Osnivačkoj skupštini Matice Srba Crne Gore, kako je saopštio Srpski nacionalni savjet, prisustvovaće delegacija Matice Srpske iz Novog Sada i Srpske Pravoslavne Crkve. Na skupu će biti izabran Odbor Matice koji će pripremiti izbornu skupštinu, predložiti statut i poslovnik o radu kao i kadrovska rješenja

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG