Dostupni linkovi

Diplomatski odnosi sa Kosovom do kraja godine?


Izjava crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Diniše da očekuje da će Crna Gora do kraja godine uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom naišla je na skepsu naših sagovornika.

Komentarišući očekivanja ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše da će Podgorica i Priština do kraja godine uspostaviti diplomatske odnose Mehmet Barthi, lider Demokratskog saveza, kaže da su se za to odavno stekli uslovi:

"Uspostavljanje diplomatskih odnosa Crne Gore sa Republikom Kosovo su trebali da se uspostave još ranije, odmah nakon priznavanja Kosova i nije bilo nikakvih razloga da toga ne bude, ali mislim da Vlada Crne Gore taktizira bez potrebe, jer priznavanje Kosova od strane Crne Gore je više bio u korist Crne Gore nego Kosova. Da li će to biti ili ne, što više budu odlagali to će neće biti dobro i to čak nije dobar signal ni za tu odluku da se pridružujemo Evropskoj uniji".


Odgovarajući na pitanje da li bi uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Prištinom narušilo odnose Podgorice i Beograda kao što je to najavio srpski šef diplomatije u slučaju Makedonije, Ferhat Dinoša je juče kazao da je takav ispad srpskog ministra u opisu njegovog posla.

Pošto je Crna Gora u oktobru prošle godine priznala Kosova Srbija je crnogorskog ambasadora u Beogradu proglasila personom non grata, a novi ambasador tek je nedavno otputovao u srpsku prijestonicu.

Nakon te odluke zvanične Podgorice prosrpska opozicija je organizovala demonstracije ispred crnogorske skupštine prilikom kojih je došlo i do sukoba sa policijom.

Upitan da prokomentariše Dinošinu najavu Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, koji je u to vrijeme štrajkovao glađu zbog priznanja Kosova, bezuspješno tražeći poništenje te odluke, za naš radio kaže:

"Ja razumijem lične, partijske i nacionalne motive gospodina Dinoše da insistira na tome da Vlada uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom, to je prosto pogrešna politika, to je ćorsokak i tim putem ne treba ići".

RSE: Kakvu bi to vašu reakciju uslovilo?

Mandić: Vjerujem da Vlada ako bude razumna i ako bude izanalizirala na pravi način sve ovo što se dešava da ne vjerujem da će donijeti takvu odluku, a nema potrebe da bilo kome ističemo naše planove i da nekome bilo šta prijetimo. Mi, prosto, nema potrebe nikome ništa da prijetimo, nemamo potrebu više nikome ništa dodatno da pojašnjavamo. Sve se u Crnoj Gori zna, mi samo pozivamo Vladu da jednog pogrešnog puta na koji je krenula prije godinu dana, nije kasno da se vrati na pravi put. I da ne insistira na nečemu što je promašaj.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac danas nije bio dostupan, a očekivanja crnogorskog ministra da će Podgorica i Priština do kraja godine razmijeniti ambasodore nijesmo uspjeli dobiti ni u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova. Portparol vladajuće Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević kaže da Crna Gora odluke usklađuje sa evropskim partnerima:

"Ne bih se bavio procjenama kada će doći do uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom. Mogu samo reći da to trenutno nije prioritetno pitanje crnogorske spoljne politike, ali jeste pitanje koje će svakako u vremenu pred nama doći na dnevni red".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG