Dostupni linkovi

Kraj 'ljubavi' Vlade i Deripaske?


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
Da li je ljubav crnogorske Vlade i ruskih investitora u podgoričkom Kombinatu aluminijuma pri kraju, znaće se u narednom periodu, ali shodno najnovijem razvoju događaja, dio javnosti stiče utisak da je ruski boravak u KAP-u u posljednjoj fazi, u kojoj grabi ko šta stigne.

Ovakvim ocjenama ide u prilog činjenica da, uprkos odličnoj cijeni aluminijuma na svjetskom tržištu, rusi gomilaju dugove i ne otplaćuju kredite koje će, ako se to nastavi, zahvaljujući svojoj Vladi, vraćati građani Crne Gore.

"Crna Gora mora da plati oko 650.000 eura, zato što podgorički Kombinat aluminijuma nije ispunio svoje obaveze iz ugovora o kreditu za koji je garantovala država"
, rekao je crnogorski ministar finansija Milorad Katnić, tokom konferencije za novinare, sazvane u vezi informacije o aktiviranju državne garancije za neplaćene kreditne obaveze KAP-a prema OTP banci.

Iako je kreditor pristao da prolongira otplatu, ukoliko država za toliko produži garanciju, Katnić kaže da Ministarstvo finansija nije bilo saglasno sa daljim odlaganjem plaćanja obaveza, odnosno, sa produženjem ili povećanjem državne pomoći Kombinatu.
Crnogorski ministar finansija najavio je zahtjev za smjenu predsjednika borda direktora i izvršnog direktora, kao i nadoknadu štete od ruskog investitora koji gazduje KAP-om.


"Svako nepoštovanje ugovora, u krajnjem može dovesti do njegovog raskida, ali je, u slučaju Kombinata, još uvijek rano govoriti o tome"
, rekao je Katnić, koji je najavio zahtjev za smjenu predsjednika borda direktora i izvršnog direktora, kao i nadoknadu štete od ruskog investitora koji gazduje KAP-om.

"Ovakvo postupanje KAP-a, odnosno menadžmenta, zahtijeva preispitivanje ugovora i preispitivanje odgovornosti. Najmanje što ćemo da uradimo je zahtjev za smjenu rukovodećih ljudi i da pokrenemo proceduru za odštetu države po pitanju isplaćene garancije. Sagledaćemo kompleksan odnos između Vlade i Kombinata aluminijuma i preduzeti druge korake, uključujući i analizu raskida ugovora"
, kaže Katnić.

Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić je rekao da ne postoji opasnost od ugrožavanja finansijske stabilnosti države, jer će se aktivirati sredstva iz rezervi koje, navodno, postoje upravo zbog ovakvih situacija. Međutim, istorijat privatizacije KAP-a govori da su građani Crne Gore skupo platili ovaj aranžman.

Podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. godine prodat za 48 i po miliona eura offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdilo da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski, ali njena vlasnička struktura, nikad nije objelodanjena.

Kupac se obavezao i na dodatne investicije, ali umjesto modernizacije fabrike, ruski investitor je, uz pomoć Vlade, samo isisavao novac građana Crne Gore, koji su, samo prošle godine, dotirali električnu energiju za KAP sa 20 miliona eura, a ove i naredne, daće još 25 miliona.

Pored toga, prema nezvaničnim informacijama dnevnika Vijesti, KAP ne plaća ni tu subvencionisanu struju, pa je po tom osnovu nagomilan dug od 18 miliona eura.

Gomilanje dugova


Vlada je ruskom investitoru oprostila čak i utaju poreza od sedam i po miliona eura, kao i 60 miliona eura za dug KAP-a iz perioda prije međunarodnih sankcija '90-ih, koji je trebalo da budu oprošteni samo u slučaju da Deripaskina kompanija ispuni investicione obaveze predviđene prvobitnim ugovorom što se, znaju svi, nije desilo.

Predsjednik Uprave KAP-a Vječeslav Krilov i crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović, oktobar 2010
Vlada je, spašavajući ruskog investitora, garantovala i za nove kredite, pa će, ako ih ne vrate Rusi, građani morati da plate i tih 135 miliona eura.

Vlada je tako, ugovorom o poravnanju, koji je obezbijedio pravni osnov za državnu intervenciju, povratila polovinu akcija koje prethodno prodala za svega 50-ak miliona, a Deripaskina kompanija je, zauzvrat, odustala od tužbe protiv crnogorske Vlade, vrijedne 300 miliona eura, zbog navodnog prikrivanja podataka tokom privatizacije.

Sada, međutim, uprkos visokoj cijeni aluminijuma od 2.500 dolara po toni, Rusi gomilaju dugove i ne otplaćuju kredit od 135 miliona eura, pa postoji mogućnost da građani, prvom ratom od 700 hiljada eura, zapravo počinju da otplaćuju cio kredit.

Predsjednik skupštinske Komisije za praćenje procesa privatizacije Andrija Mandić u četvrtak nije želio da se oglašava ovim povodom, jer je, kako nam je rekao, njegovo vidjenje problema inkorporirano u stav njegove Nove srpske demokratije, koji je objavio predstavnik Nove, Jovan Vučurović.

"Ako banka pristaje da odgodi dug onda ne vidimo zašto Vlada ne pristaje da i ona odgodi garanciju za taj vremenski period. Svi već vide u čemu je stvar a to je da su nekadašnji lokalni tajkuni, nakon propasti u svim drugim poslovima kojima su se bavili odlučili da se vrate u KAP a da bi to uradili prvo treba da istjeraju sadašnje vlasnike"
, kaže Vučurović.

Stav Nove srpske demokratije je, po svemu sudeći, u tijesnoj vezi sa špekulacijama s početka februara, kada je objavljeno da vrh vladajuće Demokratske partije socijalista, navodno, ima namjeru da se rukovođenje Kombinatom aluminijuma, ponovo povjeri vlasniku kompanije Vektra, Draganu Brkoviću, koji je KAP-om već upravljao nekoliko godina prije privatizacije. U kompaniji Vektra, nakon objavljivanja ove informacije su nam rekli da "nemaju ništa da kažu na tu temu".

Šef ekonomskog tima opozicionog Pokreta za promjene Zarija Pejović smatra da bi, u svakom slučaju, trebalo pokrenuti parlamentarnu istragu, koja bi se zasnivala na prethodno utvrđenom nalazu Državne revizorske institucije. Naročito je nelogično - kaže Pejović - da KAP ne izvršava obaveze u periodu visoke cijene aluminijuma.

"Sve ovo baca jednu veliku sumnju da se radi o jednoj zloupotrebi državnih garancija, posebno u situaciji kada se cijena aluminijuma dobro kotira"
, zaključuje pejović.
XS
SM
MD
LG