Dostupni linkovi

Birači izloženi političkoj segregaciji


Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
I u ovoj kampanji za lokalne izbore vlast je insistirala na identitetskim pitanjima, stavljajući u fokus navodnu ugroženost crnogorske državnosti. Kome se vladajuće partije obraćaju, koliko opozicija otvara teren za takvu kampanju u kojoj se najmanje govori o lokalnim temama, i koji sve problemi ostaju u sjenci?

Premijer i predsjednik DPS Milo Đukanović je u samoj završnici kampanje optužio udruženu opoziciju da je ,,sklepana u kabinetu srbijanskog predsjednika,, i da joj je kranji cilj preispitivanje crnogorske državne samostalnost, što je bilo kruna strategije vladajućeg DPS, koji je i u susret ovim izborima insistirao na identitetskim pitanjima.

Sa druge strane, opozicija je potencirala teme kao što su korupcija i kriminal, navodeći kako stvarna opasnost za državu i društvo dolazi iznutra.

Metodolog Miloš Bešić kaže za RSE da ga ne čudi što je vladajući DPS u kampanji često pominjao nezavisnost:
DPS pretpostavljam ima procjenu da jedan dio birača neće na ovim izborima glasati za njih jer su njima razočarani.


,,Koji na taj način želi da jedan dio razočaranog biračkog tijela vrati u svoje redove. DPS pretpostavljam ima procjenu da jedan dio birača neće na ovim izborima glasati za njih jer su njima razočarani. To su glasači koji su veoma, rekao bih, bili protiv zajedničke države sa Srbijom na referendumu, vrlo su nastrojeni ka nezavisnosti. Zato DPS u kampanji pokušava da pošalje tom dijelu birača poruku da oni moraju da glasaju protiv opozicije kako bi zaštitili vlastitu državu, vlastitu državnost. To je dakle način na koji DPS pokušava da povrati potencijalno izgubljene glasove."

Politički aparthejd


Analitičar Blagoje Grahovac kaže da ne vjeruje u tezu o ugroženosti crnogorske nezavisnosti, koju zastupa vlast. On smatra da je to samo spin u kampanji, sa ciljem da se prikriju suštinski problemi:
Građani srpske nacionalnosti, koji u suštini i ne pripadaju takvoj političkoj opciji, a nijesu članovi ili simpatizeri DPS, oni se danas nalaze u vakuumu.


,,Mi danas u Crnoj Gori u suštini imamo političku segregaciju, a ona se odnosi prvenstveno na one ljude koji nijesu pripadnici ili simpatizeri DPS. Oni su u suštini već danas u političkoj segregaciji. Bojim se da može doći i do političkog aparthejda, jednostavnog uništavanja neistomišljenika. I imamo jedan paradoks… One partije koje su sebe proglasile prosrpskim partijama zaista vode politiku koja u najmanju ruku nije ni zaštita Crne Gore ni zaštita crnogorskog naroda. A građani srpske nacionalnosti, koji u suštini i ne pripadaju takvoj političkoj opciji, a nijesu članovi ili simpatizeri DPS, oni se danas nalaze u vakuumu koji više nije politička segregacija. Bojim se da je u pitanju politički aparthejd."


Predizborna kampanja opozicije, Foto: Savo Prelević
Miloš Bešić smatra da je opozicija otvorila vrata za kampanju u kojoj su se predstavnici vlasti, iako se radi o lokalnim izborima, najmanje bavili suštinskim problemima opština i idejama za njihovo rješavanje:

,,Rekao bih da je za takvo nešto postojala, da kažem, dobra osnova jer je i sama opozicija krenula sa kampanjom, ne na način da to nije bila kao kampanja za lokalne izbore već je vodila kampanju kao kampanju za rušenje DPS. To je, naravno, po njihovoj procjeni bio način za rušenje DPS-a na nivou cijele države, ako to, naravno, urade u glavnom gradu. A onda kada se stvari podignu sa lokalnog nivoa na nivo rušenja vlasti na državnom nivou onda možete očekivati argumentaciju koja je malo drugačija po svom karakteru."


Blagoje Grahovac tvrdi da političke elite danas, nacionalna osjećanja koriste u ,,najprljavije svrhe,,:

,,Nije Crna Gora ugrožena jer je većina njenih građana doživljava kao svoju državu. Sve drugo su trikovi sa najpodlijim namjerama u stranačke svrhe. Danas se građani Crne Gore suočavaju sa drugim problemom. Državu imamo. Evropa je suštinski, deklarativno blizu, ali ono što čini evropski život od Crne Gore i njenih građana je daleko. Danas je građanin Crne Gore ugrožen egzistencijalno. I to su suštinski problemi na koje vlast nema odgovor i onda se prebacuje na pitanja koja bude emocije."

*****
Pročitajte i ovo
Opozicija "s prezirom" odbacuje Đukanovićeve optužbe

Srbija odbacuje Đukanovićevu optužbu kao neutemeljenu
Početak kampanje crnogorske opozicije
Predizborna kampanja uz jezik uvreda i teških riječi

I vlast i opozicija očekuju pobjedu
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG