Dostupni linkovi

Opozicija "s prezirom" odbacuje Đukanovićeve optužbe


Lideri udružene opozicije Nebojša Medojević (PzP), Srđan Milić, Andrija Mandić (NOVA) i Neven Gošović (SNP) prilokom nedavnog zvaničnog proglađšenja predizborne kampanje, foto: Savo Prelević
Lideri udružene opozicije Nebojša Medojević (PzP), Srđan Milić, Andrija Mandić (NOVA) i Neven Gošović (SNP) prilokom nedavnog zvaničnog proglađšenja predizborne kampanje, foto: Savo Prelević
Premijer Milo Đukanović, koji je ujedno i šef vladajuće DPS, sinoć je na predizbornom skupu u Golubovcima, pored Podgorice, u susret lokalnim izborima, optužio neimenovanog savjetnika u kabinetu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, da okuplja opoziciju u Crnoj Gori sa ciljem da sruši vlast u Podgorici i ugrozi crnogorsku državnu samostalnost.

"Oni su koalicija koja je sklepana u kabinetu jednog savjetnika predsjednika države Srbije, čiji je cilj da pokušaju da sruše DPS. Iako to danas ne kažu , njihov cilj je da dovedu do preispitivanja crnogorske nezavisnosti. Nema razloga da im vjerujemo. Moramo vjerovati sebi i našem iskustvu sa njima. Sve što su do sada radili, radili su da Crne Gore ne bude. Zbog toga su, sada po instrukcijama sa te beogradske adrese, ispomognuti novcem sa te iste adrese, ispomognuti marketinškom agencijom, angažovanom sa te iste beogradske adrese. Dakle, na istom zadatku rušenja Crne Gore", rekao je Đukanović.

Reagujući na ove Đukavićeve navode, jedan od lidera udružene opozicije, Srđan Milić, kaže da je to "već viđen scenario čovjeka koji odlazi sa političke scene".
Srđan Milić

"Sa druge strane, moram priznati da ga žalim.Očekivao sam više dostojanstva u njegovom odlasku.Čitav život je imao zamišljene neprijatelje i imao onu staru sintagmu – Zavadi pa vladaj! S prezirom odbacujem sve te njegove navode, jer je ova koalicija kao želja u narodu da se da šansa za promjene. Naša pobjeda 23. maja nijesu promjene već samo šansa da se to desi i u Crnoj Gori. I on je toga svjestan i zbog toga i ovakav vokabular. Zbog toga i ovo zbog čega govorim pokazuje samo da se radi o čovjeku koji više ne može da brine ni o sebi, a kamoli o Vladi ili državi", kaže Milić.

Ranko Krivokapić, lider SDP-a, koja je sa DPS-om u koaliciji na državnom nivou, smatra da u Đukanovićevoj izjavi nema ništa novo.

"Mi sa tom činjenicom egzistiramo još od prvih izbora u Crnoj Gori 1906. godine, pa do ovih 2010. Ne bih to smatrao kao ništa novo, niti bih mu davao poseban značaj”, kaže on.

Danas smo u DPS potražili odgovor na pitanje da li je Đukanovićeva izjava bila rezultat užarene predizborne retorike, ili u toj partiji i danas stoje iza teških optužbi.

"Slobodno bih mogao reći da i vrabci na grani znaju da je do objedinjavanja partija, dijametralno suprotnih pogleda, po većini političkih pitanja u Crnoj Gori, došlo nakon instrukcija koje su trojica lidera dobili na Tadićevom kanabeu. I ne smao to, očigledno da im je odabrao i garderobu koju će nositi.samo par dana ranije. Milić je za Medojevića bio čudo koje se zove prorežimski opozicionar. Medojević i Mandić za Milića su bili neko ko je za jedini imao cilj rušenje SNP-a. Za Batrićevića su svi oni bili kao zaljubljeni srednjoškolci koji se krišom sastaju, a roditelji im brane. E, sada je više nego očigledno da im roditelji više ne brane i mimo njihove volje su još dogovorili brak. To je evidentno za svakoga ko je iole upućen u političke prilike u Crnoj Gori", kaže portparol DPS-a Rajko Kovačević.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Lutovac nije danas odgovarao na naše pozive. Za komentar Đukanovićeve izjave, nijesu bili raspoloženi ni domaći politički analitičari, koje smo kontaktirali.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Boris Tadić je jedan od prvih zvaničnika u regionu, koji je posjetio Crnu Goru, nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti 21. maja 2006. godine. Tadić je u zvaničnu posjetu doputovao samo dvadesetak dana kasnije.

*****
Pročitajte i ovo:
Srbija odbacuje Đukanovićevu optužbu kao neutemeljenu
Početak kampanje crnogorske opozicije
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG