Dostupni linkovi

Prvi slučaj novog gripa u regionu


U evropskim gradovima ljudi su počeli nositi zaštitne maske nakon pojave novog gripa; fotografija iz Pariza.

Prvi slučaj novog gripa u regionu zvanično je potvrđen u ponedjeljak u Crnoj Gori. Oboljeli je devetnaestogodišnji Baranin koji je doputovao iz Amerike gdje studira u državi Nju Džersi. Mladić koji je obolio od novog gripa već se osjeća bolje,

Direktor podgoričke Infektivne klinike doktor Brankica Dupanović za RSE kaže da se simptomi novog gripa od kojeg je obolio 19.godišnji Baranin povlače a da su sve osobe sa kojima je kontaktirao pod stalnim nadzorom:

"Mladić sa Infektivne klinike koji je kod nas hospitalizovan sa novim gripom je u dobrom opštem stanju i nema temperaturu. Njegove subjektivne tegobe su se povukle skoro u potpunosti, a objektivni nalaz je sada uredan."


RSE: Osobe sa kojima je mladić bio u kontaktu su i dalje pod nadzorom. Da li neko od njih za sada pokazuje simptome?

Dupanović: Niko od osoba sa kojima je bio u kontaktu nema simptome koji su karakteristični za kliničku definiciju ovog novog gripa.

RSE: Koliko bolest traje? Kada je moguće očekivati izlečenje?

Dupanović: Terapija se daje pet dana, a što se tiče infektivnosti, to je sedam dana. Otprilike, za pet do sedam dana.

Prvi slučaj novog gripa zvanično je potvrđen u ponedjeljak, kada su objavljeni rezultati testova beogradskog Instituta Torlak gdje su obavljene analize zbog sumnje da je 19-ogodišnji Baranin zaražen virusom novig gripa H1N1. Mladić iz Bara koji studira u Sjedinjenim Američkim Državama u subotu je avionom iz Nju Džersija doputovao u Crnu Goru preko Minhena i Beograda do Pogorice. Nakon što je istog dana osjetio simptome viruske infekcije: povišenu temeraturu i disajne smetnje, javio se ljekaru u Baru, da bi dan kasnije bio upućen u Podgoricu gdje je smješten u bolnicu. Nakon toga i sve osobe sa kojima je kontaktirao su stavljene pod stalni nadzor.

Pojava novog gripa u Crnoj Gori, čini se, za sada ništa ne mijenja u režimu kontrole putnika koji pristižu u Crnu Goru. Direktor Aerodroma Podgorica Gorica Raičević:

"Potvrđeni slučaj oboljenja od virusa H1N1 u Crnoj Gori nije ništa izmijenio po pitanju obaveza aerodroma u odnosu na ono što je bila obaveza proglašenja pandemije. Isticanje obavještenja, odnosno plakata, obavještavanje putnika putem letaka je i dalje jedino zaduženje koje je aerodrom dobio od koordinacionog tijela pri Ministarstvu zdravlja Crne Gore. Pratimo sve preporuke od međunarodne zdravstvene organizacije i čekamo eventualne dodatne instrukcije."


Prvi slučaj novog gripa se pojavio u vjerovatno najgorem momentu za domaći turizam koji se suočava sa velikim problemima zbog svjetske ekonomske krize u trenutku kada se u regionu vodi prava propagandna bitka za svakog turistu konkurentne turističke destinacije će vjerovatno iskoristiti sav medijski potencijal o pojavi gripa za odbijanje turista od namjere da posjete Crnu Goru. Portparol Ministarstva turizma Jelena Paović kaže da vijest nije dobra, ali da nema razloga za zabrinutost:

"Prema svim pokazateljima i od zvaničnih institucija i od Ministarstva zdravlja nema razloga za nikakvu paniku i zabrinutost, posebno zato što znamo da je taj slučaj gripa registrovan u turističkim destinacijama Meditarana u mnogo većem broju, a nije došlo ni do kakvim masovnih otkazivanja niti do eventualnog ugrožavanja turističke sezone. Evo danas, ako ste imali prilike da vidite u medijima, član radne grupe za borbu protiv pandemije iz Srbije, izjavio je da apsolutno nema nikakvog razloga da građani Srbije otkazuju svoje aranžmane za Crnu Goru ili eventualna planirana putovanja tako da očekujemo da to neće imati neke posebne posljedice na samo odvijanje turističke sezone."
XS
SM
MD
LG