Dostupni linkovi

Vladu CG napušta homofobni ministar


Ferhat Dinoša
Ferhat Dinoša
Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša, kako prenosi podgorčka štampa, u narednih nekoliko mjeseci podnijeće ostavku i preći u diplomatiju. To su potvrdili predstavnici civilnog sektora poslije sastanka u srijedu sa premijerom Igorom Lukšićem.

Da li je izjava crnogorskog ministra za manjinska i ljudska prava Ferhata Dinoše još u novembru 2009. - kako je za Crnu Goru loša vijest postojanje i jedne homoseksualne osobe - odredila njegovu političku sudbinu u društvenom ambijentu u kome je pitanje prava seksualnih manjina postojalo sve osjetljivije?

Nakon žestokog protesta boraca za ljudska prava, iz živog blata nepoželjne retorike izvlačio se tonući još dublje, pa je na jednom od okruglih stolova civilnih aktivista konstatovao:

"Adam ne bi bio Adam bez Eve. Ako neko drugi drugačije gleda život, to je opet njegovo. Moj je stav to."

Na istom skupu na pitanje da li bi, da je gej, to u homofobičnoj Crnoj Gori priznao, ovako je odgovorio:

"Da sam gej javno bih rekao da jesam i tražio bih svoja prava, zaštitu svojih prava. Ja to nijesam i na sreću i vjerovatno neću biti."


Na upozorenje da kao ministar mora jednako da štiti prava i nacionalnih i seksualnih manjina odgovorio je kako je povlačenje znaka jednakosti među njima uvreda.

Godinu i po potom registrovana je prva LGBT organizacija u Crnoj Gori Forum Progres i kao rezultat kampanje 17 nevladinih organizacija koje se bore za prava pripadnika seksualnih manjina za 31. maj zakazana je prva Parada ponosa u Crnoj Gori.

No, uprkos informacijama kako se u Briselu ježe na njegove izjave, koje ga mogu odvesti u političku penziju, Dinoša nije podržao održavanje Parade u Podgorici, prisjećajući se dramatičnih scena sa te manifestacije u Beogradu.

Dobra vijest


Da li je najava Dinošine ostavke njegov lični čin ili iza svega stoji novi kurs novog premijera, pitali smo istraživača kršenja ljudskih prava Aleksandra Sašu Zekovića.

Aleksandar Saša Zeković
"Ja bih rekao da je to prije svega dobra vijest iz crnogorske vlade. Napokon dobra vijest. To je naznaka nekih novih vremena i čini se da je to politika diskontinuiteta nove vlade sa prethodnom praksom. Naravno, istupi ministra Dinoše su bili zaista zabrinjavajuć,i s tim da bih ja dodao da nijesu bili samo sporni sa aspekta LGBT populacije nego i sa aspekta romske populacije i drugih nacionalnih manjina i prosto mislimo da u ovom periodu Crna Gora zaslužuje kvalitetno kadrovsko rješenje", ocjenjuje Zeković.

Odlazak ministra Dinoše dobra vijest je i za Borisa Raonića iz Inicijative mladih za ljudska prava.

"Njegove brojne izjave su napravile mnogo štete. Njegova nesposobnost da napravi saradnju sa NVO sektorom i svim sektorima društva je naprosto došla do određene faze kada je premijer morao vjerovatno uraditi neki korak koji je rezultirao ovim što je danas vijest. Sa druge strane, njegov odlazak u diplomatiju je nešto što je stara praksa, i to veoma loša. Imamo brojne primjere gdje se ljudi koji naprosto nijesu uspjeli da se snađu na svojim radnim mjestima sklanjaju u diplomatiju, tako da je naša diplomatija veoma često rezervoar u koji se smještaju svi oni kojima se ne može naći mjesto i čije je prisustvo u zemlji štetno za određene političke strukture"
, ocjenjuje Raonić.

Šta aktivisti za ljudska prava očekuju od novog ministra koji će zamijeniti Ferhata Dinošu?

"Da će crnogorska vlada uvažiti one ranije domaće ekspertske javnosti, ali i preporuke međunarodne zajednice, posebno u pogledu da se na to mjesto nađe kadrovsko rješenje senzibilisano za savremeni korpus ljudskih prava. Ono što mi se čini da bi bio iskorak u odnosu na ranija rješenja jeste potreba da se napokon taj resor povjeri nekome i ko nije isključivi pripadnik manjine"
, kaže Aleksandar Zeković

Odlazeći ministar Ferhat Dinoša, kao lider Demokratske partije Albanaca, godinama je kao poslanik u crnogorskom parlamentu zastupao stavove da su Albanski građani lojalni Crnoj Gori i bio je veoma aktivan učesnik tokom referendumske kampanje za nezavisnu Crnu Goru.

Ostaće međutim upamćen i po incidentoj izjavi nakon NATO intervencije, kada je u okviru skupštinske debate o srpsko-albanskom konfliktu na Kosovu izjavio “Ko se ne osveti taj se ne posveti”.

Ništa manje iritantna nije bila njegova konstatacija u medijskoj polemici sa nekadašnjim funkcionerom Albanske Alternative Nikom Đeljošajem, kome je poručio kako ne može istovremeno biti i albanski patriota i pravoslavni zet.
XS
SM
MD
LG