Dostupni linkovi

Crnogorske vlasti se moraju izboriti sa kriminalom


Crnogorska policija u jednoj od akcija, arhiv
Crnogorska policija u jednoj od akcija, arhiv
Jačanje borbe protiv korupcije i uspostavljanje mehanizama za konkretno praćenje rezultata i snaženje borbe protiv organizovanog kriminala i, u tom smislu, poboljšanje regionalne saradnje sa policijama i institucijama u regionu, zahtjevi su Evropske komisije, kojom se Crnoj Gori uslovljava početak pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Opšti zaključak je da su promjene neophodne, odnosno, da treba izvršiti personalne promjene na vrhu nadležnih državnih organa i institucija, čije uloge treba ojačati i učiniti konkretnijim.

U srijedu nije bilo moguće pribaviti reakcije predstavnika nadležnih državnih organa. Direktorka Uprave za antikorupciju. Vesna Ratković je na službenom putu, ministar unutrašnjih poslova, Ivan Brajović zbog zauzetosti nije bio u mogućnosti da se odazove našem pozivu na razgovor, kao ni direktor Uprave za sprječavanje pranja novca Predrag Mitrović.

Portparolka Uprave policije nije bila dostupna, a od vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić, nijesmo ni dobili nikakav odgovor.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, iz vladajuće Demokratske partije socijalista, Radivoje Nikčević kaže da bi za ispunjavanje uslova Evropske komisije, koji se tiču borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, trebalo, prije svega, ojačati ulogu institucija.

"Mislim da u tom zakonodavnom dijelu treba preduzeti neke mjere koje su prisustne u razvijenim zemljama, gdje ima korupcije a gdje se organizovanije bore protiv toga.To znači primijeniti ta iskustva i boljom koordinacijom svih nadležnih državnih organa ja mislim da će doći do boljih rezultata. Neka sudovi rade svoj posao, Skupština neka radi svoj dio posla, Vlada i organi koje Vlada konstituiše i međuresornom boljom saradnjom i koordinacijom i boljim nadzorom i kontrolnim mehanizmom doći ćemo do boljih rezultata"
, kaže Nikčević.

Policija i tužilaštvo nesposobni


Iako je Evropska komisija, pred Crnu Goru stavila više zahtjeva, u domaćoj javnosti su upravo uslovljavanja u vezi potrebe dokazivanja autentične političke volje za iskorjenjivanje korupcije i organizovanog kriminala, kroz konkretne rezultate u vidu procesa okončanih presudama za ova djela, shvaćena kao ključna.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, iz opozicione Nove srpske demokratije, Goran Danilović, koji kaže da se mora napraviti "ozbiljna agenda" narednih poteza, kritiku za nedovoljan učinak, precizno adresira.
Neophodna je sveobuhvatna reforma antikorupcijskih institucija, smatra član Nacionalne komisije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zlatko Vujović


"Tužilaštvo i policija moraju da odrade lavovski dio posla, njznačajniji dio posla. No, oni su nesposobni za takvo nešto. Siguran sam definitivno da ni jedna ni druga institucija ne mogu da urade ništa jer gospođa Čarapić nije osoba koja može da vodi borbu protiv organizovanog kriminala jer je, bez pretjerivanja, partijski državni tužilac i neko ko ne razumije ozbiljnosti primjedbi i neko zbog koga ćemo zakočiti u precesu integrisanja. Policija? Šta da vam kažem? To je Vlada u malom. Nijesam siguran da oni imaju ni kapacitet ni volju da se upuste u brobu protiv kriminala i korupcije. Vlada je neko ko je i posredno i neposredno kriv što ne funkcioniše izvršna vlast ali i kriva je što ne funkcioniše tužilaštvo jer je pod direktnim pritiskom izvršne vlasti"
, navdi Danilović.

"Unaprijeđeni su institucionalni i pravni okviri, ali nemamo konkretnih rezultata", kaže član Nacionalne komisije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zlatko Vujović, koji smatra da je Crnoj Gori neophodna sveobuhvatna reforma antikorupcijskih institucija.

"Potrebno je reformisati sistem antikorupcijskih institucija. To znači da imamo jednu snažnu, jaku agenciju za borbu protiv korupcije umjesto niza sada funkcionišućih institucija koje nemaju ni tehničkih ni stručnih niti bilo kakvih kapaciteta da se stvarno postignu određeni rezultati. Ta agencija za borbu protiv korupcije bi u saradnji sa MUP-om, odnosno policijom i državnom bezbjednošću bi trebalo da dovede do opipljivih rezultata u brobi protiv korupcije jer možemo mijenjati i pravni i institucionalni okvir ako ne budemo imali rezultata bojim se da će nas zadesiti sudbina Makedonije. U najvećem dijelu tih institucija neophodne su personalne promjene jer je do sada izbor kadra išao po principu – ne talasaj"
, zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG