Dostupni linkovi

Opozicija skeptična oko ispunjenja preporuka Brisela


Crnogorski premijer Milo Đukanović i evropski komesar za proširenje Štefan File u crnogorskom Parlamentu, 11. novembar 2010
Crnogorski premijer Milo Đukanović i evropski komesar za proširenje Štefan File u crnogorskom Parlamentu, 11. novembar 2010
Crnogorski Nacionalni savjet za evropske integracije u ponedjeljak je razmatrao nacrt državnog Akcionog plana za ispunjavanje preporuka Evropske komisije, što je uslov da Crna Gora dobije datum početka pristupnih pregovora.

Sam dokument je naišao na jedinstvenu pozitivnu ocjenu, ali dio opozicije ima rezerve u vezi njegove primjene.

"Rok za ispunjavanje sedam ključnih preporuka Evropske komisije je samo sedam mjeseci"
, rekla je ministar za evropske integracije Gordana Đurović, tokom sjednice Nacionalnog savjeta za evropske integracije u ponedjeljak, naglasivši da sprovođenje akcionog plana mora početi odmah, iako će javna rasprava i njegovo usvajanje trajati do kraja januara.

Krajnji rok za podnošenje izvještaja je 31. jul, rekla je Đurović.

"Izvještaj treba da bude pripremljen do tada da bi mogao da bude predmet analize Evropske komisije jer je najavljeno da će paket proširenja za sljedeću godinu biti pripremeljen polovinom 2011 , u oktobru. Nacionalni parlamenti država članica EU shodno svojim uslovima i Lisabonskom ugovoru traže da se od pitanja određivanja datuma za početak pregovora diskutuje od 4 do 8 sedmica u njihovim parlamentima što nas dovodi do mogućeg datuma o krajnjoj ocjeni stepena ispunjenosti ovih preporuka od strane Evropskog savjeta, decembra 2011. Pozitivna odluka te vrste značila bi da Crna Gora može ući u proces formalnog otvaranja pregovora početkom 2012 godine"
, navela je Đurović.

Nacrt Akcionog plana za sprovodjenje preporuka Evropske komisije, među kojima su, pored unapređenja medijskih sloboda, sprovodjenja politike zaštite od diskriminacije i usvajanja izbornog zakona i, zapravo najvažnije: sprovođenje zakona, stvaranje efikasnog i depolitizovanog pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ključna je politička volja


Potpredsjednik opozicionog Pokreta za promjene Branko Radulović smatra da periferna pitanja ne bi trebalo da skrenu pažnju sa ključne stvari - pokazivanja autentične političke volje.

Branko Radulović
"Nije važno toliko koliko ćemo što napraviti nego je važnija jedna stvar koju EU i Komisija očekuju od nas, tu spremnost, volju, političku energiju i svaku drugu ili ako hoćete – petlju da mi rješavamo brojne devijacije u Crnoj Gori. Kada to osjeti Evropska komisija tada ćemo mi početi pregovore. Dok to ne osjeti mi ćemo biti uvijek oni koji će biti kritikovani i nećemo ići pravim tempom", tvrdi Radulović.

Iako se i na domaćem terenu i sa relevantnih stranih adresa neprestano postavlja pitanje potrebe iskazivanja iskrene političke volje vlasti da rješava najteže društvene probleme u Crnoj Gori, predstavnik NVO sektora u Nacionalnom savjetu za evropske integracije Boris Raonić, nacrt akcionog plana sagledava kroz konkretna rješenja.

"Ovo što smo imali kao prve poteze može se reći da ne ulivaju veliko povjerenje. Budući da, recimo Ombudsman dobija nove dvije ingerencije u prevenciji torture i diskriminacije njegov budžet, iako je saopšteno da je uvećan 30 posto zapravo je neznatno uvećan u odnosu na prethodnu. Od njih smo dobili informaciju da će veoma teško uspjeti da sa postojećim budžetom iznesu sve ono što im je novim zakonom dato u nadležnost"
, kaže Raonić.

U dosadašnjem toku sjednice postavljen je niz sugestija: da se mora posvetiti veća pažnja rješenjima za uspostavljanje medijskih sloboda i pitanja izbjeglih i raseljenih lica, a parlamentarcima je ostalo nejasno i kako će se odvijati depolitizacija pravosuđa.

Između ostalog, poslanici su se pitali i da li spisak mjera, naveden u nacrtu akcionog plana, može da obezbijedi vidljive, konkretne rezultate, odnosno, da li bi trebalo uključiti i analizu dosadašnjih propusta.
XS
SM
MD
LG