Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iz Elektroprivrede demantuju da pune kasu Prve banke


Elektrodistribucija, Podgorica Foto: Savo Prelević
Usred žestokog negodovanja građana, zbog previsokih računa za električnu energiju koju su potrošili u januaru, i saznanja da su primorani da plaćaju i gubitke koje proizvede sama Elektroprivreda, ali i ukradenu struju, ova kompanija je odlučila da sa 10 miliona eura kreditira Prvu banku.

Ovo je proizvelo nove negativne reakcije, jer mediji već špekulišu mogućnošću da se ne radi o poslovnom potezu u interesu Elektroprivrede, već punjenju kase Prve banke.

Sekretar Elektroprivrede Milivoje Vujačić je, u izjavi za Radio Slobodna negirao takve ocjene, rekavši da su ovu odluku podržali i predstavnici kvalifikovanog akcionara, italijanske kompanije A2A, sa obrazloženjem da imaju interes za razvojem, već uspostavljene saradnje sa Prvom bankom, preko koje žele da realizuju svoje investicione planove u Crnoj Gori. Vujačić se osvrnuo i na opasku dijela javnosti da je ovim potezom, Elektroprivreda stavila prst u oko građanima, koji su već nezadovoljni odnosom ove kompanije.

"Činjenice ukazuju da to nema direktne veze. Nema međusobne uslovljenosti, tim prije što je davanje subordinisanog kredita Prvoj banci, u Elektroprivredi prisutno još od novembra prošle godine. Sredstva koja je ostvarila dokapitalizacijom, Elektroprivreda drži deponovana kod poslovnih banaka sa oročenjem do šest mjeseci, ali sve informacije govore da ta sredstva ne mogu biti tako brzo upotrijebljena. Dakle, duže vrijeme će biti deponovana kao namjenska sredstva za investicione zahvate. Ukoliko su deponovana, kamata se kreće do sedam posto, a kamata na subordinisani dug, kao što je ovdje slučaj je, kako je pregovorima definisano, deset posto na godišnjem nivou."


Direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija Goran Đurović, koji je sa još dvoje kolega iz nvo sektora pokrenuo nekoliko sudskih sporova protiv Regulatorne agencije za energetiku, kaže da sada, upravo od regulatora očekuje ocjenu opravdanosti ovakve investicije.
Goran Đurović Foto: Savo Prelević


"Odluka Elektroprivrede Crne Gore je u najmanju ruku čudna, u smislu da smo kao građani očekivali da će investicije Elektroprivrede prvenstveno biti usmjerene prema obnavljanju distributivne mreže, ili već prema rješavanju problema koji se tiču krađe struje, i da će vjerovatno i ta već puno puta najavljivana, nova brojila biti jedna od prvih investicija."

Podsjetimo - bord direktora Elektroprivrede je odobrio Prvoj banci Crne Gore takozvani subordinirani kredit od 10 miliona eura, koji se može završiti i kao vid dokapitalizacije. Ovaj novac se banci, narednih pet godina, stavlja na raspolaganje, s tim da se po isteku tog roka može povući. Međutim, Elektroprivreda se već unaprijed obavezala da nakon isteka tog roka neće povući odobreni novac, već da će on biti tretiran kao kapital banke.

Protiv glasao predstavnik Ministarstva finansija


U kontekstu tumačenja opravdanosti ovog poslovnog poteza, treba se prisjetiti da je Elektroprivreda jednom već dokapitalizovala Prvu banku, i to u trenutku kada je, prije nešto više od godinu dana, zapadala u najdublju krizu. Tom dokapitalizacijom, od šest miliona eura, Elektroprivreda je uvećala učešće u kapitalu Prve banke na nešto više od 19 posto i tako potvrdila poziciju drugog najvećeg akcionara.

"Imajući u vidu iznos trenutne vrijednosti akcije na berzi, smatramo da je napravljen dobar poslovni potez, jer se akcije mogu prodati na berzi po višestrukoj cijeni, tako da, u svakom slučaju, možemo imati samo pozitivne efekte", poručili su tada iz kompanije.

Međutim, umjesto finansijskog efektuiranja prethodne investicije, Elektroprivreda sada ulaže još 10 miliona eura u Prvu banku.

Zanimljivo je da je protiv ove odluke borda direktora glasao predstavnik Ministarstva finansija, što se u javnosti već tumači kao iznuđen potez zbog zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda, da se vlast distancira od Prve banke, čiji je glavni akcionar Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, koji je i sam akcionar sa oko 2 posto akcija.

Nagađanjima da je odluka trebalo da prođe bez predstavnika vlasti, ide u prilog i činjenica da sastanku nije prisustvovao predstavnik manje članice vladajuće kolaicije Socijaldemokratske partije Nikola Martinović, koji se nije odazivao na naše telefonske pozive, a nije bilo moguće dobiti nikakav komentar iz Regulatorne agencije za energetiku i Centralne banke.

Pročitajte i ovo:

Počela istraga u Elektroprivredi
Elektroprivreda oštetila građane za 20 miliona
Svi dužnici Elektroprivrede
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG