Dostupni linkovi

Počela istraga u Elektroprivredi


Policijski inspektori za privredni kriminal počeli su da ispituju poslovanje crnogorske Elektroprivrede, za što je najvjerovatnije povod bila raspodjela visokih novčanih naknada rukovodiocima za poslovanje u 2007. godini iako ta kompanija već godinama posluje sa milionskim gubicima.

Iako je domaću javnost veoma zaintesovala informacija da Policijsko odjeljenje za privredni kriminal ispituje poslovanje crnogorske Elektroprivrede ova kompanije je danas bila potpuno zatvorena za izjave ovim povodom. Prema nezvaničnim informacijama, policija je naročito zainteresovana za nagrade za uspješno vođenje komapnije tokom 2007., odnosno za eventualne nezakonitosti u raspodjeli novca koji se mjeri desetinama hiljada eura u pojedinačnim iznosima.


Predsjednik Borda direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević koji je 2007. bio izvršni direktor dobio je najveći iznos od 22.000eura. Direktorima pojedinih cjelina je uplaćeno od 12.000 do 18.000. Za ovu raspodjelu novca nikakvu smetnju nije predstavljala činjenica da Elektroprivreda godinama posluje sa milionskim gubicima.

Na informaciju o policijskoj istrazi u Elektroprivredi reagovao je i predsjednik Udruženja manjinskih akcionara ove komapnije Vasilije Miličković, koji kaže da je ova organizacija pozivala rukovodstvo kompanije da se javno odreknu novčanih nagrada. Miličković kaže da od ove policijske akcije ne očekuje nikakve konkretne rezultate već da ih pripisuje aktivnostima u okviru predizborne kampanje. Slične ocjene su se mogle čuti i tokom nedavnog hapšenja bijelopoljskog sudije Arifa Spahića i opštinskog funkcionera Džemala Ljuce koji se sumnjiče za korupciju. Miličković kaže da policijska istraga u Elektroprivredi predstavlja još jedan pokušaj pribavljanja izgubljenog moralnog kredibiliteta:

"Gospoda iz vlasti sada oni kažnjavaju, sprovode nekakve akcije od onih otpremnina, od visokih plata na Željeznici, u Montenegroairlines-u, kod svih gubitaša imaju enormne plate i sada su se oni sjetili da njihovi kadrovi iz SDP-a i DPS-a to ne treba da rade, a to nijesu uradili i nijesu ih spriječili i to im nijesu omogućili u vrijeme kada su trebali. Nijesu trebali dozvoliti da dođe do toga. Ovih dana pokušavaju da nekakav moralni kredibilitet vrate, a to su gubili dvadeset godina."

Nedavno je objavljeno da se i Komisija za kontrolu javnih nabavki bavila sumnjivom nabavkom kablovske opreme Elektroprivrede u vrijednosti od oko pola miliona eura. Tada je utvrđeno da je kupovina mogla biti jeftinija za skoro 170.000 eura. Pošto se Elektroprivreda nalazi u periodu uoči privatizacije, odnosno dokapitalizacije, postavlja se pitanje da li otvaranje policijske istrage može negativno uticati na smanjivanje interesovanja investitora. U Ministarstvu za ekonomski razvoj smatraju da akcija policije neće ugroziti predstojeću dokapitalizaciju Elektroprivrede. Miodrag Čanović, pomoćnik ministra za ekonomski razvoj:

"Mislim da ne može da utiče na dokapitalizaciju. Dokapitalizacija je veoma interesantna i za mnoga preduzeća, to je pokazala i konferencija koja je organizovana, devetnaest značajnih kompanija je zainteresovano da uđe u Elektroprivredu, da budu strateški partneri Elektroprivrede tako da ne vidim nikakvog razloga da to može da utiče na dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore."

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Vasilije Miličković takođe smatra da policijska istraga ne može negativno uticati na predstojeću dokapitalizaciju Elektroprivrede, ali kaže da postoje drugi razlozi za zabrinutost:

"Mislim da taj događaj neće imati toliko koliko će imati negativna odluka gospodina Đukanovića da jednu šansu Crne Gore u ovom trenutku dokapitalizaciju u stopostotnom smislu napravi invalidnom, kao i uslove u tenderu u kojoj je predvidio da strateški partneri mogu biti neki distributeri električne energije, prometa, proizvodnje Termoelektrane u Pljevlja i kao povezana lica i konzorcijumi što je zaista jedan užas. Mislim da će iz tih razloga ozbiljni partneri ovoga puta da odustanu i da daju šansu Crnoj Gori da u vremenu recesije napravi jedan ogroman investicioni razvojni ciklus."

XS
SM
MD
LG