Dostupni linkovi

Podgorica očekuje ocjenu Brisela na jesen


Ministar Gordana Đurović predaje šefu delegacije EU u Crnoj Gori Leopoldu Maureru nacionalnu Strategiju, Podgorica, 5. avgust 2010
Ministar za evropske integracije Gordana Đurović predala je u četvrtak šefu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopoldu Maureru nacionalnu Strategiju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala do 2014. godine i akcioni plan za njeno sprovođenje, ali prema procjenama NVO sektora - posao nije urađen kvalitetno i treba očekivati nove kritike Evropske komisije.

"Evropska komisija će svoju procjenu Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala do 2014. godine i akcioni plan za njeno sprovođenje objaviti u okviru mišljenja o članstvu Crne Gore, koje se očekuje najesen", saopšteno je nakon sastanka ministra za evropske integracije Gordane Đurović sa šefom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopoldom Maurerom.

Tokom sastanka su ambasadoru Maureru predata ova dva dokumenta, čiji su proces usvajanja oblilježile brojne kontroverze. Đurović, u izjavi za državni Radio kaže da je Strategija kvalitetan dokument.

,,Ja sam u razgovoru sa gospodinom Murerom pokušala da mu prezentiram njegovu osnovnu strukturu u stepenu uvaženosti svega što smo kao njihove preporuke ispoštovali: način nastanka dokumenta i monitoring mehanizam kako ćemo dalje pratiti realizaciju Akcionog plana i šta nam dalje predstoji. Naravno, sve to u pisanoj formi 6.septembra dostavićemo i integralno da bi obuhvatili cijeli period od završetka projekta ,,Upitnik,, u susret mišljenju Evropske komisije", kazala je Đurović.

Iako je međuresorska radna grupa, sastavljena od 12 predstavnika državnih organa i dva predstavnika NVO sektora, tokom više od 40 sjednica uspjela da postigne unutrašnji kompromis i usaglasi tekst nacrta strategije, Vlada je naknadno, po svojoj mjeri, prekrojila dokument koji je potom uputila na javnu raspravu.

Ragovor ministra Gordane Đurović sa šefom delegacije EU u Crnoj Gori Leopoldom Maurerom, Podgorica, 5. avgust 2010
Nevladine organizacije MANS i CEMI, koje su učestvovale u radu radne grupe su energično negodovale zbog, kako su ocijenili, drastično izmijenjenog teksta u negativnom smislu. Iz Vlade su, radnoj grupi upućene riječi zahvalnosti, ali je i poručeno da Vlada usvaja konačan oblik dokumenta. Tekst je kasnije žestoko kritikovan i od strane eksperata Evropske komisije.

Brisel traži 'mapu kriminala'

Predsjednik Upravnog odbora CEMI-a i član radne grupe za izradu nacrta strategije Zlatko Vujović kaže da od Evropske komisije, po prijemu finalizovanog dokumenta, ne treba očekivati snažnu reakciju u javnim istupima, ali da je sigurno da će biti oštrih kritika u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Vlade.

,,Ja vjerujem da ova dešavanja ne mogu da ugroze samo sticanje kandidature ali, sa druge strane, bojim se da Crna Gora ovakvim potezima Vlade gura na poziciju, da eventualno nakon sticanja statusa kandidata ne otvore se odmah pregovori ili, eventualno se odgode za jedan vremenski period. Bojim se da primjena recepta Bugarske i Rumunije dolazi do svoje maksimalne ekstenzije, to jeste, nakon ovoga, odnosno sticanja kandidature, Crna Gora će se suočiti sa brojnim i bolnim problemima upravo zbog takvog odnosa vlasti da se primjenjuje recept Bugarske i Rumunije a to je da nije važno šta je u kutiji već kako je upakovana"
, kaže Vujović.

Eksperti Evropske komisije su prije petnaestak dana oštro iskritikovali radnu verziju nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz napomenu kako je suviše uopštena i teška za praćenje, bez glavnih ciljeva, rokova i mehanizama za njihovo ostvarivanje. Iz Brisela je poručeno da je borba protiv korupcije u pravosuđu slaba i nerazvijena, a sugerisano je i da dio u vezi organizovanog kriminala treba iz korijena preraditi i napraviti "mapu kriminala".
Tekst koji je Vlada usvojila pretstavlja bitan nazadak u odnosu na tekst koji je Vlada uputila Evropskoj komisiji na mišljenje, upozoravaju iz nevladinog sektora.


Iako već dva Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore (za 2009. i 2010. godinu) sasvim konkretno govore da je "korupcija i dalje široko rasprostranjena i neadekvatno gonjena, naročito u slučajevima korupcije na visokom nivou", predstavnici Vlade su do sada uporno ponavljali da ne prave razliku između korupcije na visokom i nižim nivoima.

Vladi je sada iz Evropske komisije eksplicitno poručeno da je "važno razlučiti koncept "političke" korupcije na visokom nivou, odnosno, koruptivna djela počinjena od strane političara putem političkog uticaja, od koncepta "adminsitrativne", sitne korupcije.

"Prilično je neprijatno saznanje da Vlada gotovo da nijesu uzeli u obzir kritike koje je Evropska komisija uputila u vezi prvog teksta strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala"
, kaže jedan od dva predstavnika NVO sektora u radnoj grupi za izradu strategije Zlatko Vujović.

,,Tekst koji je Vlada usvojila pretstavlja bitan nazadak u odnosu na tekst koji je Vlada uputila Evropskoj komisiji na mišljenje. To znači da jednostavno nijesu dovoljno ozbiljno doživjeli Evropsku komisiju i komentare Evropske komisije i mislim da ćemo posljedice toga gledati u narednom periodu jer ja očekujem da će stavovi komisije i članica EU biti sve oštriji po pitanju korupcije i organizovanog kriminala, iako se to možda neće vidjeti i doći do izražaja odmah po dobijanju ocjene o statusu kandidata"
, zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG