Dostupni linkovi

Crna Gora nema graničnih sporova


Granični prelaz između Albanije i Crne Gore, Sukobin-Muričani
Granični prelaz između Albanije i Crne Gore, Sukobin-Muričani
Ministri inostranih poslova Albanije i Crne Gore Ilir Meta i Milan Roćen potpisali su sporazum o graničnoj liniji između dvije zemlje. To je, između ostalog, bila prilika u kojoj je iznijet stav da Crna Gora nema graničnih sporova ni sa jednom državom u okruženju, pa ni sa Kosovom. Takođe, crnogorski zvaničnici odbacuju tvrdnje pojedinca u kojima se kaže da je zvanična Podgorica prisvojila dio teritorije Kosova.

Ima li Crna Gora pograničnih problema sa Kosovom - bilo je pitanje novinara iz Albanije, tokom pressa šefova diplomatije Albanije i Crne Gore: Ilira Mete i Milana Roćena nakon potpisivanja sporazuma o markaciji granične linije između dvije zemlje. Ministar Roćen je saopštio da Crna Gora nema graničnih problema ni sa jednom državom, pa ni sa Kosovom.

Države nastale na prostoru bivše Jugoslavije su podijeljene tadašnjim administrativnim granicama koje su sada priznate za državne granice, rekao je Roćen:

"Tako je i sa granicom između Crne Gore i Kosova. Ono što se zadnjih dana dešavalo na dijelu granice između Crne Gore i Kosova smo već nazvali pojedinačnim incidentima, za sada nepoznatih lica, i jedna i druga strana ozvaničile su da ne postoje nikakvi problemi, pa dakle, ni granični problemi između dvije prijateljske, susjedne zemlje, ali to ne znači da ne treba zajednički da rješavamo i takva pitanja. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Prištinom. Vjerovatno ste i vi bili u prilici da pratite izjave i najviših zvaničnika kosovske strane vezane za to. Ne postoje teritorijalne pretenzije ni Crne Gore prema Kosovu, niti Kosova prema Crnoj Gori."


Komentarišući optužbe pojedinih stanovnika Kosova u pograničnom dijelu sa Crnom Gorom, i tvrdnje lidera "Samoopredjeljenja", Aljbina Kurtija, da je Crna Gora nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma prisvojila oko 6.500 hektara kosovske zemlje što je, prema njegovim riječima, suprotno Ustavu iz '74. godine.


Samo saobraćajni znaci


Vesko Vukadinović, pomoćnik direktora crnogorske policije, za naš radio kaže da je čitava zbrka nastala bez potrebe jer je Crna Gora na svojoj teritoriji postavila samo administrativna obilježja, odnosno saobraćajne znake oko kojih je nastala čitava gužva i koji su do sada više puta, kaže Vukadinović, bespravno uklonjene:

"Prve table na ovom prostoru postavljene '99. godine od strane KFOR-a, koja je označavala završetak teritorije Kosova, i ta tabla je nakon nekog vremena takođe uklonjena od strane n.n. lica, što potvrđuje metalni okvir koji se još uvijek nalazi na tom mjestu. Table koje su sporne i koje su uklonjene dva puta, a označavaju da se ulazi na teritoriju Crne Gore su postavljene unutar naše teritorije, čak nekoliko metara i bitno je kazati da je na tom području takođe i ranije stajalo još nekoliko tabli sa natpisom "Stop KFOR", "Stop UMNIK", "Opština Rožaje" i u nekom prošlom periodu su takođe uklonjene."


Vesko Vukadinović podsjeća na dobru saradnju Crne Gore i Kosova i na činjenicu da Crna Gora još nije zaključila ugovore o granici sa susjednim državama. On naglašava da je to posao vlada u Prištini i Podgorici koje bi uskoro trebalo da formiraju komisije nadležne za rješavanje tog pitanja:

"Mi očekujemo od kolega sa Kosova da se u skladu sa dobrom praksom i dobrom komunikacijom koju imamo sa njima, da nas obavijete ko su lica koja su izvršila uklanjanje ovih tabli i takođe očekujemo od njih da ne prejudiciramo nikakve odluke koje će zasigurno, dvije komisije, na nivou dvije vlade, utvrditi da će se otkloniti ovaj problem koji po nama zaista ne postoji."


Podsjetimo. U oktobru su stanovnici nekih sela opštine Peć protestovali zbog postavljanja znakova na graničnom prelazu između Kosova i Crne Gore. Vlasti u Prištini , prema mišljenju pojedinaca sa Kosova, takođe uvjeravaju da nema otvorenih problema sa Crnom Gorom i ističu da se granično pitanje ne smije politizovati.
XS
SM
MD
LG