Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spor oko imanja na nedefinisanoj graničnoj liniji


Rožaje
Da li će uprkos dobrim odnosima na relaciji Podgorica - Priština, između dvije najmlađe države na Balkanu problem biti određivanje međusobne granice?

Naime, kako je javio prištinski dopisnik Radija Slobodna Evropa više od dvijestotine stanovnika 21. pograničnog sela između Crne Gore i Kosova protestovali su u ponedjeljak tvrdeći kako je crnogorska policija ušla na kosovsku teritoriju gdje, kako navode, ne dozvoljava pristup njihovim imanjima. Demonstranti su najavili i preduzimanje oštrijih mjera, uključujući i blokadu magistrale koja vodi prema granici.

Tvrdnje mještana pograničkih kosovskih sela kako je crnogorska policija prodrla šest kilometara na teritoriju Kosova i tu postavila tablu sa oznakom dobrodošlice i policijsko vozilo, ni nakon dva dana nijesmo uspjeli da provjerimo u Upravi crnogorske policije.

Predsjednik rožajske opštine Nusret Kalač kaže kako bilo kakavih tenzija između te i Pećke opštine nema:

"Nemam nikakvih saznanja. Znam da su granice administrativne i da mi sve aktivnosti na teritoriji opštine koje sprovodimo ,sprovodimo na teritoriji cijele opštine, tako da mi je to čudno da neko za ono što je nesporno naše i što je u svim ovim vremenima bilo na teritoriji Rožaja , da se buni zato što smo postavili jedan običan znak koji govori đe se nalazi teritorija Crne Gore".

Tu gdje je postavljen znak mještani kosovskih sela u okolini Pećke opštine i Dečana tvrde da su njihova imanja na koje crnogorska policija ne dozvoljava pristup, a koja su se navodno našla u Crnoj Gori, nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim su zaustavljeni NATO napadi na tadašnju Jugoslaviju.

Zbog toga su od vlasti u Prištini zatražili da ozbiljno priđe problemu razgraničenja sa Crnom Gorom. Nusret Kalač, međutim, ističe kako su zahtjevi mještana pograničnih kosovskih sela neopravdani:

"Nikakav razlog ne postoji jer sam dugo ovdje i znam prije nego što sam ja postao predsjednik opštine od početka devedesetih , u principu su cijelu teritoriju opštine Rožaje smatrali svojom i dalje ćemo to smatrati. Na cijeloj teritoriji opštine Rožaje ćemo vršiti, naravno, u granicama svojih zakonskih ovlašćenja vlast, od održavanja puteva, lokalnih, seoskih i slično. To smo radili i to ćemo raditi, a da li nekom smeta granica ili ne, da li neko ima apetite to je njegova licna stvar ".

Zvanična Priština, osim što je utvrdila granicu sa Makedonijom, u ponedjeljak je zvančno najavila kako predstoji demarkacija granice sa Crnom Gorom.

Predstavnici kosovskih nevladinih organizacija više puta su upozoravali kako između dvije zemlje ima spornih teritorija, posebno na području opštine Peć.

Istovremeno, portparol kosovske Vlade Memlji Krasnići je izjavio podgoričkom listu "Vijesti" kako će vlade dvije države uskoro početi pregovore o granici i kako tu ne bi trebalo da bude problema. Ta informacija, međutim, u Podgorici nije potvrđena.

Nije jasno da li proces razgraničenja treba da prethodi uspostavljanje diplomatskih odnosa dvije zemlje do kojih nije došlo iako je Crna Gora priznala Kosovo još u oktobru prošle godine.
XS
SM
MD
LG