Dostupni linkovi

Nekažnjivost doprinosi nasilju u Crnoj Gori


Košarkaški teren na kome je prije nekoliko dana napadnut sin lidera PZP Nebojše Medojevića, foto: Savo Prelević
Košarkaški teren na kome je prije nekoliko dana napadnut sin lidera PZP Nebojše Medojevića, foto: Savo Prelević
Podugačak je spisak javnih ličnosti - žrtava napada, koji, kako najčešće ustvrdi policija, nemaju političku pozadinu. Kada stvar dođe do suda, napadači obično budu minimalno kažnjeni.

Naši sagovornici kažu da je u Crnoj Gori na sceni relativizovanje napada na neistomišljenike aktuelne vlasti i stvaranje ambijenta u kome su za predstavnike sistema veći kriminalci oni koji govore, pišu i izvještavaju o kriminalu nego direktni počinitelji tih krivičnih djela.

Samo od avgusta prošle godine do danas dogodilo se više napada u kojima su žrtve bili novinari, političari i druge javne ličnosti, koje kritikuju aktuelnu vlast.

Od napada na novinare "Vijesti" Mihaila Jovovića i Borisa Pejovića, na poznatog advokata i odbornika Demokratskog centra Nebojšu Batrićevića, do napada na lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića i, nedavno na njegovog maloljetnog sina.
Vlast odgovorna za stvaranje ambijenta u kojem se nasilni postupci događaju i obično prolaze nekažnjeno, kažu sagovornici RSE.

Osim što su napadani, novinare i privodi policija. Posljednji slučaj, od prije par dana je privođenje novinara Petra Komnenića i aktiviste MANS-a Veselina Bajčetića od kojih je tražena informacija ko je snimak sa svadbe kontroverznog Rožajca Safeta Kalića postavio na internet.

Pritom policija ili tužilaštvo, bar prema onom što je javno objavljeno, ne istražuju šta su visoki službenici Državne bezbjednosti radili na svadbi osobe koja je bezbjednosno interesantna policijama regiona, i na kojoj je zabilježeno šenlučenje.

I dok je kao i u slučaju posljednjeg napada na maloljetnog sina lidera PZP-a Nebojše Medojevića, policija i vlast odbacivala političke motive za ove napade, naši sagovrnici kažu da je vlast odgovorna za stvaranje ambijenta u kojem se takve stvari događaju i obično prolaze nekažnjeno.

Novinar "Monitora" Zoran Radulović kaže da je sve počelo pričom vrha vlasti o neprijateljima Crne Gore i "patriotama".

"Od poziva sa samog državnog vrha, upiranja prstom u "neprijatelje" koji puno i loše pričaju o ovdašnjim vlastima, nekih nižih nivoa izvršne i sudske vlasti i do, konačno ovih samozvanih kraljeva i batinaša, poznatih i nepoznatih, koji se onda pojavljuju kao puki egzekutori", rekao je Radulović.

Advokat Radomir Prelević smatra da je stvorena klima tolerancije za napade na one koji ne misle kao vlast. To se vidi u izjavama predstavnika vlasti u kojima relativizuju i umanjuju posljedice tih napada.

"Takvim izjavama se stvara zona tolerancije vlasti na te slučajeve. Onda javnosti, malo po malo, ne postaje uopšte čudno, javnost nije podozriva što se određeni slučaj zamagljuje, odlaže, zamagljuje... Radi se sve da se zaboravlja, da se relativizuje", smatra Prelević.

Mnogobrojni neriješeni slučajevi

Novinar Zoran Radulović kaže da je u cijeloj priči o napadima na pojedine kritičare vlasti interesantno ponašanje policije koja, kao i u slučaju napada na
Stvorena je klima toleranicije za napade na one koji ne misle kao vlast. To se vidi u izjavama predstavnika vlasti u kojima relativizuju i umanjuju posljedice napada.
sina lidera Pokreta za promjene, reaguje ekspresno tvrdeći da napad nema politički pozadinu.

"Pa nam kažu da Šarić nije u Crnoj Gori, pa nam premijer Đukanović kaže da Pljevlja ne mogu da budu centar narko kartela evropskoga, pa nama Veljović ili neko od njegovih saradnika kaže da ovi kriminalci iz Zagoriča nijesu prepoznali čiji je sin dječak koga su išamarali na igralištu. Mi od policije stalno dobijamo informacije - šta nije, a nikako da dobijemo prave informacije - šta jeste", kaže Radulović.

Komentarišući ponašanje policije i tvrdnje da napada na maloljetnog Medojevića nema političku pozadinu, advokat Prelević kaže da je policija napravila "grešku u koracima" i objašnjava:

"Policija apsolutno nije imala zakonsko pravo na to. To je jedan apsolutno proizvoljan navod koji, čak kod realnog posmatrača, stvara sumnju da tu ipak ima nešto od ovih optužbi da je vlast povezana sa napadom."


Radulović ovako vidi uslove u kojima rade crnogorski novinari koji pokušavaju da istražuju i analiziraju pojave korupcije, nepotizma i organizovanog kriminala:

"U Crnoj Gori, imam osjećaj, da puno više smetam ja koji ukazujem na kriminal nego oni kriminalci na koje ja ukazujem", kaže Radulović.

Da li su na ovakvu klimu uticali i raniji, do danas, nerasvijetljeni slučajevi. Naime, dug je spisak napada na novinare i javne ličnosti iz minulih godina.

Od ubistva urednika Dana Duška Jovanovića, tjelohranitelja Srđana Vojičića koji je poginuo štiteći književnika Jevrema Brkovića, do prebijanje direktora Vijesti Željka Ivanovića, novinara Mladena Stojovića i Tufika Softića.

Svim žrtvama zajedničko je što su, ili kritikovali vlast ili moćnike bliske vlasti, od kojih se mnogi povezuju sa organizovanim kriminalom.

******
Moglo bi Vas interesovati i ovo:
"Državna" verzija napada na Jovovića
Uhapšeni tjelohranitelji Veselina Barovića
XS
SM
MD
LG