Dostupni linkovi

Uhapšeni tjelohranitelji Veselina Barovića


Pretučen usred restorana - Nebojša Batričević,advokat i član opozicionog Demokratskog centra
Pretučen usred restorana - Nebojša Batričević,advokat i član opozicionog Demokratskog centra
Incident koji se u petak uveče dogodio u centru Podgorice, kada je obezbjeđenje kontroverznog biznismena Veselina Barovića usred restorana šipkama pretuklo opozicionog političara Nebojšu Barićevića i preduzetnika Časlava Nenezića - i dalje je glavna tema o kojoj se priča u Crnoj Gori.

Prema posljednjim informacijama napadači na Batrićevića i Nenezića su uhapšeni.

Dok je trajalo hapšenje Radosava Živkovića i Marinka Banovića, tjelohranitelja biznismena Veselina Barovića, direktor Uprave policije Veselin Veljović je na pres konferenciji rekao da očekuje hapšenje osumnjičenih za teško premlaćivanje advokata Nebojše Batrićevića i biznismana Časlava Nenezića u restoranu "Maša" koje se dogodilo u petak:

"Mi intenzivno tragamo za licima koja se sada nalaze u bjekstvu i koja su se sklonila na određen način. To njihovo sklanjanje ne može trajati u nedogled i ona će biti pronađena. Poznati su i identifikovani svi akteri u odnosu na taj događaj i mi smo u stalnoj komunikaciji i konsultaciji sa nadležnim tužiocem tako da nemam nikakvu profesionalnu sumnju i rezervu kada je ovaj događaj u pitanju da će se preduzeti sve službene radnje i postupak procesuirati prema svim licima", rekao je Veljović.

S obzirom da se policija nije oglašavala saopštenjem od petka kada se incident dogodio Veljović je, odgovarajući na pitanja novinara saopštio, da će se policija oglasiti kada se za to budu stekli uslovi i dao svoju ocjenu onoga što se dogodilo u petak u restoranu "Maša":

"Osuđujem svaki oblik osionog i drskog ponašanja u konkretnom događaju i u sličnim situacijama. Uprava policije će se oglasiti preko svog portparola onda kada budemo mi to procijenili, kada se budu stekli uslovi i nešto novo u odnosu na konkretni slučaj, a svaki drugi komentar nivoa direktora Uprave policije u odnosu na ovaj događaj je potpuno nepotreban i suvišan kada je ovo pitanje na dnevnom redu", objasnio je Veljović.
Veselin Barović

Kako su do sada izvještavali mediji na osnovu neformalnih izjava pojedinih očevidaca, inspektora i izjava advokata Nebojše Batrićevića i biznismena Časlava Nenezića, poslije prepirke u restoranu "Maša" Barović je pozvao svoje tjelohranitelje Radisava Živkovića i Marinka Banovića koji su uz psovke, sprejom za omamljivanje, šipkama i drškom pištolja tukli advokata Batrićevića i njegovog prijatelja.

ČIJA JE ODGOVORNOST?

Nakon premlaćivanja Barovićevi tjelohranitelji su otišli iz restorana "Maša", a advokat Batrićević je tada udario Barovića nakon čega su sva trojica završili u Kliničkom centru zbog zadobijenih povreda. Tokom današnjih dana advokat Batrićević koji je ujedno i odbornik Demokratskog centra u Skupštini opštine Podgorica, pušten je iz Kliničkog centra, ali nije želio da daje dodatne izjave.

Batrićevića je saslušala osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac gdje je ispričao detalje brutalnog napada u restoranu "Maša". Ovo nije prvi incident koji se u javnosti veže za imena Barovićevih tjelohranitelja. Međutim, nijedan od tih prethodnih incidenata nije krivično procesuiran.

Na pitanje kakve posljedice izazivaju po društvo brutalna premlaćivanja na javnom mjestu sociolog Srđan Vukadinović ukazuje da takve pojeve dovode do nesigurnog i rizičnog društvenog ambijenta.

"U tako rizičnom društvu stvari je moguće rješavati i razriješvaju se upravo na način putem fizičkog nasilja i koje je u sprezi sa određnim pravnim nasiljem. Bez obzira ko je krivac u konkretnim slučajevima ovdje je jako bitno da određene sudske institucije ne stvaraju novu realnost u tim sporovima i ročištima da ne pokušaju stvoriti novu realnost zato što je neko u političkom establišmentu ovo ili ono, ili u nekom drugom establišmentu, nego da pokušaju na osnovu određenih činjenica, na osnovu činjeničnog stanja povratiti i izvući društvo iz rizičnog stanja, iz rizične strukture društva, izvući ga ka jednom stabilnom društvu", smatra Vukadinović.

Dan nakon incidenta javnosti se obratio Goran Batrićević, brat pretučenog advokata i predsjednik Demokratskog centra koji je ovim povodom prozvao i premijera Mila Đukanovića, rekavši: "Da za sve buduće događaje smatra odgovornim premijera Đukanovića koji je proizveo, izgradio i štiti Veselina Barovića". Barović je, naime, dugogodišnji Đukanovićev prijatelj koji se u Italiji sumnjiči za organizovanje i učešće u ševrcu cigareta.

Reakcije i osude

Reakcije i osude

priredio: Petar Komnenić

Kakve su ostale reakcije na napad Barovićevićih tjelohranitelja na Batrićevića i Nenezića? To što je policijska akcija uslijedila treći dan od događaja pojačalo je skepsu onih koji smatraju da crnogorska država, odnosno njena policija, tužilaštvo i sudstvo ni na ovom primjeru neće položiti test.

Komentarišući vijest da je crnogorska policija uhapsila Radisava Živkovića i Marinka Banovića koji su, kako se sumnja, po nalogu biznismena Veselina Barovića pretukli advokata i odbornika Demokratskog centra Nebojšu Batrićevića i njegovog klijenta Časlava Nenezića, Aleksandar Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava za naš radio kaže:

"Prvobitna sumnja da po srijedi cjelokupnog ovog incidenta neće biti adekvatne reakcije Uprave policije i da je možda policijska organizacija pod uticajem određenih centara moći, čini mi se da u ovom trenutku ipak ne stoji jer je policijska organizacija preduzela ono što je u domenu njene nadležnosti i aktere tog incidenta dalje procesuirala. Ono što svakako stoji kao jedna dilema je zašto je policija o ovom incidentu, za razliku od mnogih drugih za sada, čini mi se, prećerano dugo ćutala i ono što na neki način opet daje ohrabrenje jeste da na neki način Crna Gora pravi snažniji iskorak u smislu distanciranja od onih centara moći pojedinaca koji su na neki način zarobili i ugušili kompletan državni aparat."

Teški fizički napad na odbornika Skupštine glavnog grada stavio je crnogorske institucije na još jedan ozbiljan ispit, kaže Sergej Sekulović iz Pokreta za promjene:

"Pitanje je na koji način će oni reagovati. Da li će nadležni državni organi sprovesti djelotvornu, efikasnu i efektivnu istragu u cilju utvrđivanja objektivne istine i kažnjavanja počinilaca ili neće ili će od svega toga napraviti jednu običnu farsu ostaje da se vidi. Mi kao Odbornički klub Pokreta za promjene izražavamo ozbiljnu sumnju da ovaj slučaj neće dobiti traženi, željeni i potrebni i nužni epilog i da će se još jednm pokazati da u crnogorskom društvu postoje pojedinci koji su iznad institucija sistema."

Zoran Jelić iz Demokratske partije socijalista kaže da osuđuje svako nasilje, ali da ne želi ništa da prejudicira:

"Što se tiče nekog drugog dijela pravosudni i istražni organi, prvo istražni organi će reći svoju riječ, a pravosudni, ukoliko se pokrene određeni postupak, takođe će reći svoju riječ. Inače, moje lično mišljenje je da osuđujem svaku vrstu nasilje bez obzira s koje vrste dolazilo i prema kome se ono odnosilo. Naročito nasilje koje se dešava prema javnim ličnostima, poznatim ličnostima i na javnim mjestima, ali u svakom slučaju svaku vrstu nasilja osuđujem."

U Novoj srpskoj demokratiji smatraju da je napad na Nebojšu Batrićevića samo još jedan pokazatelj u kakvom ambijentu i državi živimo. Miodrag Bešović:

"Nova srpska demokratija osuđuje svaki vid nasilja, pa i napad nad Nebojšom Batrićevićem koji je šef Kluba odbornika Demokratskog centra. Ovom prilikom bih pozvao sve nadležne organe da ispitaju činjenice, da utvrde pravo stanje i dešavanje kako je bilo tog dana u restoranu "Maša". Naravno da bih pozvao i aktere ovog događaja da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, već da daju svoj doprinos da se razriješi ova situacija na onim mjestima gdje im je mjesto da se riješavaju, a to jest, na sudu."
XS
SM
MD
LG