Dostupni linkovi

Kako se živi na plus 42?


HMZCG izdao je upozorenje, tzv. Crveni meteo alarm, za teritoriju cijele Crne Gore
HMZCG izdao je upozorenje, tzv. Crveni meteo alarm, za teritoriju cijele Crne Gore

Zbog ekstremno visokih temperatura koje vladaju danima Hidrometeorološki zavod (HMZCG) izdao je upozorenje, tzv. Crveni meteo alarm, za teritoriju cijele Crne Gore. Najavljeno je da će se se živa u termometrima za vikend popeti u Podgorici i Danilovgradu na 42 stepena Celzijusa.

Pitali smo građane Podgorice, koji su inače navikli na vrele ljetnje dane, kako se bore sa ekstremnim temperaturama vazduha?

Život na plus 40
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
Direktan link

U Podgorici su tokom većeg dijela dana glavne gradske ulice uglavnom prazne, kao i bašte kafića ali i gradske plaže. Inače, vodostaj u rječnim koritima Morače i Cijevne, gdje je kupanje moguće, je vrlo nizak. A dvije gradske fontane u centru Glavnog grada Crne Gore, dok živa u termometru prelazi 40 stepeni ne rade, pa prolaznici koji bi osvježenje bar na kratko pronašli u njima to ne mogu.

Mnogi stanovnici Podgorice ovaj period godine ne provode u gradu jer sezona godišnjih odmora počinje sa prvim danima avgusta.

[RSE/Foto: avgust, 2017.]

​Onima koji će za vrijeme ovog trećeg po redu toplotnog talasa od početka ljeta boraviti u Podgorici meteorolog Dušan Pavićević kazao je da se pripreme i naoružaju strpljenjem jer će će po svemu sudeći biti srušeni i neki temperaturalni rekordi.

"Ovo je peti uzastopni tropski dan u Podgorici sa temperaturom preko 40 stepeni. I sasvim je sigurno da će biti ozbiljno ugrožen a sa velikom sigurnošću možemo reći i srušen rekord u dužini trajanja takvog perioda. On u Podgorici iznosi osam uzastopnih dana sa temperaturom preko 40. Taj Crveni alarm je sa razlogom na snazi jer može biti ugroženo zdravlje stanovništva. I on će po svoj prilici potrajati sve tamo do četvrtka, pa i u četvrtak naredne sedmice. Neki pad temperature slijedi tek krajem naredne sedmice. Dakle, moramo se naoružati strpljenjem, i moramo imati volje i voditi računa kako se ponašamo", kaže Pavićević za Radio Slobodna Evropa.

[RSE/Video, juni 2017.]

Rad na tropskoj vrućini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Zbog ekstremno visokih temperatura vazduha savjeti ljekara i uobičajne preporuke su prethodnih dana udarne vijesti u svim crnogorskih elektronskim medijima. Oglasio se i Institut za javno zdravlje (IZJCG) sa preporukama stanovništvu da se izbjegavaju izlasci i fizički rad u najtoplijem periodu dana. U cilju očuvanja zdravlja ljekari još savjetuju da se pije što više tečnosti (vode) i da se ishrana i garderoba prilagode vrelim danima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG