Dostupni linkovi

Vladajuće partije protiv smjene crnogorske Vlade


Jedna od sesija crnogorskog Parlamenta, 24. jun 2021.
Jedna od sesija crnogorskog Parlamenta, 24. jun 2021.

Nakon što je iz vladajućih partija u Crnoj Gori, prosrpskog Demokratskog fronta (DF) i Demokrata saopšteno da neće podržati Inicijativu opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore, to je u srijedu, 1. decembra, poručeno i iz njihovog najmanjeg koalicionog partnera, građanskog pokreta URA.

"U ovom trenutku URA nema razloga da glasa nepovjerenje Vladi, do sada smo vrlo jasno saopštavali što bi za nas bili razlozi da to učinimo – kada bi Vlada donijela odluke suprotne nacionalnim interesima i evropskom putu Crne Gore", saopšteno je iz te partije.

Poslanici opozicije iz Demokratske partije socijalista (DPS), albanskih stranaka, Bošnjačke i dvije socijaldemokratske partije, predložili su Parlamentu 29.novembra da se glasa o nepovjerenju Vladi, a u obrazloženju su naveli da je Crna Gora u njenom mandatu dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja.

O povjerenju Vladi se odlučuje većinom glasova svih poslanika, što znači da je opoziciji za Inicijativu potreban samo još jedan poslanički glas podrške, jer imaju 40 od ukupno 81 poslaničkih mjesta.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je 1. decembra, novinarima da je Inicijativa o nepovjerenju Vladi "samo politički marketing pred lokalne izbore u Podgorici", koji se očekuju u aprilu iduće godine.

Vlada premijera Krivokapića izglasana je 4. decembra 2020. glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA.

Oni su zajedno osvojili većinu na avgustovskim izborima, čime je prekinuta tridesetogodišnja vlast DPS-a.

Tokom jednogodišnjeg mandata DF je konstantno kritikovao rad Vlade, a nedavno su ponudili koalicionim partnerima platformu za izlazak iz krize koja podrazumijeva izbor novog premijera i ministara.

Aktuelna inicijativa opozicije za smjenu im je neprihvatljiva jer ne žele da, kako su naveli, ruše Vladu sa DPS-om.

DF do sada nije pokrenuo zvaničnu proceduru za smjenu Vlade.

XS
SM
MD
LG