Dostupni linkovi

CEDEM: Više od polovine građana Crne Gore nezadovoljno radom Vlade


Članovi Vlade Crne Gore na konferenciji za novinare 4. decembra 2020.
Članovi Vlade Crne Gore na konferenciji za novinare 4. decembra 2020.

Više od polovine crnogorskih građana nezadovoljno je radom Vlade, dok gotovo polovina smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), čiji su rezultati saopšteni u utorak 14. decembra.

Istraživanje je pokazalo i da više od 70 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, dok članstvo u NATO podržava 46 odsto ispitanih.

Da Crna Gora ide pogrešnim putem smatra 46, 8 odsto ispitanih, dok skoro četvrtina građana smatra da država ide pravim putem.

Više od 28 odsto ispitanih ne može da procijeni kojim se putem kreće Crna Gora.

Jednogodišnjim radom Vlade premijera Zdravka Krivokapića nezadovoljno je 54, 2 odsto građana, dok je zadovoljno manje od četvrtine ispitanih.

“To je najniža ocjena rada neke Vlade od 2007. godine”, kazala je direktorica CEDEM-a Milena Bešić.

Vladu premijera Krivokapića izabrali su 4. decembra prošle godine prosrpski Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret URA. Osim opozicije koja je u parlamentu inicirala, pa povukla zahtjev sa smjenu Vlade, i vladajući DF nezadovoljan je Vladom i traži njenu smjenu.

Da su novi izbori jedino rješenje za aktuelnu političku krizu smatra 22 odsto građana, dok njih 18 odsto smatra da treba da ostane sadašnja Vlada. Četvrtina građana protiv je raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Ukoliko bi naredne nedjelje bili održani parlamentarni izbori za najveću opozicionu Demokratsku partiju socijalista glasalo bi 30,5 odsto građana, dok bi vladajućem Demokratskom frontu povjerenje ukazalo 20,4 odsto.

Za partije parlamentarne većine, Demokrate bi glasalo 19,3 odsto, a Građanski pokret URA podržalo bi 6, 2 odsto ispitanih građana, podaci su do kojih je došao CEDEM.

Iako je na parlamentarinim izborima avgusta prošle godine pojedinačno najviše glasova osvojila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića nije imala koalicioni potencijal da formira vlast, pa je poslije tri decenije prešla u opoziciju.

Vlast su formirale partije dotadašnje opozicije Demokratski front, Demokrate i URA.

Jedno od pitanja koje je doprinijelo aktuelnoj političkoj krizi je i neodržavanje popisa stanovništva, što je tržio prosrpski DF. Popis će zbog izmjene zakonske regulative biti održan, kako je najavljeno, sljedeće godine.

Da se popis stanovništva sprovodi u ovom momentu 44,7 odsto ispitanika bi se izjasnilo da su Crnogorci, 33 odsto Srbi, Bošnjaci 7,9 odsto Muslimani 5,1 odsto i Albanci 4,6 odsto, pokazalo je decembarsko istraživanje.

Na popisu 2011. godine je bilo 44,9 odsto Crnogoraca, 28,7 odsto Srba, 8,6 odsto Bošnjaka, 4,9 odsto Albanaca i 3.3 odsto Muslimana.

Kao i prethodnih godina građani od svih institucija najviše povjerenja imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu.

CEDEM je istraživanje sproveo od 1. do 11. decembra na uzorku od 1022 ispitanika.

XS
SM
MD
LG