Dostupni linkovi

Crnogorska Vlada na meti hakerskog napada


Vladin portal gov.me bio je privremeno zatvoren
Vladin portal gov.me bio je privremeno zatvoren

Serveri Vlade Crne Gore su na meti sajber napada, saopštili su iz Ministarstva javne uprave 22. avgusta, dodajući da su to najsofisticiraniji napadi koji su se do sada desili u Crnoj Gori.

Kako su saopštili iz Ministasrtva, preliminarni podaci pokazuju da se napadi sastoje od kombinacije nekoliko različitih metoda sajber napada.

"Za sada je potvrđeno da je ranim otkrivanjem napada omogućeno da ključni sistemi ostanu zaštićeni, ali se obim štete utvrđuje nakon čega će biti date i preciznije informacije", kaže se u saopšetnju.

Navodi se da je portal www.gov.me bio privremeno zatvoren, odnosno izolovan, u cilju adekvatnije odbrane od sajber napada na Vladinu infrastrukturu.

"Građani mogu bezbjedno koristiti Vladine servise koji su u funkciji", dodaje se u saopštenju.

U prijepodnevnim satima zaposleni u Vladinoj administraciji su dobili obavještenje da u najhitnijem roku isključe sve računare sa mreže kako bi se zaštitili podaci zbog sajber aktivnosti kojima je izložena Vladina infrastruktura.

Kako je za Pobjedu saopštio direktor Direktorata za javnu upravu Dušan Polović, riječ je o ransomware napadu koji je usmjeren na enkripciju podataka u cilju pribavljanja finansijske koristi napadačima.

Ransomware je štetni softver kojim se blokira napadnuti računar, nakon čega se pojavljuje ucjenjivačka poruka kojom se traži otkup da bi računar bio odblokiran.

Do sajber napada na Vladine servere dolazi tri dana nakon što je u Skupštini Crne Gore oborena Vlada Dritana Abazovića, koja sada funkcioniše kao privremena ili tehnička, do izbora nove Vlade.

XS
SM
MD
LG