Dostupni linkovi

Ulazak u Crnu Goru od 13. januara uz uslove iz EU COVID potvrde


Covid centar u Podgorici

Od četvrtka, 13.januara će se u Crnu Goru moći ući uz ispunjenje najmanje jednog od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Među uslovima su da je osoba potpuno vakcinisana i da od dobijanja posljednje doze nije prošlo duže od šest mjeseci, da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, te da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).

Ovim se stavlja van snage prethodna mjera kojom je za ulazak u Crnu Goru, uz covid potvrdu, bio neophodan i negativan PCR ili brzi antigenski test.

COVID potvrde koje izdaje Crna Gora je Evropska komisija priznala 21. decembra.

Novim mjerama koje će važiti do 19.januara se ponovo omogućava rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu posjetilaca, i uslov da se po osobi obezbijedi najmanje deset kvadrata prostora, a dozvoljene su i posjete advokatima i sudskim vještacima.

Zdravstvene vlasti su preporučile produžetak zimskog školskog raspusta, pa bi umjesto 24.januara, školska godina počela sedam dana kasnije, o čemu će konačnu odluku donijeti resorno ministarstvo.

Časovi bi, kao i do sada, trajali pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su ponovo apelovali da se građani vakcinišu portiv korona virusa, uz podatak da su od maja 2021.godine, kada je počela masovna vakcinacija, skoro 80 odsto preminulih u Crnoj Gori bile nevakcinisane osobe.

“O značaju treće, tzv. buster doze, govori podatak da je od sredine jula, kada je počela njena primjena, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine, njih 97 odsto se nijesu zarazile”, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Naglašava da se šest mjeseci nakon revakcinacije, osoba više ne smatra zaštićenom i da joj se vakcine automatski brišu iz EU digitalnog COVID sertifikata. Zato se, dodaje Galić, preporučuje primanje buster doze već tri mjeseca nakon revakcinacije.

Drugu dozu vakcine protiv korona virusa je do sada u Crnoj Gori primilo 44,3 odsto stanovnika, dok je trećom dozom imunizovano samo oko 14 osto građana.

XS
SM
MD
LG