Dostupni linkovi

Uhapšen bivši direktor Uprave carina Crne Gore


Rade Milošević
Rade Milošević

Bivši direktor Uprave carina i prihoda Rade Milošević uhapšen je 21. decembra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju.

"Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije", kazao je medijima državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva, Vukas Radonjić.

Milošević je početkom oktobra privođen u istrazi Specijalnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je švercovao dio cigareta, koje je država zaplijenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a koje su trebale da budu komisijski uništene.

On je tada, nakon obavljenog višečasovnog informativnog razgovora u policiji o navodnom švercu cigareta, pušten.

Nekoliko dana kasnije, Milošević, koji je funkcioner Građanskog pokreta URA premijera Dritana Abazovića, je podnio ostavku na funkciju direktora Uprave prihoda iz carina iz, kako je naveo, moralnih razloga.

U Slobodnoj Luci Bar su tokom ovog ljeta bile tri rekordne zaplijene cigareta: 12. juna u vrijednosti 3,5 miliona eura, 14. juna od 1,2 miliona, a sredinom maja u vrijednosti od više desetina miliona eura, kako je tada naveo premijer Abazović.

Preko Luke Bar se svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koja dospijevaju na tržišta Evrope, izjavila je u martu ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks zbog čega, kako je navela, ekonomije Zapadnog Balkana izgube više od 300 miliona eura prihoda godišnje.

Iz tužilaštva je 21. decembra saopšteno da su glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i njegov tim boravili su u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Obje strane su potvrdile posvećenost i namjeru da zajedno rade na borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, kao i na ublažavanju negativnih uticaja istih na privrede Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva", piše u saopštenju

Bivši premijer Zdravko Krivokapić je nakon susreta sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u julu prošle godine izjavio da je Ujedinjeno Kraljevstvo prihodovalo 237 miliona funti od suzbijanja šverca cigareta iz Crne Gore.

XS
SM
MD
LG