Dostupni linkovi

Glavni specijalni tužilac Crne Gore otkazao policijsko obezbjeđenje


Milivoje Katnić
Milivoje Katnić

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić otkazao je dodijeljeno mu policijsko obezbjeđenje i obavijestio ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da ga smatra lično odgovornim za svoju bezbjednost od 20.septembra.

Katnić je odlučio da ga dosadašnje obezbjeđenja više ne štiti, zbog, kako je kazao, ozbiljne zloupotrebe službene dužnosti određenih pripadnika MUP-a i Sektora policije posebne namjene prema članovima njegovog obezbjeđenja.

Naime, te službe su 14.septembra, kako tvrdi Katnić, ispitivali njegovog šefa obezbjeđenja Miletu Drobnjaku o službenom boravku Katnića na Cetinju 5.septembra, kada se desilo ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Iako je Drobnjak, kako tvrdi Katnić, tada obavijestio nadležne o detaljima važnim za njegovu bezbjednost, Drobnjaku je iz navedenih službi stavljeno do znanja da bi mogao odgovarati disciplinski, a na njegovo mjesto postavljen novi “podoban” šef obezbjeđenja. Kao razlog je navedeno ugrožavanje bezbjednost Katnića kao štićene ličnosti.

Glavni specijalni tužilac je pozvao ministra Sekulovića da ispita ovaj slučaj i počinioce u skladu sa zakonom procesuira, te dodao da će o svemu obavijestiti domaću i međunarodnu javnost.

“Ubuduće, zbog ovog čina, lično Vas smatram odgovornim za moju bezbjednost”, piše u Katnićevom dopisu ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću.

Katnić je kazao da su službenici obezbjeđenja besprekorno obavljali svoj posao prethodnih šest godina, te da nikada nisu doveli u pitanje njegovu bezbjednost.

“Za razliku od njih, Vi, Vlada i poslanici Skupštine su svojim postupcima, neko svjesno, a neko nesvjesno, a prije svega stavljanjem u proceduru zakona kojim bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo, doveli bezbjednost Glavnog specijalnog tužioca i svih Specijalnih tužilaca do ivice ponora”, kazao je Katnić.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije su 17.septembra objavili da je uhapšen jedan pripadnik Vojske Crne Gore zbog sumnje da je član kriminalne grupe koja je planirala ubistva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog državnog tužioca Saše Ćađenovića i policijskih službenika.

Katnić je poznat široj javnosti kao specijalni državni tužilac u sudskom postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.

Maja 2020 je sud za to djelo proglasio krivim 13 optuženih, među kojima su i dva ruska državljanina, te lideri sada vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić, koji su osuđeni na po pet godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije.

Na parlamentarnim izborima avgusta 2021, DF je zajedno sa Demokratama i građanskim pokretom URA osvojio parlamentarnu većinu i formirao vladu aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića.

U februaru 2021. je Apelacioni sud ukinuo presudu i postupak vratio na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici, pred izmijenjenim sudskim vijećem. Ponovno suđenje bi trebalo da počne 19.oktobra.

XS
SM
MD
LG