Dostupni linkovi

Stupio na snagu Temeljni ugovor Crne Gore i Vatikana


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i državni sekretar Vatikana kardinal Tarcizio Bertone razmijenili su danas ratifikacione instrumente Temeljnog ugovora između Crne Gore i Vatikana, čime je taj dokument stupio na snagu.

Temeljni ugovor potpisali su u Vatikanu 24. juna 2011. godine crnogorski premijer Igor Lukšić i kardinal Bertone, a potvrđen je u Skupštini Crne Gore 29. maja ove godine.

Temeljnim ugovorom između Crne Gore i Vatikana reguliše se pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Vujanović je istakao da je stupanjem na snagu Temeljnog ugovora ispisana još jedna stranica u bogatoj viševjekovnoj istoriji odnosa Crne Gore i Svete Stolice.

On je kazao da Temeljni ugovor, pored istorijskog značaja, predstavlja potvrdu intenzivnih i sadržajnih bilateralnih odnosa uspostavljenih poslije obnavljanja nezavisne Crne Gore 2006. godine.

“Posebno je značajno što je Crna Gora prva država sa većinski pravoslavnim stanovništvom koja je potpisala takav ugovor sa Svetom Stolicom, potvrđujući i na taj način da je ona ekumenska država otvorena za sadržajan dijalog i saradnju između vjera, kultura i naroda”, rekao je predsjednik Vujanović.

Navodeći da je svojim geografskim položajem i istorijom Crna Gora oduvijek bila most između Istoka i Zapada, on je istakao da su strpljivi i iskreni dijalog vjera, naroda, država i civilizacija vrijednost duboko ugrađena u temelje sadašnjeg i budućeg razvoja Crne Gore.

“Na taj način smo još jednom pokazali da dijelimo kapitalne vrijednosti evropske civilizacije, kojoj pripadamo od početka naše istorije, upravo u vrijeme kada treba da počnemo pregovore za članstvo sa Evropskom unijom”, kazao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kardinal Bertone je kazao da Temeljni ugovor predstavlja nastavak odličnih odnosa Crne Gore i Svete Stolice.

On je zahvalio Vujanoviću za podršku Temeljnom ugovoru, podsjećajući da je predsjednik Crne Gore prvi predložio njegovo potpisivanje na institucionalnom nivou.
XS
SM
MD
LG